Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

11.12.2015 – 19.12.2015

Актуальна думка:

І чиїсь закривавлені лапи,
Тіні творчої вічно руки,
Сіють рясно на дрантя й єдваби
копійки,
копійки,
копійки...
На посади... В церкви...
В ресторани...
Жруть... Кохають...
Крізь зуби плюють
В непромиті неславлені рани...
Живуть!
 
Поруч злиднів — карати, парфуми.
Гаманці...
Гаманці...
Гаманці...
Як до речі вигукують думи
Десь на розі старці!


Упаду на холодну підлогу, —
Сіро нидіє ранок в вікні, —
І молюся — не чорту! не богу! —
А очам моїх змучених днів!
 
Євген Плужник «Галілей»
 
 
У Чернівцях відкрився центр сучасного мистецтва «Бункер». Ініціатива належить художнику Тарасу Полатайку, який і став директором закладу.
 
Фещук Наталія. Відкрився андеграундний мистецький центр «Бункер» // Чернівці. – 2015. – 17 груд. № 51. – С. 6.
 
 
 
У Чернівецькому кінопалаці імені Ольги Кобилянської відбулася презентація трейлеру до фільму про Олексу Довбуша «Легенда Карпат», у якій взяли участь виконавці епізодичних ролей чернівецький фотограф Сергій Ахременко, учасник івано-франківського гурту «КораЛЛі» Мишко Адамчак, консультант картини етнограф і колекціонер старожитностей Іван Снігур.
 
Фещук Наталія. «Опришки дуже схожі на нинішніх добровольців» // Чернівці. – 2015. – 17 груд. № 51. – С. 10.
 
 
 
Автентику свята Андрія спробували відтворити у весільній агенції «Імперія свят», власниця якої Марина Ткачук організувала вечорниці.
 
Токарюк Леся. Ворожили на судженого // Молодий буковинець. – 2015. – 17 груд. № 101. – С. 18.
 
 
 
У Чернівцях на території 3-ї батальйонно-практичної групи 11 грудня відкрили пам’ятник загиблим десантникам. На стелі викарбувано імена двадцяти воїнів 80-ї окремої аеромобільної бригади.
 
«Час лікує рани, та тільки не материнські, особливо тих, хто втратив свою дитину. Важкі випробування випали на долю наших хлопців. Там, на Сході, вони складали іспит на мужність і патріотизм, відданість нашій державі. Не всім довелося повернутися до рідних домівок, серед них і наші рідні, ті, чиї імена викарбувані на цьому постаменті, – каже мати загиблого десантника Марія Кордубан. – Вони загинули за кожного з нас, і ми маємо пам’ятати про це. Бойові побратими висловили подяку рідним за те, що їхні сини були надійною опорою та вірними друзями у непростих ситуаціях».

Делікатна Уляна. Відкрили пам’ятник учасникам АТО // Погляд. – 2015. – 17 груд. № 51. – С. 2.
 
 
 
11 грудня в Учбово-методичному центрі культури Буковини відкрилася родинна виставка. Свої роботи представили майстриня гобеленового ткацтва Леся Теуту та її чоловік з донькою Володимир Теуту, Ольга Дамянова – художники-живописці. Родина митців живе і працює у Новоселиці.

Шупеня Ольга. Мистецька родина із Новоселиці ділиться здобутками // Погляд. – 2015. – 17 груд. № 51. – С. 13.
 
Будна Надія. Талановита родина Теутів // Молодий буковинець. – 2015. – 18-19 груд. № 102. – С. 8.

 
 
У меморіальному музеї Володимира Івасюка про генетичні страхи, національну пам’ять, пам’ять про історичні травми та перемоги спілкувалися з науковцем, поетесою Іриною Старовойт і перекладачем Данилом Ільницьким. У рамках зустрічі відбулася презентація поетичної збірки І. Старовойт «Гронінгенський рукопис».

Ірина Старовойт: «Я рік працювала у міжнародному проекті, базованому в Кембриджі. Досліджувала в реальному часі, як публічна пам’ять про травми ХХ століття впливає на політичну й культурну динаміку в сучасній Польщі, Україні й Росії. Про те, що пам’ятають українці і що вони воліють не згадувати...».
 
Гринюк В. «Поезія, яку хочеться читати» // Молодий буковинець. – 2015. – 18-19 груд. № 102. – С. 10.
 
 
 
«Різдвяний подарунок» – так називається щорічний фестиваль вокально-хорової музики, який відбувся 16 грудня у Чернівецькій музичній школі №1.
 
«Відбулося 66 оригінальних виступів вокальних ансамблів, камерних оркестрів, ансамблів гітаристів та колективів народної музики... Колективи демонстрували журі виконавську майстерність у чотирьох номінаціях – вокальній, інструментальній, вокально-інструментальній та фольклорній музиці».

Ватаман Діана. Грали і співали кращі із кращих // Молодий буковинець. – 2015. – 18-19 груд. № 102. – С. 12.
 
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.