ЗВИЧАЙНІ БУДНІ ПЛАНЕТИ ДИТИНСТВА

Понеділок, 11 квітня 2016 року
 
Минулий тиждень у Муніципальній бібліотеці завершився світлою і, судячи з аншлагу, дуже бажаною, очікуваною для чернівчан подією. Львівський письменник Жак Жаб’є презентував книгу віршів для дітей «Баранцеві сниться лука», що вийшла 2015 року у видавництві «Апріорі».

Жак Жаб’є – псевдонім Олега Жовтанецького, який за фахом своїм, як і його дружина Надія Чуба, є економістом, викладає на кафедрі філософії мистецтв факультету культури і мистецтв ЛНУ імені Івана Франка, зараз перебуває у докторантурі. Але якщо хтось, прочитавши перелік усіх його регалій, уявить собі особу стереотипно статусну, таку собі людину у костюмі-футлярі, то дуже помилиться. Олег Жовтанецький відкритий, дуже комунікабельний, володіє талантом створювати свято серед повсякденності. Він легко і невимушено спілкується з дитячою аудиторією. І це не дивно, адже він щасливий тато трьох дітей, які, призвичаєні до спільних родинних подорожей, разом зі своїми батьками приїхали до Чернівців на презентацію. А ще це вміння знаходити спільну мову з дітьми, очевидно, спричинене тим, що Олег Жовтанецький зумів зберегти в собі відчуття дитинства, яке можна уособити в образі Маленького Принца. Цей персонаж мимохіть асоціативно виростає поряд із образом баранця. «Прошу, намалюй мені баранця», - звертався Маленький Принц до свого друга-льотчика. І ось так Олег Жовтанецький став Жаком Жаб’є, майже книжковим, казковим персонажем, аби малювати баранців, бобрів, качок, їжачків, світлячків, вовчиків та багатьох інших зворушливих і смішних персонажів, які стають мешканцями планети дитинства.
 
 

Народження псевдоніма «Жак Жаб’є» – окрема цікава історія. Як повідав письменник, у нього було кілька варіантів. Та основними чинниками, які зумовили появу саме цього варіанту, стали Джон Ґріффіт Чeйні, який здобув світову славу як Джек Лондон, а також Карпати і Франко. Олег Жовтанецький, мандруючи Верховиною, розмірковував над псевдонімом американського письменника, в якому поєдналися одне із найбільш поширених імен і назва однієї із найбільш амбітних столиць. І повсякчас йому траплялися вказівники з назвою населеного пункту Жаб’є. У пам’яті зринули слова Івана Франка: «Ось Жаб’є, гуцульська столиця». Зі знаками Всесвіту не сперечаються. Так Джек отримав свій французький відповідник, Лондон – столицю-побратима, а Олег Жовтанецький – дотепний псевдонім, який, безперечно, привертає увагу і запам’ятовується.
 
 

Невелика форма віршів Жака Жаб’є, знайомі персонажі, які справді живуть на сторінках книги, ритм забавлянок запрошують читача (або слухача) до діалогу, до участі у грі, сприяють розвитку уяви, пам’яті, емоційної сфери дитини. Крім того, це завжди чудова можливість спілкування дорослого і дитини. Також такі особливості текстів Жака Жаб’є сприяють синтезу слова з різними видами мистецтв. Насамперед це, звісно, книжкова графіка. Книга «Баранцеві сниться лука» – це творчий дует Жака Жаб’є та художниці Ольги Кваші, яка, власне, здійснила першу мистецьку інтерпретацію цих віршів. Ілюстрації, оформлення видання не просто органічно доповнюють смисловий світ, створений поетом, а є вже його невід’ємною складовою, запрошують читача у мандрівку своїми стежками-сторінками. До речі, маленький читач у цій мандрівці може почуватися цілком безпечно і затишно, адже у книзі немає жодного антигероя.
 
 

Такі вірші чудово співаються, навіть експромтом. Більшість із них уже стали піснями – музику до них написав композитор Євген Петров. Залишається сподіватися, що незабаром у пісенний репертуар українських дітей, садочків, шкіл нарешті увійдуть українські пісні.

На презентації звучали побажання побачити героїв Жака Жаб’є у мультиплікаційних фільмах, у театральних постановках. Актор і режисер дитячого театру-студії Іван Данилін припустив можливість здійснення такого сценічного дійства колективом його юних акторів. Імовірно, що наступна зустріч чернівчан із Жаком Жаб’є та його персонажами відбудеться під час прем'єрного показу такої вистави.
 
 

Усі, хто був на презентації, із задоволенням втекли у світ Жака Жаб’є від своїх клопотів, серйозних тем, уроків. Діти почувалися господарями на своїй планеті, а дорослі із задоволенням туди повернулися після довгої мандрівки. Вірші не лише читали, а й пробували наквакувати, насвистувати, наспівувати і навіть заїдати імбирним печивом з баранцями – кулінарним шедевром Олександри Юрченко – колеги і подруги Олега Жовтанецького та Надії Чуби. Безсумнівно, книга «Баранцеві сниться лука» має дар надихати на всебічну творчу реалізацію дітлахів різного віку, вона несе світло, позитивний настрій, лад і бажання нових зустрічей.
 

 

 

 У матеріалі використано фото авторства Лівія Черкеза, Світлани Крачило, Маріанни Антонюк, Інги Кейван.
 
Інга КЕЙВАН