ОСВЯЧЕНА ПОЕЗІЄЮ РОЗМОВА

Понеділок, 30 травня 2016 року
 
27 травня у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбулася презентація нової книги поетеси Тамари Севернюк «Листя, що не опадає… Зблиски». Це тридцять друга книга у доробку письменниці, становлять її сентенції або, як сама авторка їх називає, ідучи за Іриною Вільде, окрушини, поетичні мініатюри філософського характеру з екзистенційними, етичними акцентами. Книга демонструє, як поетична свідомість відгукується на швидкоплинні зміни на рівнях універсальному та національному. Власне, коротко «Листя, що не опадає…» можна охарактеризувати як особистісний ментальний відгук на добу з її ціннісними орієнтаціями.

Як уже традиційно склалося, на зустріч з Тамарою Артемівною прийшло чимало шанувальників її творчості. Це і оперна співачка, володарка колоратурного сопрано Олена Урсуляк, і диригент та художній керівник Академічного камерного хору «Чернівці» Надія Селезньова, художній керівник Чернівецької обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України Остап Савчук, член Національної спілки журналістів України, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Кобилянської Жанна Одинська, доцент кафедри музики педагогічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича, музично-громадський діяч, голова Чернівецького обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки Олександр Залуцький, відомий сучасний кобзар, музикант, який майстерно володіє різними струнними інструментами, учасник гурту «Слови» Віктор Перепелюк, заслужений артист України Іван Дерда, архівіст, краєзнавець, перекладач, науковець Марія Никирса, директор видавництва «Друк Арт» Василь Ільніцький, письменник, заслужений журналіст України, голова обласної організації СПУ в Чернівецькій області Василь Довгий та багато інших прекрасних людей, які відчувають поетичне слово, потребують його. Навіть спеціально з нагоди презентації приїхав до Чернівців учений-філолог, академік АН ВШУ, завідувач кафедрою українознавства Івано-Франківського державного медичного університету Володимир Атаназійович Качкан, який відносить творчість Тамари Севернюк до найкращих і найцінніших здобутків сучасної світової поезії.
 
 

Тамара Севернюк повідала присутнім історію творчої співпраці з Володимиром Качканом. Коли вийшла її поетична хроніка «Коли задихається серце», то поетеса надіслала книгу науковцеві. Він написав прекрасну рецензію. Тамара Артемівна попросила у нього дозволу опублікувати цю статтю у її новій книзі. І з певними доповненнями розвідка «Коли серце – на поклику душі. Різдво з поезією Тамари Севернюк» стала післямовою у книзі «Листя, що не опадає…». Як висловилася сама авторка, вона щаслива, що ця книга обнята Володимиром Качканом, що обидві книги ним освячені.
 
Володимир Качкан 
 

Володимир Качкан називає Тамару Севернюк геніальною жінкою-мислителем. Він відчував внутрішню потребу написати про неї, про її внутрішнє письмо, адже очевидним є те, що стрижнем її творчості є становий український хребет. Володимир Атаназійович відзначає розкішну стилістику авторки, неперевершені, багаті синонімічні ряди, тропіку, невичерпну можливість асоціативних полів. Він щиро обурюється тим, що творчість Тамари Севернюк не поцінована в Україні належним чином. Висловлює припущення, що якби навіть поляки мали «таке дивовижжя, таке скарбище», то поетеса жила б у віллі, мала б відповідні гонорари, персонал, який би допомагав їй виконувати усю технічну роботу (набір текстів, роботу з документами, з промоцією книг тощо). Науковець вивчає навіть автографи поетеси, вважаючи їх джерелом дослідження її характеру, стилістики. Власне кажучи, це важливі кроки до пізнання психології, лабораторії творчості письменниці.

Осмислюючи поезію Тамари Севернюк, Володимир Качкан, за його словами, намагався розшифрувати, розкодувати її душу. І не припиняв захоплюватися цією поезією-глибиною, поезією-глибою. «Звідки у цій жінці такі зерносили?!. Ти з особливої матерії», – каже академік, звертаючись до Тамари Севернюк.

