Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
27.05.2016 – 02.06.2016

 

Актуальна думка: «Якщо діти навчаться правильно обирати професію, то вже за 10-15 років ми матимемо країну свідомого вибору, а отже, покращиться наш рівень життя. Секрет – у натхненній праці! Це – моє кредо, саме так я працюю й у своєму журналі» (Тетяна Люлька, ідеолог проекту «Місто професій», шеф-редактор міжнародного журналу «Community», «Чернівці», №22, 2 червня 2016 року, с. 10).


ГО «Волонтерський рух Буковини» та Чернівецька міська рада підвели підсумки оголошеного кілька тижнів тому конкурсу дитячих малюнків «Місто моєї мрії». Роботу-переможця перенесли на прапор, який «спершу був у сесійній залі, а надалі тиждень майорітиме над ратушею». Інші п’ять робіт-фіналістів «будуть розміщені у різних куточках Чернівців» на білбордах.

Бабчук Антоніна. Ратушу прикрашає прапор-малюнок // Чернівці. – 2016. – 2 черв. № 22. – С. 4.
 


Дітям надали можливість відчути себе повноправними господарями міста. Протягом дня юні чернівчани приймали серйозні рішення у сесійній залі міської ради.

Синицька Наталія. Сесія без дорослих // Чернівці. – 2016. – 2 черв. № 22. – С. 4.

Тарновська Олександра. Вдалий дебют міськради майбутнього // Буковина. – 2016. – 3 черв. № 23. – С. 7.
 


Професорка Флорентійського університету Франческа Фічі переклала італійською «Солодку Дарусю» Марії Матіос. Презентація перекладу відбулася нещодавно в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.

«Я намагалася перекладати так, щоби наблизити італійського читача до світу «Солодкої Дарусі», – сказала італійка. – Для цього вивчала Буковину, літературу краю, дивилася «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, читала Михайла Коцюбинського. Намагалася відтворити ритм мови оригіналу та діалекти».

Фещук Наталія. «Солодку Дарусю» презентували італійською // Чернівці. – 2016. – 2 черв. № 22. – С. 5.
 


Голландський музикант Йосеф ван Віссем дав концерт у костелі «Серця Ісуса». Багато мешканців інших міст з’їхалися до Чернівців заради нагоди його послухати. Наталія Фещук розмовляла про це, а також про враження від Чернівців з львівськими мисткинями.

Фещук Наталія. «Чернівці – це як мої дитячі спогади про Львів» // Чернівці. – 2016. – 2 черв. № 22. – С. 5.
 


29 червня у Центральному парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка кипіло життям «Місто роботи». В Україні свято проводиться вже третій рік поспіль, у Чернівцях зокрема – вдруге. Ідеологом цього проекту є шеф-редактор міжнародного журналу «Community» Тетяна Люлька:
«Загалом залучено до проекту вже 25 міст України. Минулого року близько 4000 тисяч дітей завітало до нас на свято, гадаю цього разу діток було не менше».

Писаренко Вікторія. Щоби штукатурити стіни, діти ставали у чергу // Чернівці. – 2016. – 2 черв. № 22. – С. 10-11.

Бесараб Наталя. «Місто Мрій» – для здійснення дитячих мрій // Молодий буковинець. – 2016. – 2 черв. № 45. – С. 18.
 


У дворику ратуші відбулася презентація виставки робіт художника Миколи Чосика, присвяченої тридцятиріччю його творчості.

Пожарук Надія. Коли від картини не можеш відірвати погляду… // Чернівці. – 2016. – 2 черв. № 22. – С. 10-11.
 


27 травня у Літньому театрі Центральному парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка відбулося свято з нагоди Дня прикордонника.

Лесюк Дмитро. Свято оборонців рідної землі // Доба. – 2016. – 2 черв. № 20. – С. 16.
 


28 травня минуло 100 років з дня смерті Івана Франка. Про зв’язки письменника, видатного науковця з Чернівцями можна прочитати у матеріалі Марії Вишневської на сторінках «Буковинського віча».

Вишневська Марія. Велет думки і титан праці // Буковинське віче. – 2016. – 2 черв. № 21. – С. 1.
 


Виставою «Попелюшка» відзвітували перші випускники дитячої театральної студії, що працює при Чернівецькому муздрамтеатрі імені О. Кобилянської.

Ватаман Діана. У театрі – випускний // Молодий буковинець. – 2016. – 3-4 черв. № 46. – С. 8.
 


2 червня у Чернівцях відбулася перша обласна книжкова виставка-ярмарок «БукФест».

Ватаман Д. Відбувся ярмарок книговидавців // Молодий буковинець. – 2016. – 3-4 черв. № 46. – С. 9.
 


У рамках «БукФесту» Мирослав Лазарук презентував книгу «Ріка», у яку увійшли однойменний роман, а також романи «Вельзевулова мухоловка», «Посаг для приречених».

Гринюк Василь. «Ріка» Мирослава Лазарука // Молодий буковинець. – 2016. – 3-4 черв. № 46. – С. 9.



У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото – 
www.sai.gov.ua/ua/news/1/5985.htm