Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

12.02.2016 – 20.02.2016
 
Актуальна думка: «Ще один штрих: ніби Ізраїль з Росією й не у палких обіймах, а все одно повернутий в бік Росії. Відбувся міжнародний туристичний ярмарок у Тель-Авіві: росіяни приїхали і пропонують показати свою Вологду тощо, були і представники Перу, В’єтнаму, Нігерії. А Україна не приїхала! Бо не готова: немає доріг, літаки не літають, потяги не ходять. І нам розповідають, що через війну? Ми ж не вирішуємо жодної проблеми. Давайте з Києва в Карпати побудуємо дорогу, наприклад! / Сюди приїжджають з гастролями різні театри, музиканти, а українці не їдуть. Чому грузини можуть привезти театр на фестиваль, а ми ні?! То як Україна має себе відкрити?» (Марина Лібанова, «Чернівці», 18 лютого 2016, №7, с. 10).
 


Регіональна благодійна асоціація «Сім’я і здоров’я» провела для 150-ти маленьких чернівчан, батьки яких перебувають у зоні бойових дій на Сході України, а також для дітей-сиріт доброчинну акцію «Ви не самі – ми з вами». По завершенні благодійного концерту, що відбувся у рамках акції, учасники отримали продуктові набори та солодощі. Також під час концерту зібрали 13 тисяч на допомогу дітям.

Боднарюк Юлія. Дітям бійців АТО та сиротам вручили продуктові набори і солодощі // Чернівці. – 2016. – 18 лют. № 7. – С. 5.
 


Газета «Чернівці» пропонує своїм читачам інтерв’ю з директором відомої чернівецької книгарні «Букініст» Мариною Лібановою. Це особиста думка цієї знакової для чернівчан особистості на війну в Україні, на українську націю, Схід України, вона розповідає про сучасний Ізраїль, про ставлення його мешканців до подій в нашій державі.

«Ті, хто виїхав до Ізраїлю за радянських часів, зазвичай, не за Україну. Адже за СРСР не було жорсткого поділу, що це – Україна, а це – Росія. Я познайомилася з колишніми чернівчанами, які виїхали у 1989 році і з того часу у Чернівцях не були. Вони мене запитують: "А є продукти у магазинах?" Вони не можуть уявити, які зміни відбулися. Це покоління не уявляє, що таке Україна, і вважає, що ми повинні на колінах повзти до Москви, столиці «нашої Батьківщини». До того ж в Ізраїлі немає українських каналів, а російські є. Це дуже впливає. / Ті ж, хто виїхав останніми роками, у розколі. Бо частина приїхала зі Сходу, а частина – з Центральної чи Західної України. Навіть дніпропетровські поділяються на тих, хто за Донецьк, і тих, хто за Захід».

«Ізраїль – країна дітей і літніх людей. З цього слід починати. У кожному ресторані – спеціальний туалет для інвалідів або пристосований – зі спеціальними ручками, широкими дверима. Банк, до якого ведуть три високі сходинки, поставив на вулиці …ліфт! До сліз. / І це при тому, що у них не бракує проблем. Дуже дороге життя, квартири, відкритий арабський тероризм, проте вони постійно дбають про тих, кому погано. Читала оголошення, де написано: якщо не маєте, що їсти або що дати дитині до школи, подзвоніть – допоможемо. / На вулиці – жодної бродячої собаки, бо прописаний закон, що жодний пес не буде жити на вулиці. Поліцейські загубленого собаку повинні знайти, повідомити власникам. Покинуті собаки – у великих притулках: кастровані, почищені, дресовані. Тут така мода на собак – всі їх мають! / І це люди, які живуть у стані війни, у постійній небезпеці. Побачила днями нову дорогу. Мені хотілося заплакати через те, що ми такої не маємо… Висаджена дивними деревами, квітами…»

Боднарюк Юлія. «В Ізраїлі досі запитують, чи є в наших магазинах продукти» // Чернівці. – 2016. – 18 лют. № 7. – С. 10-11.
 


Про виставу, присвячену коханню Ференца Ліста, над якою зараз працює Чернівецький муздрамтеатр ім. Ольги Кобилянської, з художнім керівником театру і режисером вистави Людмилою Скрипкою спілкувалася Наталія Фещук. «Маестро і Кароліна» привідкриє театралам таємницю почуттів відомого композитора, які зародилися в Україні, вже 27 березня.

Фещук Наталія. Був у Чернівцях. Кохав жінку з України… // Чернівці. – 2016. – 18 лют. № 7. – С. 18.
 


