Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

26.03.2016 – 09.04.2016

Актуальна думка: «Дотримуючись гасла "Жити спішити треба", намагаюсь максимально заповнювати життя зустрічами з цікавими особистостями, культурно-мистецькими подіями, спогляданням чудової весняної природи. Надзвичайно пам’ятною для мене була зустріч із Керівником Економічного відділу в Україні, Білорусі і Молдові Посольства Франції в Україні пана Венсана Фалькоза, який перебував у Чернівцях на запрошення обласної держадміністрації. Поряд із його основним фахом він вразив своєю глибокою ерудицією в царині музики, літератури, живопису, архітектури. Гідний приклад для наших дипломатів» (Тарас Івасютин).


Відбулася довгоочікувана прем’єра вистави «Маестро і Кароліна», присвяченої українському коханню Ференца Ліста.

Марків Галина. «Гарно зіграли, душевно…» // Молодий буковинець. – 2016. – 31 бер. № 27. – С. 4.

Ісак Анатолій. Свої симфонії Ференц Ліст присвятив українці // Буковина. – 2016. – 1 квіт. № 14. – С. 4.
 


У музеї буковинської діаспори працює виставка яворівської народної дерев’яної іграшки. На ній представлено 462 роботи з унікальними розписами та механікою. Поки триватиме виставка, можна буде відвідати майстер-класи з виготовлення традиційних іграшок.

Музей буковинської діаспори. Виставка дерев’яних іграшок // Молодий буковинець. Місто. – 2016. – 31 бер. № 27. – С. 8.
 


Вийшла п’ята гумористична книга Андрія Фаріона «Критерії змінились». Андрій Олесьович знову приємно потішить свого читача несподіваними, дотепними сюжетами та колоритними персонажами.

Сміхотворець знову усміхнувся! // Буковинське віче. – 2016. – 31 бер. № 12. – С. 4.
 


Пам’ятну статтю, присвячену письменнику Віталію Колодію, який помер 29 березня, можна прочитати на сторінках «Буковини».

Мельничук Богдан. Слово при відході майстра Слова у кращі світи // Буковина. – 2016. – 1 квіт. № 14. – С. 3.
 


29 березня – день смерті поета Тараса Мельничука. Науковці, літератори, лауреати літературної премії «Князь роси» зібралися цього дня біля меморіальної таблиці поетові на будинку по вулиці Радіщева.

Лазарук Мирослав. Свято, яке пробило собі дорогу // Молодий буковинець. – 2016. – 1-2 квіт. № 28. – С. 8.
 


Чернівці відвідали монахи-францисканці, які живуть і навчаються у місті Грац. Свої канікули вони присвятили екскурсійним подорожам Україною. Репортаж про їхнє перебування у Чернівцях написала Наталія Фещук.

«За два дні у нашому місті австрійці побували у театрі, в колишній резиденції митрополитів Буковини, в синагозі, на Службі у церкві… Взагалі в Україні вони відвідали Львів, Золочів, Тернопіль та Ужгород. Це ті міста, де францисканці з Австрії фінансово допомагають своїм українським братам втілювати в життя соціальні проекти для бідних людей, незаможних родин».

Фещук Наталія. Театр, синагога і добре пиво // Чернівці. – 2016. – 7 квіт. № 14. – С. 6.
 


5 квітня у краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки художника Ігоря Калинчука. На виставці представлено роботи, написані художником у мирному житті, а також роботи на теми воєнних дій на Сході України, учасником яких є сам митець.

Шупеня Ольга. Фронтові картини зачіпають за живе // Погляд. – 2016. – 7 квіт. № 14. – С. 22.

Ватаман Діана. «Хочу малювати мирне небо» // Молодий буковинець. – 2016. – 8-9 квіт. № 30. – С. 9.
 


6 квітня відзначав би свій 60-літній ювілей актор Чернівецького обласного академічного муздрамтеатру ім. О. Кобилянської Едуард Цісельський. Та на превеликий жаль, вже 20 років як він пішов із життя. Про мистецтво цього самобутнього, яскравого актора можна прочитати у статті Марії Вишневської.

