Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
25.12.2015 – 09.01.2016
 
 
 
Актуальна думка: «Коли працювала над календарем, зрозуміла, як швидко плине час. Ти ставиш цифри, і це займає кілька секунд… а насправді так швидко і дні йдуть. Тому періодизація, мабуть, дуже потрібна — щоб знайти час зупинитись і подумати. Наприклад, у різні періоди ми живем по- різному, і це збагачує наше життя» (Оксана Драчковська, художниця, «Версії», 31 грудня 2015 – 6 січня 2016, №52 с. 7).
 
 
 
 
 
 
 
 
До новорічно-різдвяних свят у Центрі культури «Вернісаж» чернівецькі художники-спілчани представили виставку «Різдвяний вернісаж», на якій можна переглянути 115 картин на тему Святого вечора.

Фещук Наталія. Художники – на різдвяному вернісажі // Чернівці. – 2015. – 30 груд. № 53. – С. 6.
Триває виставка «Різдвяний вернісаж» // Молодий буковинець. Місто. – 2016. – 7 січ. № 3. – С. 8.

 
 
А ось Чернівецька обласна філармонія підготувала новорічну музичну казку «Снігова королева», в якій задіяні як дорослі актори, так і діти.

Фещук Наталія. «Снігова королева» по-чернівецьки // Чернівці. – 2015. – 30 груд. № 53. – С. 6.

 
 
Не забули про юних глядачів також артисти Чернівецького академічного музично-драматичного театру імені О. Кобилянської. Мистецький колектив підготував дві нові вистави: «Як стати справжнім бегемотом» (автор – київський драматург Олександр Вітер), «У пошуках піратських скарбів» (авторі режисер – заслужена артистка України Людмила Скрипка).

Фещук Наталія. У театрі – піратські скарби і бегемоти // Чернівці. – 2015. – 30 груд. № 53. – С. 6.
 


Однією із резонансних і приємних новин кінця 2015 року стала звістка про те, що документальний фільм чернівецьких студенток-журналісток «#НеЛекція» отримав Гран-прі фестивалю «Кіномедія». Юлія Боднарюк розмовляла з головним героєм картини – викладачем, учасником військового конфлікту на Сході Гречанюком Андрієм.

Боднарюк Юлія. «Всі ми добровольці» // Чернівці. – 2015. – 30 груд. № 53. – С. 10.
 


На будинку 31, що розташований по вулиці Шептицького, встановили меморіальну таблицю митрополиту Андрею Шептицькому (автор – художник і скульптор Віталій Шелегін). У цьому будинку митрополит гостював, перебуваючи на Буковині та у Чернівцях. На цьому місці раніше було встановлено пам’ятну скульптурну композицію роботи Миколи Лисаківського, але її тричі нищили невідомі, мотивація дій яких, очевидно, була пов’язана не з естетичними переконаннями.

У Чернівцях відновили меморіальну дошку митрополиту Шептицькому // Доба. – 2015. – 30 груд. № 51. – С. 2.
 


До Дня календаря, який, за інформацією окремих джерел, відзначається 28 грудня, Маріанна Антонюк підготувала інтерв’ю з художницею Оксаною Драчковською, яка є не лише книжковою ілюстраторкою, а й авторкою саме календарів.

«Ілюстрування календаря і книг для мене дуже відрізняється. В календарях ти малюєш гарні картинки, а книга — то вже цілий архітектурний об’єкт. Там картинки, особисто для мене, не мають бути просто декором, там все має «грати одну мелодію», щоб це був цілісний об’єкт, а не набір тексту і картинок. Ілюстрування календарів значно простіше. Я люблю більше тематичні, де одна тема проходить крізь весь рік. Наприклад, перший календар я робила на тему «Кольори». Мені дали бриф, як то має виглядати текстово, а я вже мала його виконати візуально. Наступний мій календар — це календар-подорож. Приємно, коли в тебе на стіні міняться щомісяця країна. Так і можна певним чином, умовно, подорожувати. А це ж так чудово!»

Антонюк Маріанна. Ілюстраторка Оксана Драчковська: «Ілюстрація – це ціла філософія» // Версії. – 2015, 2016. – 30 груд. – 6 січ. № 52. – С. 7.
 


У Чернівцях проколесив новорічний велопарад – вулицями міста проїхалися велоаматори у костюмах казково-новорічних героїв.

У Чернівцях велопарадом проїхали Діди Морози // Версії. – 2015, 2016. – 30 груд. – 6 січ. № 52. – С. 7.
 


1 січня чернівецькі фізики та хіміки відзначали 100-річчя від Дня народження Олександри Іванівни Лопушанської – видатного ученого, творця новітнього дослідницького напрямку – термодинаміки.

Тевтуль Ярема. Олександра Лопушанська: до 100-річчя від дня народження // Версії. – 2015, 2016. – 30 груд. – 6 січ. № 52. – С. 8.
 


Мистецтвознавець Тетяна Дугаєва до Різдва підготувала для читачів «Версій» розповідь про збірку ікон Чернівецького художнього музею, особливу увагу приділивши опису та історії ікони «Богоматір з немовлям». Фрагмент зображення пошкоджено, але Тетяна Дугаєва проводить порівняльний аналіз буковинської ікони з подібною з Наддніпрянщини. Мистецтвознавець стверджує, що вони є ідентичними у плані стилістичного вирішення, а це може значно вирішити проблему реставрації образу, що зберігається у Чернівцях.

Дугаєва Тетяна. Образ повний гідності і доброти // Версії. – 2016. – 7–13 січ. № 1. – С. 12.
 


Цими днями виповнилося б 65 років мисткині, члену Національної спілку художників України, заслуженому працівникові культури України, лауреатці обласної мистецької премії ім. Георгія Гараса керівниці Арт-студії «Музеум» Олені Михайленко. На сторінках «Версій» її згадує мистецтвознавець Галина Матвіїшин.

Матвіїшин Галина. Олена Михайленко: і в 65 була б молодою // Версії. – 2016. – 7–13 січ. № 1. – С. 12.

 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото –