Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
12.03.2016 – 18.03.2016
 
 
Актуальна думка: «…українцям варто перестати плакати і скаржитись. Не варто чекати, аби хтось прийшов і зробив щось для нас. Нам варто усвідомити, що ми древній, сильний, мудрий успішний народ. Треба повірити у цю успішність і налаштувати себе на свою внутрішню мудрість і глибинне коріння» (Антоніна Бурачек, «Погляд», 17 березня 2016, №11, с. 10).
 
 
 
 
 
 
13 березня на Соборній площі спалили Путіна. Так завершили відзначення Масляної. «Цей акт спалення символізує прихід миру на українську землю». Хочеться вірити. Та поки «…здох тиран, але стоїть тюрма!»
Свято Колодія завершилося спаленням опудала ворога // Доба. – 2016. – 17 бер. № 10. – С. 4.
 
 
Спаленню опудала передувало цілоденне святкування на Соборній площі Масляної у рамках проекту «Зиму проводжаймо – весну зустрічаймо!».
Соловей Анна. І зиму провели, і весну зустріли // Доба. – 2016. – 17 бер. № 10. – С. 6, 16.
 
 
У Чернівцях приєдналися до відзначення Днів бельгійської культури – з кавою, бельгійськими вафлями та конкурсами.
Лебединська Людмила. Посол на Дні бельгійської культури до Чернівців не приїхав через… логістику // Версії. – 2016. – 17–23 бер. № 11. – С. 2.
 
 
Завідувачка лабораторії навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ Тетяна Сєргєєва до Всесвітнього дня метеоролога зробила чернівчанам подарунок, розказавши про історію метеорології та сейсмології у Чернівцях. На сторінках «Версій» можна познайомитися з уривками із книги дослідниці «Невідомі Чернівці: нариси з історії метеорології та сейсмології».
Сєргєєва Тетяна. За погодою на Буковині спостерігають уже майже 170 років // Версії. – 2016. – 17–23 бер. № 11. – С. 6-7.
 
 
Про бібліофіла, медика, скульптора, художника Опанаса Шевчукевича розповідають мистецтвознавець Тетяна Дугаєва та краєзнавець Степан Карачко.
За матеріалами, зібраними Тетяною Дугаєвою та Степаном Карачком. Чи спромігся він торкнутися серця Бога? // Версії. – 2016. – 17–23 бер. № 11. – С. 12.
 
 
Про чернівчанку Антоніну Бурачек, яка досліджує символічно-смислове навантаження українських народних казок та вишиванок розповідає Ольга Максим’юк.
Максим’юк Ольга. «Треба передати цей скарб наступним поколінням» // Погляд. – 2016. – 17 бер. № 11. – С. 10.
 
 
Інтерв’ю з одним із найцікавіших чернівецьких поетів Романом Стадником можна прочитати на сторінках «Чернівців».
Фещук Наталія. «Поезія – це як тихенька пісня комара» // Чернівці. – 2016. – 17 бер. № 11. – С. 10.
 
 
Також журналістка «Чернівців» Юлія Боднарюк пропонує більше дізнатися про викладачку кафедри музики ЧНУ, солістку-вокалістку Чернівецького академічного обласного українського муздрамтеатру ім.О.Кобилянської Ірину Стиць, яка нещодавно отримала звання «Заслуженої артистки України».
Боднарюк Юлія. «Люблю співати для простих людей» // Чернівці. – 2016. – 17 бер. № 11. – С. 11.
 
 
Ще одне інтерв’ю, з письменницею Галиною Тарасюк, пропонує «Буковинське віче». Наталія Кереляк розмовляла з нею про її роман «Зоре моя вечірняя, або Пророк і Марія», що недавно вийшов у видавництві «Дніпро», про Тараса Шевченка, відповідно, і про стосунки України і Росії.
Кереляк Наталія. Галина Тарасюк. Апологія генія і пророка // Буковинське віче. – 2016. – 17 бер. № 10. – С. 1.
 
 
«Грюнвальд-АРТ» – під такою назвою відкрилася у Художньому музеї виставка робіт українських, польських, литовських художників, присвячена битві під Грюнвальдом (1410).
Ватаман Діана. Грюнвальдська битва на полотнах // Молодий буковинець. – 2016. – 18-19 бер. № 24. – С. 12.

 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.