Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

05.03.2016 – 12.03.2016
 
Актуальна думка:
 
«В Україні інформація про знесення будинку Шевченка в Оренбурзі стала відомою після засідання уряду, на якому про це заявив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, а керівник уряду доручив направити ноту протесту Росії, а також поскаржитися до ЮНЕСКО. / Зазвичай скарги і є найголоснішою відповіддю України на всі витівки Росії проти нас. Коли вже нарешті навчимося реагувати на агресію адекватно?» («Версії», 10–16 березня 2016, №10, с. 12).

«У Чернівцях через встановлення платіжного терміналу пошкодили стіну головного корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, який входить до переліку культурних пам’яток ЮНЕСКО» (сайт «Молодого буковинця, 16 березня»).

«Коли ти живеш в країні, яка наскрізь брехлива (бо ми так і залишилися наскрізь брехливою країною), то кожна правдива фраза раптом звучить оригінально і смішно, і несподівано. Бо всі звикли брехати. І коли хтось говорить правду, це викликає якийсь такий дисонанс» («Молодий буковинець», 10 березня 2016, №21, с. 9).
 


До Дня народження Володимира Івасюка у його меморіальному музеї відкрито виставку графіки Івана Остафійчука «Це – ми, це – наша Україна!». 32 роботи, представлені на виставці, художник передав у фонд музею.

До річниці з дня народження Володимира Івасюка відкрили виставку // Доба. – 2016. – 10 бер. № 9. – С. 2.
 


9 і 10 березня у Чернівцях відбулися заходи, присвячені черговим річницям Тараса Шевченка – Дню народження та дню смерті.

Буковинці відзначили річницю від дня народження Тараса Шевченка // Доба. – 2016. – 10 бер. № 9. – С. 5.
 


Також зі сторінок «Доби» можна дізнатися про архітектора Чернівецького театру Фердинанда Фельнера. Світлана Белінська підготувала статтю до 100-річчя з дня його смерті.

Белінська Світлана. «Мрія із оксамиту та золота» // Доба. – 2016. – 10 бер. № 9. – С. 6.
 


У галереї «SweetART» чернівчанка Людмила Айгаре представила своє бачення Чернівців Петера Деманта. На виставці «Крізь скельця» можна познайомитися з фото її авторства, де зафіксовані місця чи їхні елементи, пов’язані з місцями, описаними Демантом у творі «Моє перше життя».

Хомич Лариса. Чернівці Вернона Кресса «Крізь Скельця» // Версії. – 2016. – 10–16 бер. № 10. – С. 12.
 


У фойє другого поверху Чернівецької ОДА можна переглянути картини чернівецького художника Анатолія Житарюка, присвячені красі жіночого тіла.

Хомич Лариса. Про жінку – від Анатолія Житарюка // Версії. – 2016. – 10–16 бер. № 10. – С. 12.
 


А в Художньому музеї панує ангельський спокій – там зліт ангелів. Понад дві тисячі ангелів, виконаних у різних техніках, представлені на виставці луганського музею «На крилах».

Хомич Лариса. До Художнього музею злетілися янголи // Версії. – 2016. – 10–16 бер. № 10. – С. 12.
 


У філармонії відбувся концерт юної бандуристки та співачки Катерини Трачук. Присутні були вражені талантом дівчини. «Подія неординарна: чи багато ми знаємо сольників із симфонічним оркестром, коли виконавець навіть не завершив ще музичної освіти?»

Хомич Лариса. Бандура із симфонічним оркестром – це несподівано і здорово! // Версії. – 2016. – 10–16 бер. № 10. – С. 12.

Ватаман Діана. Янголи з Луганська у Чернівцях // Молодий буковинець. – 2016. – 11-12 бер. № 22. – С. 12.
 


У Шепетівці пройшов черговий концерт бардів. Цього разу виконувалися пісні, присвячені теми кохання.

Хомич Лариса. Суботнього вечора співали барди. Для жінок // Версії. – 2016. – 10–16 бер. № 10. – С. 12.
 


Нарешті в Чернівцях відбулася довгоочікувана презентація книги літературного критика, публіциста Олександра Бойченка «50 відсотків рації». Для читачів «Молодого буковинця» з автором розмовляла Діана Ватаман.

Ватаман Д. «Кожен маю свою правду…» // Молодий буковинець. – 2016. – 10 бер. № 21. – С. 9.

Окремі моменти презентації висвітлила у своїй статті Наталія Фещук.

Фещук Наталія. Олександр Бойченко: «Радий вас бачити. І я не жартую» // Чернівці. – 2016. – 10 бер. № 10. – С. 9.
 


У День народження Володимира Івасюка у його меморіальному музеї презентували книгу «Володимир Івасюк. Інструментальні твори», видану у «Букреці».

Фещук Наталія. «Ця музика могла би прикрасити навіть фільми» // Чернівці. – 2016. – 10 бер. № 10. – С. 9.
 


Про меценатів, які фінансували забудову Чернівців понад сто років тому, розповідає на сторінках «Погляду» Ольга Максим’юк.

Максим’юк Ольга. Чернівці розбудовували доброчинці // Погляд. – 2016. – 10 бер. № 10. – С. 12.
 


Початок березня в Україні, і не лише, позначений пам’ятними днями Тараса Шевченка. У ці дні до пам’ятників поету несуть величезну кількість квітів. Хоча, напевно, краще було б, аби кожен сумою, витраченою на букет, зробив свій внесок у розвиток культури – приміром, закупівлю для шкіл найсвіжіших, найактуальніших видань з шевченкознавства, які б допомогли позитивно змінити інтерпретацію та рецепцію феномену Шевченка у школах.
 


Своїми міркуваннями з приводу ролі Тараса Шевченка поділилася Ольга Польова.

Польова Ольга. Той, що випередив час: Тарас Шевченко // Буковинське віче. – 2016. – 10 бер. № 9. – С. 1.
 


На сторінках цього ж видання можна прочитати рецензію Йосипа Палятинського на книгу румунського літературознавця, письменника Івна Кідещука «Наш Шевченко», виданої «Букреком».

Палятинський Йосип. «Наш Шевченко» // Буковинське віче. – 2016. – 10 бер. № 9. – С. 2.
 


У Центральному палаці культури відбувся ХХV обласний конкурс Шевченківських читців «Хвилююче слово Пророка».

«Це було зворушливе й незабутнє дійство, творцями якого стали кращі цьогорічні Шевченківські читці віком від 10 до 35 років. До конкурсу вони підготували співзвучні часові твори Кобзаря України, а також вірші сучасних поетів і власні тексти».

Черняк Людмила. «Моя Україна! Люблю її! Крапка…» // Буковина. – 2016. – 11 бер. № 11. – С. 1.



У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.