Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

16.04.2016 – 23.04.2016
 
Актуальна думка: «Однією з найважливіших функцій писанки є властивість оберега. Символами миру та добробуту є голуб, зерно, сонце, Берегиня, дуб свастика. Немаловажним є і колір писанки: жовтий – до врожаю, щастя; червоний символізує любов, добро, надію; зелений – весну, молодість; блакитний – здоров’я, силу; коричневий – життєдайну силу землі, плодючість; чорний – нескінченність життя, таємничість. Залежно від своїх задумів, обираєте колір і орнамент писанки. До цього не можна ставитися легковажно. […]. Щодо різних фестивалів, куди мене запрошують майстринею, охоче погоджуюся, адже тоді я навчаю інших людей писанкарства, поширюю давню українську традицію і це приносить мені відчуття радості» (Ольга Ковбель, «Погляд», №16, 26 квітня 2016 року, с. 10).
 
 
У Чернівцях оголосили лауреатів фінального обласного відбіркового етапу Всеукраїнської мистецької програми «Нові імена». Серед переможців – тринадцятирічна художниця Юлія Гологан, учениця студії «Akadem-ART». Дівчина працює у різних техніках малюнку та живопису.

Фещук Наталія. Петриківський розпис – навіть на власній сукні… // Чернівці. – 2016. – 21 квіт. № 16. – С. 10.


Про перше засідання клубу «Бібліотека і місто», заснованому при Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського, можна прочитати у матеріалах Юлії Боднарюк та Лідії Костинської.

Боднарюк Юлія. «Квартиру в будинку Кайндля дали як молодому спеціалісту» // Чернівці. – 2016. – 21 квіт. № 16. – С. 11.

Костинська Лідія. Таємниці родини Демантів розгадували за «круглим столом» // Версії. – 2016. – 21–27 квіт. № 16. – С. 12.


«У Художньому музеї демонструється вже традиційний «Вишиваний дивотвір-2016» – щорічний подарунок чернівчанам і гостям міста від мережі магазинів з продажу товарів для рукоділля «Санта». На ній представлено 300 робіт 60 авторів – як знаних майстрів, так і новачків», – повідомляють «Версії». Про цю ж подію можна прочитати у «Погляді».

Карачко Степан. Якою ми хочемо бачити Україну // Версії. – 2016. – 21–27 квіт. № 16. – С. 12.

Шупеня Ольга. Тішать вишивками і себе, і людей // Погляд. – 2016. – 21 квіт. № 16. – С. 24.


У Чернівецькому краєзнавчому музеї з’явилося ще кілька древніх артефактів. Це знайдені місцевими археологами предмети, датовані ІІІ-ІІ ст. до н.е. Скарб було відкрито на початку 2015 року на Чорнівському городищі та в околицях Хотина.

Ватаман Діана. Шматки казана служили грошима // Молодий буковинець. – 2016. – 21 квіт. № 33. – С. 11.


Таємницями писанкарства з читачами «Погляду» поділилася студентка ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ольга Ковбель. Дівчина родом із Коломиї, мистецтву писанкарства навчалася у Коломийському музеї писанкового розпису.

Шупеня Ольга. «Не лише традиція, але і витвір мистецтва» // Погляд. – 2016. – 21 квіт. № 16. – С. 10.


У галереї «SweetАрт Знання» відбулося відкриття виставки робіт львівського митця Богдана Кухарського «Траєкторія». Його мистецькі витвори – це трансформовані уламки від снарядів.

«В описі персональної виставки Богдана Кухарського йдеться: «Від узагальнених траєкторій людського буття, життя і смерті, війни і миру до траєкторій конкретних уламків від снарядів незакінченої війни. Бо траєкторія цих уламків порушує баланс між кінетикою смерті і динамікою життя. / І, власне, ефемерна рівновага між буттям і небуттям відображається у роботах Богдана Кухарського. В площинах його творів справжні уламки снарядів можуть коливатись, як маятник Фуко, рухатись, як стрілки годинників, що відбивають час між життям і смертю. І кольори його робіт відповідні – від білого небуття до червоної крові, від коричневості землі до небесної блакиті. / Все збалансовано, все застигло в точці метастабільної рівноваги. Нестійкої рівноваги».

Шупеня Ольга. Війна у мистецтві // Погляд. – 2016. – 21 квіт. № 16. – С. 22.


Чернівці з виставою відвідали митці Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я». Одну із головних ролей вистави «Схоже на щастя» виконує Ада Роговцева. З актрисою розмовляла Марія Вишневська.

Вишневська Марія. «Я ні за які гроші не відмовлюсь від власної позиції» // Буковинське віче. – 2016. – 21 квіт. № 15. – С. 1, 2.


У чернівецькому видавництві «Місто» побачила світ книга спогадів дитячих та юнацьких років письменника Олега Сенчика (2002.1942–25.11.2015) «Веселка краплині».

Гринюк Василь. «Ошкамелки життя» Олега Сенчика // Молодий буковинець. – 2016. – 22-23 квіт. № 34. – С. 8.


У палаці «Академічному» відбулося дійство «Модний проект-2016». Його організаторами виступили коледж дизайну та економіки і студентське модельне агентство «Рута». Молоді дизайнери презентували свої колекції одягу.

Ватаман Діана. «Я би це носила!» // Молодий буковинець. – 2016. – 22-23 квіт. № 34. – С. 10.


Готуються до Великодня і українці в Італії. В Українській суботній школі міста Бергамо дітей та батьків вчиоли розписувати писанки.

Нагірняк Ліна. «Я би це носила!» // Молодий буковинець. – 2016. – 22-23 квіт. № 34. – С. 12.

 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото – www.facebook.com/nicolae.hauca/media_set (на фото зліва роботи Богдана Кухарського із проекту "Траєкторія").