НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 

 

П'ятниця, 18 грудня 2015 року

 

Пропонуємо ознайомитися з новими виданнями, які поповнили фонди Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського. Присвячені вони письменникам-буковинцям – Ользі Кобилянській та Теодотові Галіпу.

 
 
 
 
 
 
Мельничук Б. І. «Найкраща в нації дочка» (Ольга Кобилянська у світлі художньої літератури): лекції зі спецкурсу з додатком вибр. худ. творів про письменницю / Б.І. Мельничук. – Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2015. – 200 с.; 12 с. іл. ISBN 978-966-423-343-6

Основною цільовою аудиторією навчально-методичного посібника є студенти-філологи. Але його вміст буде цікавим усім, хто хотів би розширити свої знання про Ольгу Кобилянську, зокрема про художню інтерпретацію її життя та творчості.

У першій частині книги розглянуто історію світової та української художньої біографістики, висвітлено інтерпретацію образу Ольги Кобилянської засобами поезії, прози та драматургії. Друга частина містить поетичні та прозові твори про Ольгу Кобилянську. Завершується посібник зведеною бібліографією та питаннями для контрольного тестування.
 
 

 
 
Ольга Кобилянська: до 150-ї річниці з дня народження: бібліогр. покажч. / уклад.: Н.І. Горюнова, В.І. Ткач, Н.І. Ткач, Н.М. Загородна; за участю М.П. Дячук; наук. ред. Я.Б. Мельничук. – Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2015. – 440 с. – (Серія «Буковина»).

Покажчик складається із шести розділів.

У перший розділ увійшли описи художніх творів О. Кобилянської, перекладів її творів, перекладів, здійснених нею, автобіографічних матеріалів, літературно-критичних статей, спогадів, листування.

Другий розділ подає матеріали, в яких осмислено життя і творчість О. Кобилянської, ті, в яких розглянуто її участь у громадських жіночих організаціях Буковини, і ті, в яких проаналізовано епістолярій та художній доробок письменниці, а також інсценізаціїї за її творами.

У третьому розділі вміщено відомості про наукові дослідження, присвячені творчості О. Кобилянської, та матеріали, розроблені для шкільного вивчення її біографії та спадщини.

Інтерпретації образу О. Кобилянської у поезії, прозі, драматургії, кіно та інших видах мистецтва присвячений четвертий розділ.

П’ятий розділ подає інформацію про матеріали, присвячені вшануванню пам’яті письменниці.

Останній розділ, «Метабібліографія», відсилає до інших покажчиків, в яких у тому чи іншому контексті згадано О. Кобилянську.

У додатку подано ілюстративний матеріал із фондів Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Спрощують користування цим посібником іменнний покажчик та алфавітні покажчики назв художніх творів О. Кобилянської, її творів у перекладах, літературно-критичних, наукових та публіцистичних праць письменниці.

Безсумнівно, це видання значно полегшить роботу усіх, хто займається вивченням творчості О. Кобилянської, адже охопило надбання кобилянськознавства від початків і до найновіших праць.
 
 
 
 
Галіп Теодот. Твори / Т. Галіп; упорядкув., прим. та наук. ред. О.М. Івасюк, В.Є. Бузинської. – Чернівці: Букрек, 2014. – 440 с. ISBN 978-966-399-654-7

До книги увійшли поезії двох збірок Теодота Галіпа – «Думки та пісні» і «Дика рожа», повісті «Перші зорі» (стала прецедентом дискусії Івана Франка і Агатангела Кримського), «Нерівна гра», бувальщина «Панки і підпанки», мемуари «З моїх споминів».

Обрамлюють видання передмова О. Івасюк, В. Бузинської та післяслово Оксани Колодій, яка є авторкою на сьогоднішній день найбільш ґрунтовного дослідження життя та діяльності Т. Галіпа.

Видання творів громадсько-політичного діяча, публіциста, видавця, письменника Теодота Галіпа вже давно було на часі. Адже ця особистість є прикладом політичної безкомпромісності та громадянської гідності, цікавого художнього світогляду, який цілковито вписується у естетико-етичний простір українського літературного процесу кінця ХІХ – початку ХХ ст. Мемуари Т. Галіпа «З моїх споминів» є не лише джерелом вивчення його біографії, й надзвичайно важливим, живим документом відрізку української історії 70-х років ХІХ ст. – 20-х років ХХ ст., який зафіксував, що особливо цінно, ментальні особливості тогочасного українця, зокрема, та європейця, загалом. Незаангажовано, об’єктивно автор виводить портрети європейських, українських політичних діячів, розкриває сприйняття України, «українського питання» у світі.
 
 
Підготувала Інга Кейван