На День всіх закоханих на Соборній площі Чернівців з метою проведення благодійних акцій було організоване «Волонтерське містечко». До справи долучилися і працівники Берегометського лісмисливгоспу.

Буковинські лісівники зварили «Чар-зілля для двох» і зібрали за його продаж 3,5 тисячі гривень для бійців на Сході України // Доба. – 2016. – 18 лют. № 6. – С. 2.
 


У «Добі музичній» Тарас Піц пропонує інтерв’ю з учасниками гурту «Один в каное», які зараз перебувають у всеукраїнському турі. Розповідає про кліп на пісню чернівецького виконавця фольку і кантрі Саші Буля «Дорога», який є трейлером до документальної кінострічки «Dustards» (прем’єра – 26 березня; режисер Стас Гуренко). Знайомить з тим, як презентувала своє виконавське мистецтво талановита чернівчанка daKooka, виконавши сольну програму для відвідувачів клубу «Mezzanine», який започаткував серію квартирників із відомими українськими артистами. А також повідомляє чудову новину для шанувальників творчості гурту «Бумбокс», який 13 травня виступить з концертною програмою у Чернівцях.

Піц Тарас. «Один в каное», не рахуючи собаки; Екранізована «Дорога» Саші Буля; DaKooka заспівала на квартирнику для закоханих; «Бумбокс» у Чернівцях виконає «Людей» для людей
// Доба. – 2016. – 18 лют. № 6. – С. 6.
 


З історією Садогурської монетарні та присвяченими цій темі експонатами, що представлені у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї, читачів «Доби» знайомить науковець музею Світлана Белінська.

Белінська Світлана. Садогурська монетарня, або Як «Гарматні гроші» Садгору народили
// Доба. – 2016. – 18 лют. № 6. – С. 13.
 


А ось про кроки на шляху до вдосконалення екологічної культури в Україні можна прочитати на присвяченій цій проблемі сторінці у «Версіях».

Побутові відходи в Україні – не доходи, як у Європі, а суцільна проблема, яка досі не має вирішення, або Чому нові закони можуть виявитися «мертвонародженими» й непотрібними; Як Швейцарія за 20 років вирішила проблему сміття; Сторожинеччина піднімає свою екологічну культуру за підтримки ЄС; На Буковині пересохли криниці // Версії. – 2016. – 18–24 лют. № 7. – С. 6-7.
 


Хто ще не знає, зробить для себе неабияке відкриття. А хто вже знає, ще раз гордо пригадає. «Версії» розповідають про професора Чернівецького університету, який здійснив революцію в європейській криміналістиці, – видатного Ганса Гросса.

Матвіїшин Галина. «Шерлок Холмс із Чернівців»…
// Версії. – 2016. – 18–24 лют. № 7. – С. 8.
 


Про ще одну майже детективну історію розповідає Галина Матвіїшин – шлях до звершення мультимедійного проекту «Михайло Вербицький. Вибрані твори». Під такою назвою з’явилося у «Букреку» видання до 200-річчя композитора. Це перше видання його симфонічних і вокально-симфонічних творів.

«…філолог, доцент Чернівецького національного університету Оксана Івасюк помітила в бібліотеці ім. В. Стефаника оркестрові твори Вербицького і… загорілася бажанням їх видати. І їй це вдалося – виграла ґрант, на отримані кошти будуть видані всі оркестрові твори Михайла Вербицького!»

Матвіїшин Галина. Михайло Вербицький: відкриття та знахідки
// Версії. – 2016. – 18–24 лют. № 7. – С. 12.
 


Інтерв’ю з поетом-піснярем Степаном Галябардою можна прочитати у «Молодому буковинці».

«Наша біда в тому, що ми дуже «пристебнуті» до Росії. Протягом багатьох літ нам «нав’язували» російську мову, російську пісню. Ніхто не підтримував розвиток українського в Україні. Один співак – народний артист України, якого я вивів на сцену, сказав мені, що він співатиме російською, бо орієнтується на російський ринок. Тож зрозуміло, чому наш простір заповнила російська попса зі своїм примітивізмом. Немає доступу до радіо і телеканалів, бо вони належать олігархам. Розкручують нездар, за якими стоять великі гроші, а талантам важко пробитися».

Будна Надія. «Ані Лорак – це чисте заробітчанство» // Молодий буковинець. – 2016. – 18 лют. № 15. – С. 13.
 


Чернівецького карикатуриста Миколу Принковського визнали одним із найкращих карикатуристів світу, він став лауреатом нагороди ООН.

Гринюк В. Наш карикатурист – серед кращих у Європі // Молодий буковинець. – 2016. – 19-20 лют. № 16. – С. 12.
 


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – www.facebook.com/photo.php