Вишневська Марія. Його пам’ятають чистим, світлим, людяним і совісним // Буковинське віче. – 2016. – 7 квіт. № 13. – С. 1, 2.

 
 
В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбулася пам’ятна зустріч, присвячена 95-річчю від Дня народження Олекси Стратоновича Романця. У рамках заходу презентували бібліографічний покажчик лауреатів премії імені Олекси Романця.

Керер-Ластівка Марія. «Була ця людина добра і чесна» // Буковинське віче. – 2016. – 7 квіт. № 13. – С. 4.
 


У Польському Народному Домі відбувся вечір поезії, зініційований молодіжною організацією «Оґніско». Поетичні тексти супроводжувала музика. Головною подією вечора чтала презентація книги Луції Ушакової «Z Polską w sercu».

Тарасова Антоніна. Польща в душі й у віршах // Буковина. – 2016. – 8 квіт. № 15. – С. 4.
 


На сторінках «Молодого буковинця» опубліковано розвідку Юрія Чорнея, присвячену дідусеві з бабусею та батькам Петера Деманта. Відкрито ще кілька таємниць харизматичного чернівчанина.

Чорней Юрій. Знайдено могили родичів письменника // Молодий буковинець. – 2016. – 8-9 квіт. № 30. – С. 8.
 


Кожна особистість може сама собі організовувати культурне дозвілля. І дуже часто коли чернівчани нарікають, що культурних подій у місті обмаль, то, очевидно, що проблема у тому, що більшість із них залишаються поза увагою. Приємно тішать невеличкі, але дуже насичені культурні підсумки-міркування науковця Тараса Дмитровича Івасютина, якими він регулярно ділиться з учасниками соціальної мережі «Facebook».

З приємністю і з люб’язного дозволу Тараса Дмитровича публікуємо його приватний огляд від 10 квітня:

«Дотримуючись гасла "Жити спішити треба", намагаюсь максимально заповнювати життя зустрічами з цікавими особистостями, культурно-мистецькими подіями, спогляданням чудової весняної природи. Надзвичайно пам’ятною для мене була зустріч із Керівником Економічного відділу в Україні, Білорусі і Молдові Посольства Франції в Україні пана Венсана Фалькоза, який перебував у Чернівцях на запрошення обласної держадміністрації. Поряд із його основним фахом він вразив своєю глибокою ерудицією в царині музики, літератури, живопису, архітектури. Гідний приклад для наших дипломатів.

Вчора в Органній залі слухав "Реквієм" відомого французького композитора Моріса Дюрюфлє у виконанні нашого Камерного хору під орудою диригента з Києва Олексія Шамрицького, за участі баритона Володимира Фісюка, меццо-сопрано Надії Селєзньоіої (до речі, ми всі знаємо її як диригента хору, а цього разу вона приємно вразила досить хорошим вокалом), чудового віолончеліста Миколи Головіна та піаністок Лілії Холоменюк і Ірини Шамрицької з Києва. Моріс Дюрюфлє був одним із останніх видатних представників заснованої Сезаром Франком і Шарлем-Марі Відором французької органної школи. З 1930 року Дюрюфле — органіст паризької церкви Сент-Етьен-дю-Мо. "Реквієм" є його найвідомішим твором. Як правило, його виконують хор, симфонічний оркестр і орган. Наші митці пішли своїм оригінальним шляхом і досягли також успіху.

А увечері цього ж дня встиг ще побувати на відкритті великого спортивно-водного комплексу і Фітнес-клубу, який стане, на мій погляд, осередком здорового способу життя чернівчан.

Крім того, з цікавістю читаю нову книгу відомої сучаcної французької письменниці-академіка Флоранс Деле "Життя як у театрі" (Florence Delay "La vie comme au theatre").

Весна увійшла значно раніше у свої права, майже одночасно цвітуть усі дерева, особлива краса у Ботанічному саду університету, спів птахів неймовірний, усі радіють приходу цієї прекрасної пори року. На думку спадають рядки із Лесі Українки "Стояла я і слухала весну, Весна мені багато говорила..." а також відомий вислів "Carpe diem"».
 

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото –
 
Фото авторства Наталії Фещук. На фото: Венсан Фалькоз, Тарас Івасютин.