Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

09.04.2016 – 16.04.2016

Актуальна думка: «Молодий театр Курбаса розпочався під канонади Першої світової війни і в переддень Жовтневої революції (перевороту) в Росії. Ідеї національно-визвольного руху були дуже актуальні – достатньо сказати, що ще до перевороту, у березні 1917 року, у Києві було створено національний уряд – Центральну Раду, до якої ввійшов інтелектуальний цвіт нації. Піднесення охопило практично всі шари українського суспільства. Це теж істотно позначилося на новій художній думці, зокрема на театрі. Курбас сприйняв нову добу як можливість здійснити мрію про Театр як про своєрідний парламент суспільства. Як про конструктора нового життя. Нової вільної України. Історія його першого театру – Молодого – це експеримент на тему: «Як пройти 300-річну історію світового професійного театру за 2–3 роки?». Кожна вистава стає окремою добою. Він досліджує естетику від стародавніх греків – до пізнього натуралізму і модернізму; кожна постановка – окрема школа, окремий стиль, метода гри, декорування» (Неллі Корнієнко «Лесь Курбас і духовні засади українського авангарду», «Дзеркало тижня», 9 лютого 2007 року).
 
 
Про французького органіста Жана-Марі Леруа, який найближчими вихідними дасть концерти у Чернівцях, можна дізнатися із матеріалу Наталії Фещук.
Фещук Наталія. «На пенсії хотів би пожити в Україні» // Чернівці. – 2016. – 14 квіт. № 15. – С. 6.


Про нові відкриття, пов’язані з Петером Демантом та його родиною Юлії Боднарюк в інтерв’ю розповів Юрій Чорней.
Боднарюк Юлія. «Життя завжди трохи нагадує детектив» // Чернівці. – 2016. – 14 квіт. № 15. – С. 10-11.


Художньому керівникові Чернівецького обласного муздрамтеатру ім. О. Кобилянської Людмилі Скрипці присвоїли звання Народної артистки України. Довідатися про особистість митця можна, познайомившись з матеріалом Лариси Хомич на сторінках «Версій».
Хомич Лариса. Людмила Скрипка: «Не маю часу на порівняння чи оцінки: режисерська професія не відпускає» // Версії. – 2016. – 14–20 квіт. № 15. – С. 12.


У Центрі культури «Вернісаж» протягом 13–16 квітня проходила виставка мікромініатюр, створених Володимиром Казаряном. Роботи майстра є навіть у колекціях Гілларі та Білла Клінтонів, Арнольда Шварценеггера.
Марків Галина. «Працюю в масці» // Молодий буковинець. – 2016. – 14 квіт. № 31. – С. 11.


Народна артистка України Марія Миколайчук відзначила 75-ліття. Свій ювілей вона вирішила відсвяткувати у Чорториї – рідному селі її чоловіка Івана Миколайчука. Надія Будна спілкувалася з пані Марією. Зворушливе і тепле інтерв’ю можна прочитати на сторінках «Молодого буковинця».
Будна Надія. «Найкращі роки прожила з Іваном» // Молодий буковинець. – 2016. – 14 квіт. № 31. – С. 15.


14 квітня у Галереї ратуші відбулося відкриття виставки «Від Карпат до Монмартра», на якій представлено роботи художників, які брали участь у художніх пленерах, організованих у Франції Темістоклем Вірстою, а також у карпатських пленерах.
«Від Карпат до Монмартра» у 50 картинах // Погляд. – 2016. – 14 квіт. № 15. – С. 22.


Статтю про письменника Володимира Бабляка, приурочену до його 100-річчя, можна прочитати на сторінках «Буковинського віча».
Брозинський Михайло. У розмаї вишневого саду // Буковинське віче. – 2016. – 14 квіт. № 14. – С. 1.


З цікавою, професійною, справді критичною та інформативною рецензією Марії Вишневської на виставу «Маестро і Кароліна» можна ознайомитися також на сторінках «Буковинського віча».
Вишневська Марія. Любов зобов’язує… // Буковинське віче. – 2016. – 14 квіт. № 14. – С. 3, 4.


Чернівецькі художники створили 35 картин на честь Надії Савченко і об’єднали їх в одну композицію. У такий спосіб митці намагалися «привернути увагу громадськості до долі героїчної льотчиці».
Акція митців на підтримку Надії Савченко // Буковина. – 2016. – 15 квіт. № 16. – С. 4.


«Гуцулка Ксеня з Відня» – під такою назвою пройшов у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї вечір-спогад, присвячений 100-річчю вишивальниці Ксенії Колотило.
З нагоди 100-річчя Ксенії Колотило // Буковина. – 2016. – 15 квіт. № 16. – С. 4.


З 14 по 18 квітня у Німецькому Народному Домі у Чернівцях проходили демонстрації австрійських фільмів 2015 року.
Щовечора – австрійське кіно // Буковина. – 2016. – 15 квіт. № 16. – С. 4.


У Центральному палаці культури відбулася прем’єра особливо актуальної нині драми «Між двох сил». Вистава за мотивами п’єси Володимира Винниченка змальовує протистояння двох сил у братовбивчій боротьбі за Україну.
Вистава про братовбивчу війну // Буковина. – 2016. – 15 квіт. № 16. – С. 4.


Професор історії Монреальського університету, автор резонансної книги «Єврей проти єврея. Іудейський опір сіонізму» Якоб Рабкін презентував у Чернівцях свою книгу «Сучасний Ізраїль: від задуму до життя».
Ватаман Д. «Ізраїль – це давні традиції і модерн» // Молодий буковинець. – 2016. – 15-16 квіт. № 32. – С. 8.
 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.