НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Вівторок, 22 березня 2016 року
 
 
Черговий огляд видань «Духу і Літери» присвячений однойменному часопису, постаті Єжи Ґєдройця і кільком випускам «Польських студій».
 


Часопис «Дух і Літера» – міждисциплінарний часопис видавництва, який виходить з 1997 року. На його сторінках публікуються наукові статті, присвячені питанням, проблемам філософії історії, культури, науки, освіти, соціальній філософії, історіософії, історії і теорії культури, феноменології, гносеології, онтології, логіки, етики та естетики, релігієзнавства, філософської антропології. Також часопис представляє матеріали конференцій. Виходять тематичні номери.

Наші фонди поповнилися зокрема номерами за 2002, 2003, 2006-2007, 2010, 2012 роки. Детально з наповненням кожного із номерів можна познайомитися, відвідавши бібліотеку. У цьому огляді хотілося б зупинитися лише на кількох матеріалах.

«Ми мусимо виходити з нашого українського гетто» – так називається інтерв’ю, взяте в Івана Дзюби і опубліковане 2002 року. Воно значно доповнює не лише портрет самого академіка, а й дозволяє побачити під його кутом зору голодні 30-ті, масову свідомість сталінських часів, контекст 60-тих.

Стаття Мирослава Поповича «Модерн і постмодерн: філософія і політика» (2002) розкриває сторінка за сторінкою, як змінюється свідомість людства зі зміною епох.
 

Особливо чернівчанам буде цікаво прочитати статтю Марка Саньоля «На межі Європи: Чернівці коло Садгори», опублікована 2010 року. Французький письменник, будучи на той момент директором Французького культурного центру в Україні, здійснив свою мандрівку Буковиною і Чернівцями 1999 року. Не може не вражати прекрасна обізнаність автора з історією Чернівців та околиць.

Часопис чимало уваги приділяє постаті Єжи Ґєдройця (1906-2000) – знакового польського публіциста, громадського діяча, засновника (разом з Ґуставом Ґерлінґом-Ґрудзінським) та редактора часопису «Культура», популяризатора української культури, україно-польських стосунків загалом, творця епохального для України визначення «Розстріляне відродження».

У випуску 2002 року можна познайомитися з присвяченими Єжи Ґєдройцю статтями авторства Чеслава Мілоша, Богдана Осадчука, Кшиштофа Помяна. №17-18 (2006-2007 роки) відкриває розділ «Єжи Ґедройц: in memoriam».

Спеціальні випуски часопису під назвою «Польські студії» є збірниками наукових статей переможців Конкурсу ім. Єжи Ґєдройця. Конкурс був оголошений Посольством Республіки Польща в Україні 2006 року з нагоди сторіччя публіциста. До участі запрошувалися студенти, магістранти, кандидати наук зі своїми роботами, присвяченими історії та сучасності Польщі, а також польсько-українським взаєминам.
 

У бібліотеці можна познайомитися з працями переможців І, ІІ та ІІІ, V, VI, VII конкурсів. Це сатті молодих українських дослідників з історії, літератури, мовознавства, культурології, філософії, політології, економіки, педагогіки, медіа, а також рецензії та огляди художніх та наукових видань із вказаної тематики.

Кожен номер часопису «Дух і Літера» інформаційно сконцентрований, насичений, цінний. Видання, наповнене такими якісними, професійними матеріалами, просто не може не причарувати, залишити байдужим того, хто не уявляє свого життя без інтелектуально-духовних живлення та реалізації.
 
 
Інга КЕЙВАН