ALTISSIMA FLUMINA MINIMO SONO LABUNTUR

Середа, 9 березня 2016 року
 
«Найглибші річки течуть з найменшим шумом», – каже древня мудрість, на диво точно ілюструючи життя та особистість Анатолія Миколайовича Добрянського – вічно спраглого знань інтелігента, ерудита, захопленого світом мистецтва. Він володів величезною кількістю знань у різних галузях літератури, мистецтва, науки, протягом життя все більше їх поповнюючи – не для «галочки», не на позір, а тому, що це було його іманентною потребою. Здобутими знаннями, досвідом він радо ділився з тими, хто того потребував. Про нього досі зберігають світлу, добру і вдячну пам’ять ті, хто мав щастя з ним спілкуватися, – рідні, близькі люди, учні, колеги, друзі, які живуть в різних куточках світу. Уже вкотре у Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського зібралися, як збиралися колись у нього в маленькій квартирці, ті, для кого він був особливо дорогим.
 

4 березня минуло вже тринадцять років, як Анатолія Миколайовича немає серед живих, але спогади про нього, його образ настільки яскраві, живі, що присутність його відчутна – на рівні його висловів, манери висловлюватися, інтонацій, голосу, неперевершеної іронії, книжок, які зберігають його енергетику.

З одного боку, цей день позначений смутком, та з іншого – дає можливість поділитися з присутніми своїми думками про Анатолія Миколайовича, своїми досягненнями – все-таки з ним, промовити те, що досі було на рівні думок і, можливо, на рівні внутрішніх розмов зі своїм другом, наставником, учителем, людиною із категорії винятково важливих.
 
 

Племінник А.Добрянського Володимир Калинюк з синами Максимом та Романом, директор бібліотеки Леся Щербанюк, поетеса Тамара Севернюк, близькi, колеги, друзі, працівники бібліотеки.

 

Тамара Севернюк поділилася своїми спогадами про дружбу з Анатолієм Добрянським і прочитала вірші із нової книги "Коли задихається серце" - прийшла до естета, який дуже тонко відчував слово, як колись за його життя, адже написане можна було звіряти за його естетико-художнім світовідчуттям, світоглядом. А відповідь можливо почути навіть тепер - у серці... 

 

Про свого багаторічного друга (ще зі студентських років) розповідає професор Богдан Мельничук. У його архіві зберігаються рукописи поетичних творів А.Добрянського, серед яких чимало гумористичних

  Студенти і колеги А.Добрянського декан філологічного факультету професор Борис Бунчук, директор меморіального музею Ольги Кобилянської Володимир Вознюк.

 

Вчитель-філолог Анатолій Смольський

Володимир Вознюк, Богдан Мельничук, священик Олег Полянко, художній керівник Чернівецької обласної філармонії Остап Савчук

 

 

Своїми спогадами про А.Добрянського, про його роль в особистому житті, у професійному становленні, реалізації поділилися також журналістка газети "Буковини" Людмила Черняк та професор, перекладач Петро Рихло. Багато всього було згадано, сказано, та, очевидно, ще багато залишилося невисловленого - того, з чим залишаєшся сам-на-сам, чогось дуже інтимного і надто крихкого.

 

 

Пролетіли роки,

Як баскі гривачі...

Залишився в душі тільки спомин.

Тихий потиск руки

І прощання вночі,

І вокзальний стривожений гомін...

 

Анатолій Добрянський

 

 

Підготувала Інга КЕЙВАН