Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

30.01.2016 – 06.02.2016
 
Актуальна думка: «Історія – неприпустимість того, аби комусь на догоду щось приписувати. Історія – це усе, що було до нас, із її носіями, тобто людьми, які приходять у світ творити добро. Мені наказали спаплюжити ім’я Олеся Гончара. Я відрікся виконати це. Інакше б довелося зректися свого роду. Я виліплений з цієї глини, з якої і дух, і прізвище Соборника України – Гончар» (Петро Брицький, «Буковинське віче», 4 лютого 2016, №4, с. 1).

Кожна історія успіху додає віри у власні сили. Про те, як власна наполегливість і підтримка інших сприяють втіленню мрій, можна дізнатися із матеріалу Антоніни Бабчук. Журналістка поспілкувалася з Мариною Мелешко – біженкою із Маріуполя, яка у Чернівцях отримала нові можливості – для серйозного економічного старту та особистісної реалізації. Вигравши конкурс бізнес-планів для внутрішньо переміщених осіб, жінка змогла відкрити власну сувенірну крамничку, в якій продає свої вироби, домашню косметику, а також вироби місцевих майстрів.

«Сувеніри мають бути унікальними, нести енергетику, культуру міста. Знаєте, як я раділа, коли дізналася про глечики для освячення води на Йордан? У нас такого не було. Гадаю, невдовзі у моїй крамниці відбуватимуться і майстер-класи з виготовлення іграшок. Проводитимуть окремі навчання для соціально-незахищених дітей. А ще мрію зробити благодійну вітрину, на якій виставлятимуться роботи людей з обмеженими фізичними властивостями. Прийматиму на реалізацію їхні роботи. Якось довелося побачити вироби з дерева вихованців Хотинського інтернату – це геніально! Хочу їхні роботи представити у своїй крамничці».

Бабчук Антоніна. «Захоплення стало частиною бізнесу» // Чернівці. – 2016. – 4 лют. № 5. – С. 4.


У центрі сучасного мистецтва «Bunker» відкрилася виставка робіт на тему війни. Українські, польські, російські художники об’єднали свої мистецькі витвори під назвою «Гібридна виставка». У цьому проекті представлені роботи, виконані у різних жанрах, техніках, формах.

Фещук Наталія. Війна на футболках та з етнічними візерунками // Чернівці. – 2016. – 4 лют. № 5. – С. 10.


З життєвою історією барда Володимира Каверіна, яка варта пригодницьких романів і фільмів, можна познайомитися на сторінках «Версій».

Чередарик Людмила. Володимир Каверін. Людина, яка шість разів кардинально змінювала власне життя та відмовилася від голландського громадянства // Версії. – 2016. – 4–10 лют. № 5. – С. 6-7.


Доктору історичних наук, професору кафедри історії України ЧНУ ім. Юрія Федьковича Петру Брицькому 5 лютого виповнилося 85 років. Журналіст Василь Джуран підготував з цієї нагоди інтерв’ю з науковцем. У словах цієї людини – ціла епоха, справжня історична пам’ять українців.

«Старший брат порадив мені їхати до “хлібного” Львова. / Тут набачився всього. Тільки ми до товарної станції Підзамче, як – НКВСники. Чинили за наказом із Москви: “утилизировать”. Морили голодом і розстрілювали голодний люд. Про це мені, уже старшому, до того ж історику, стало відомо аж 2009 року із газети “Урядовий кур’єр”. На Підзамчі тоді вбили 602 чоловіки, зокрема, 114 підлітків і дітей».

Джуран Василь. Петро Брицький: «З академіком Іваном Дзюбою, правда, листуємося…» // Буковинське віче. – 2016. – 4 лют. № 4. – С. 1.


У «Буковинському вічі» також можна прочитати початок оповіді Юхима Гусара про поета, на долю якого випало чимало випробувань, – Петра Палія.

«Його подвижницьке життя було «воістину помножене і на випробування, і на мужність, які він долав гордо, бо, без перебільшення, був сильний духом і талантом, хоч в серці часто бунтувало вільнодумство, бо походив із роду Паліїв, з генів яких передався Петру бунтівний вогонь і нетерпимість до несправедливості, за що колись поплатився життям його дід Павло».

«Сам же Петро Панасович Палій, виношений матір’ю в голодний 1933-й, з’явився на світ вражений підступною недугою».

Гусар Юхим. Прожитий день – то був твій Еверест // Буковинське віче. – 2016. – 4 лют. № 4. – С. 1.


«Абетка для Євдокійки» – нова книга Мирослава Лазарука, яку складають вірші для дітей. Нещодавно вона побачила світ.

Гринюк Василь. Вийшла «Абетка для Євдокійки» // Молодий буковинець. – 2016. – 5-6 лют. № 12. – С. 8.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – www.youtube.com/watch