НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 
 
П'ятниця, 25 грудня 2015 року
 
 
 
Фонди Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського поповнилися виданнями, присвяченими Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича – завдяки старанням мовознавця Тараса Дмитровича Івасютина та колективу Наукової бібліотеки ЧНУ.
 
 
 
 
 
 
 
 
Матеріали V Буковинської Міжнародної історико-краєзнавчої конференції, присвяченої 130-річчю заснування Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У двох томах. Том 1: Історія України. Краєзнавство. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2005. – 486 с.

Вміщені у збірнику праці присвячені різним питанням історії Чернівецького університету та розвитку вищої освіти і науки в Україні, осмисленню внеску наших науковців у вітчизняну й зарубіжну науку. Розглянуто окремі аспекти стародавньої і середньовічної історії Буковини й Хотинщини, історії західноукраїнських земель ХІХ – першої половини ХХ ст., України в роки Першої та Другої світової війн, тоталітарну добу та в роки незалежності. Окремо висвітлено історію Буковини та Бессарабії, а також проблеми історичного краєзнавства.
 
 
 
 
 
Факультет історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (1940 – 2011 рр.) [Кол. монографія] / Чернів. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича; редкол.: Ботушанський В.М., Добржанський О.В. та ін. – Чернівці: Наші книги, 2012. – 600 с. ISBN 978-966-482-035-3

Книга знайомить з 70-річним літописом факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та загалом з розвитком історичної науки у Чернівцях.

Із передмови до видання доктора історичних наук, професора О. В. Добржанського: «У пропонованій книзі автори поставили за мету показати, хто, де, коли і як здійснював історичну освіту, розвивав історичну науку в одному з давніх класичних університетів України – Чернівецькому, нині національному. Йдеться про виникнення у складі цього університету спочатку невеликих історичних кафедр традиційно на філософському факультеті, згодом – історичного, а нині – факультету історії, політології та міжнародних відносин, якому у 2010 р. виповнилося 70 років.

На сторінках книги об’єктивно відображено, як викладалася історія і розвивалася історична наука в цьому університеті у часи перебування краю під владою Австрії (1875–1918) та королівської Румунії (1918–1940), дещо ширше – у радянський період, коли власне, й був створений і функціонував історичний факультет (1940/1941, 1944–1991), а особливо значна увага приділена всебічному розвиткові факультету у складі одного з 16 факультетів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в умовах незалежності України».
 


 
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича в незалежній Україні: до 140-річчя від дня заснування: бібліогр. покажч. /уклад.: Н.М. Загородна, Н.І. Горюнова, Н.І. Ткач, В.І. Ряба; наук. ред. і автор вступ. ст. Т.В. Марусик. – Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2015. – 512 с.

Покажчик охопив матеріали, видані з 1991 року по серпень 2015, в яких у різних аспектах висвітлено діяльність університету.

Посібник складається із восьми розділів і базований на таких джерелах, як каталоги, картотеки, фонди Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Зручнішим користування цим виданням робить «Іменний покажчик».
 
 
 
 
 
 
 
Як відзначають укладачі, «Основним критерієм відбору були наявність цікавих фактичних даних про університет».
 
 
 
Підготувала Інга Кейван