НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНА ТЕМА У ТВОРЧОСТІ БУКОВИНСЬКИХ МИТЦІВ (виставка)

 
Середа, 23 грудня 2015 року
 
 
Взимку, коли сніг вже давно вкрив своєю ковдрою подвір’я та стріхи хат, коли чудернацькі коштовні візерунки прикрашають вікна осель, у нашій країні відзначають два найбільші свята – Новий рік та Різдво. Ці свята пов’язані з великою кількістю традицій та народних звичаїв. Колись господарі ховали реманент, лагодили сани, їхали до млина та готувалися до Різдвяних свят. Зараз до свята, звичайно, готуються трохи по-іншому, але урочистий, таємничий, затишний дух його залишається незмінним.
 
 
Календар українського селянина XIX – початку XX ст. являв собою своєрідну енциклопедію народної мудрості, неписаний розпорядок життя хлібороба. Календарні звичаї та обряди формально узгоджувалися з річним літургічним циклом православної церкви, проте основою «побутових святців» був трудовий сільськогосподарський календар.

Самі свята своєю неповторністю розкривають велике культурне надбання українського народу. Вони відображають спосіб світосприйняття народу, те, як народ мислить, відчуває навколишній світ. Звичаї стають основою, з якої виникає усна народна творчість. Свята мають для нас особливий чар старовини. Свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Обряди і звичаї всіх країн стверджують, що чим веселіше зустрінеш Новий рік, тим щасливішим рік буде для тебе.

У фойє Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського біля ялиночки розгорнута книжкова виставка «Новорічно-різдвяна тема у творчості буковинських митців».
Чи не найбільшу увагу на виставці привертає збірник «Різдво в українській поезії». Він передає автентику очікування Свята Різдва і дорослими, і малими, адже приносить чимало радощів, веселощів та солодощів.
 

На виставці можна ознайомитись з творами Ольги Кобилянської «Земля», Марії Матіос «Солодка Даруся», в яких сцени Різдва відіграють важливу складову простору текстів та сприяють розкриттю окремих рис персонажів, увиразнюють розуміння певних ситуацій. Святкову атмосферу передає вірш Теодота Галіпа «Коляда». А вірш Івана Бажанського «Святий вечір» звучить особливо актуально, оскільки зображує останні години вояка, який зустрічає це свято в окопі.

Також на виставці можна ознайомитися зі збірками поезій буковинських письменників. «Зоряним дивом» та «Найлюбішою в світі панною» Віталія Колодія, «Відлунням вогню» Мірчі Лютика, «І що розп’яте – долюблю», «Чисте світло» Тамари Севернюк, «Під небесами Чернівців» Володимира Вознюка, «Іскри з осінньої ватри» Василя Бабуха, «З вікна мого серця» Тетяни Полубко та багато інших.

Тексти пісень Марка Файнера, Андрія Кушніренка, пісні Буковини, пісні Карпат – все це також є на виставці.

Для наших маленьких читачів на виставці розгорнуті книжки, в яких вони поринуть в чарівний світ зимової казки. Це і «Дванадцять місяців» Ольги Савченко-Гнатюк, «Найдорожчій скарб» Євгенії Ярошинської, «Всезнайка» Любові Горбачевської-Абламської, «Ви знаєте, діти?», «Край-дивограй» Світлани Яреми, «Бабусині гостинці» Олена Логінової тощо. Ці книги містять багато призабутих, але від того ще цінніших дитячих різдвяних віршів.

Детальніше ознайомитися з виставкою можна, відвідавши Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.
 
 
 
Підготувала Лівія Костюк