Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

19.12.2015 – 25.12.2015

Актуальна думка: «У „Щедрику”, взявши за основу багаторазове повторення архаїчної мелодії, яка складається лише з чотирьох звуків, Леонтович, наслідуючи традиції кобзарського мистецтва, кожне повторення оздоблював новими й оригінальними гармонійними нюансами та цікавими акцентами. Оскільки власне мелодія щедрівки була занадто примітивною, то Леонтович дописав до неї частину, схожу на гаму, -- те, що американці називають bridge. Власне в такому вигляді ця щедрівка стала популярною у Сполучених Штатах» (Ілько Лемко, «Поступ», 20 січня, 2004).

«Щедрик — то не розкладка пісні, то самоцінний твір, осяяний промінням генія, який посяде не останнє місце в світовій музичній літературі» (Пилип Козицький, «Музика», 1923, №1).

 
 
 
У ратуші у день Святого Миколая влаштували свято дітям чернівецьких учасників бойових дій на Сході та героїв Небесної Сотні. Звісно, що жодні подарунки не замінять цим дітям їхніх загиблих батьків, але для них важлива підтримка і пам’ять про те, що їхні найрідніші люди пожертвували сімейним затишком заради спокою інших родин, дітей.

Фещук Наталія. Втратив на війні друзів і... 30 кілограмів // Чернівці. – 2015. – 24 груд. № 52. – С. 4.
 
 
 
У Краєзнавчому музеї почала роботу виставка робіт хорватського фотографа Давора Ростухара «Хорватія з повітря». Це фотографії, створені у співпраці з журналом «National Geographic», а також за сприяння «Хорватський дім». Із Чернівців виставка вирушить до Фінляндії.

«Проект «Хорватія з повітря» створювався протягом семи років. Його результат – колекція з двох сотень незвичних знімків. З висоти пташиного польоту зняли центральний ринок у Загребі, кінний завод у Джаково, солеварні на острові Вісовац...».

Фещук Наталія. Фотовиставка від «National Geographic» // Чернівці. – 2015. – 24 груд. № 52. – С. 4.
 
 
 
22 грудня у Чернівецькій обласній державній адміністрації відбулося нагородження 12-ти переможців «Буковинського розмаю-2015». У цьогорічному конкурсі взяли участь роботи учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв Буковини. Ці роботи у грудні демонструвалися у Центрі культури «Вернісаж».

Перемоги юних художників // Чернівці. – 2015. – 24 груд. № 52. – С. 6.
 
 
 
Відкриттю новорічної ялинки на Соборній площі у Чернівцях передувало театралізоване дійство за участі міських колективів та артистів. Також уже вдруге у Чернівцях встановили різдвяний вертеп – на Центральній площі.

Фещук Наталія. Ялинка з Чернівці – у десятці кращих в Україні // Чернівці. – 2015. – 24 груд. № 52. – С. 9.

У Чернівцях різдвяну шопку вдруге поспіль поставили на місці, де стояв пам’ятник Лєніну // Доба. – 2015. – 24 груд. № 50. – С. 1, 2.
 
 
 
22 грудня – Міжнародний день барда. З цієї нагоди чернівецький клуб бардівської пісні влаштував вечір у «Шепетівці».

Лебединська Людмила. Бард, як і поет, – душа народу // Версії. – 2015. – 24–30 груд. № 50. – С. 1.
 
 
 
Урочисте відзначення 75-річчя Центру культури Буковини відбулося у філармонії. Центр проводить навчально-методичну роботу (творчі лабораторії, майстер-класи, курси), підвищує кваліфікацію працівників культури, організовує мистецькі свята, фестивалі.

Будна Надія. «Об’єднав народних митців і майстрів» // Молодий буковинець. – 2015. – 24 груд. № 103. – С. 11.
 
 
 
Чернівці відвідала всесвітньо відома перекладачка Крістіана Норд. Інтерв’ю з нею можна прочитати на сторінках «Молодого буковинця».

Будна Надія. «Милувалася вашою архітектурою» // Молодий буковинець. – 2015. – 24 груд. № 103. – С. 18.
 
 
 
Чернівецького літературного критика Олександра Бойченка оголосили лауреатом премії імені Юрія Шевельова за збірку есеїв «Більше/Менше».

Наш земляк – лауреат премії ім. Ю. Шевельова // Буковина. – 2015. – 25 груд. № 52. – С. 4.
 
 
 
У Чернівцях засноване видавництво дитячої літератури «Чорні вівці». Днями відбулася презентація двох книг, що нещодавно в ньому вийшли – «Зайчикове щастя» та «У царстві лева».

«Чорні вівці» – для найменших // Буковина. – 2015. – 25 груд. № 52. – С. 4.
 
 
 
23 грудня у музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської шанувальники акапельного співу могли насолодитися співом «Піккардійської терції».

Ватаман Діана. «Завдяки вам ми уже 24-й рік співаємо» // Молодий буковинець. – 2015. – 25-26 груд. № 104. – С. 10.
 
 
 
У Художньому музеї 23 грудня відкрилася виставка іграшок, виготовлених дітьми віком до 14-ти років.

Ватаман Діана. У художньому музеї – виставка іграшок // Молодий буковинець. – 2015. – 25-26 груд. № 104. – С. 12.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.