ЖИТТЯ, ЯК «ПТАХИ НА ВІТРАХ»

Четвер, 1 квітня 2016 року
 
 
У кожного свій час народитися і свій час піти. Але попри чітке усвідомлення цієї найпростішої життєвої філософії непоправною втратою є відхід кожної людини. Приголомшливою для багатьох стала звістка про те, що 29 березня нас залишив письменник, перекладач, журналіст Віталій Дем’янович Колодій (народився 19 січня 1939 року у Первомайську).
 
 
Уродженець Миколаївської області волею долі потрапив до Чернівців, і пов’язав надалі з цим містом значну частину свого життя. Тут закінчив філологічний факультет Чернівецького університету, працював заввідділом культури газети «Радянська Буковина», редактором «Буковинського віча», кілька років поспіль очолював Чернівецьку обласну організацію СПУ.
 
Авторству Віталія Колодія належать поетичні книги, переклади, віршовані новели, унікальні за ідейно-тематичним змістом, осмисленням історичних проблем та персонажів драматичні поеми, психологічні новели, повість «Найлюбіша в світі панна», в якій оригінально інтерпретовано особистість Лук’яна Кобилиці.
 
У літературний простір Віталій Колодій увійшов і за сприяння Анатолія Добрянського, з яким підтримував дружні стосунки. Так само, як Анатолій Миколайович, захоплювався сонетом і зрештою приєднався до вузького кола істинних майстрів цього вишуканого ліричного жанру. Сонети, вінки сонетів Віталія Колодія зачаровують своєю стриманою драматичністю.

Майстер пішов, але залишиться пам’ять про нього, залишиться його нетлінне слово.

Колектив Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського сумує разом з родиною Віталія Дем’яновича Колодія. Хай його душа знайде спокій, умиротворення у Божих долонях.