Мудрість Тамари Артемівни, її дар філософа, мислителя, тонкого та уважного спостерігача за світом та його процесами, відзначали усі, хто прийшов на презентацію. Олена Урсуляк, яка виконала арію «Аve, Maria», назвала Тамару Артемівною наймудрішою жінкою. Директор видавництва «Друк Арт», де вийшла книга «Листя, що не опадає…», поділився, що з авторами такого рівня приємно працювати, і він готовий до подальшої співпраці, яка, очевидно, вже не за горами, адже Тамара Артемівна працює над наступною книгою – «Відчайдушне життя». Напевно, її тексти представлять авторське осмислення дійсності вже трохи під іншим кутом. А щодо книги «Листя, що не опадає…», то її задум полягав у тому, аби подати жіночу свідомість, світовідчуття, світосприйняття за роками жіночої долі. «Кожен вік має власне пекло, кожне пекло має свій рай», – каже Тамара Артемівна. Повертаючись до жанрового визначення текстів цієї книги, можна запропонувати ще одне – світодоторки: діалог, комунікація особистості зі світом і світу з особистістю, а поезія як результат цього обміну.
 
Олена Урсуляк Василь Ільніцький

 
Безперечно, саме тому, що поезія Тамари Севернюк є результатом життєвого досвіду, вона сприяє осмисленню та мистецькій інтерпретації – чимало віршів поетеси стали піснями. Вона виконує їх сама під супровід гітари. І, звичайно, їх радо співають інші виконавці. Під час презентації присутні мали приємну можливість почути пісні на вірші Тамари Севернюк у виконанні дуету Надії Селезньової та Віктора Перепелюка, що додало особливого тепла та затишку цій камерній зустрічі. У майстерному виконанні Івана Дерди прозвучала пісня «Не згуби себе в темряві ночі», центральним образом якої є журавлі, які летять в Україну. Співак виконав її на прохання головної героїні презентації, адже зараз вона перебуває у полоні епістолярію Богдана Лепкого, опрацьовуючи книгу «Журавлі повертаються». До речі, саме Іван Дерда особливо активно працює з поезією Тамари Севернюк як композитор – упорядкована ним книга «За знаком часу» (2008 рік) становить вокальний цикл на п’ятнадцять її віршів.
 

Надія Селезньова

Іван Дерда

Віктор Перепелюк
 

27 травня, коли відбувалася презентація книги «Листя, що не опадає…», у школах проходили святкові «лінійки», з яких одні діти щасливо бігли у літо, канікули, а інші – у доросле життя. Остап Савчук закцентував на цьому, відзначивши, що знаменною є презентація книги саме у такий день. Як він сказав: «Тамара випускає у світ свою тридцять другу дитину».
 
Остап Савчук Василь Довгий
 

А ось Василь Довгий розповів, як працює обласна СПУ задля популяризації творчості Тамари Артемівни, адже поетеса такого рівня є їхньою гордістю. На його думку, письменники роблять світ кращим, намагаються його трохи врівноважити.
 
Жанна Одинська
 

Давня подруга Тамари Севернюк Жанна Одинська знайома з поетесою вже п’ятдесят п’ять років. Вона мала можливість спостерігати за зростанням своєї подруги, за її естетико-етичною еволюцією, за поступовим переродженням особистого досвіду, переживань у все більшу філософську глибину у поезії, про яку можна сказати словами Жанни Олексіївни: «Роки не повертаються, але вони залишаються у нашому серці. Те, що залишається у нашому серці, – відбиток нашого життя». Продовжуючи цю думку, можна без жодного сумніву ствердити, що поезія Тамари Севернюк – це її серце, яке пульсує, здригається, тішиться, задихається, тому що повне життям.
 
 
 
 
 
Інга КЕЙВАН