"У мові наша стара й нова культура..." (І.Огієнко)

 

Спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення. Мова та її наріччя стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід’ємною частиною її власної особистості. Людина створена так, що рідною, зазвичай, стає найбільш близька до неї та її душі мова.

 

Чи не найбільшу увагу на виставці привертає книга С. Губерначука «Трипілля і українська мова». У запропонованій книзі автор простежує найдавніші витоки української мови. На основі аналізу мовних, археологічних, етнографічних, антропологічних та історичних фактів дослідник приходить до думки про спадкоємний зв’язок між мовно-культурним світом українців та мовно-культурним світом творців Трипільської цивілізації.

Книга Юрія Шевельова «Вибрані праці. Мовознавство» – це доробок ученого в різних галузях мовознавства.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Однак багато мов сьогодні знаходяться на межі повного зникнення. У деяких мов не залишається живих носіїв, тому одним з методів порятунку лінгвістичного багатства планети експерти називають вивчення іноземних мов.

Найяскравішим виявом національної ментальності є мова. Дослідженню цих зв’язків присвячена книжка О. Ткаченка «Мова і національна ментальність».

Збірник «Українська мова у ХХ сторіччі : історія лінгвоциту». У ньому вміщено документи і матеріали, що стосуються мовної політики радянського керівництва на теренах України.

На виставці можна ознайомитись з навчальними посібниками В. Мозгового «Українська мова у професійному спілкуванні», який складається з двох частин: частина перша (лекційний курс) передбачає теоретичне викладання матеріалу за модульним принципом; друга (практичний курс) містить коротке викладання курсу в таблицях, вправи і завдання, методичні поради щодо перекладу професійних текстів, а також контрольні тексти для кожного модуля. З різноманітними схемами й зразками розбору слів і речень, таблицями, графіками морфемного і словотвірного аналізу можна ознайомитись в книзі Г. Козачук «Українська мова для абітурієнтів». Про культуру мовлення вчимося у навчальному посібнику Г. Голосовської «Українська мова». Культура мовлення починається із самоусвідомленням мовної особистості і виявляється у послуговуванні мовними нормами.

Велику увагу привертає збірники художніх та публіцистичних творів українських письменників «Мово рідна, слово рідне!..», «Найдорожчий скарб».

Для наших маленьких читачів на виставці розгорнуті збірники «Я дитина українська», «Рости на щастя України-мами» до збірника увійшли вибрані поезії, які вчать маленьких читачів любові до Бога й України, поваги до батьків пошани до книжок, допомагають пізнати природу.

Детальніше ознайомитися з виставкою можна, відвідавши Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.
 
Підготувала Лівія КОСТЮК