РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ПРОСТОРУ ДЛЯ ДОМАШНІХ БІБЛІОТЕК

П'ятниця, 17 червня 2016 року.

Більшість бібліофілів об’єднує не лише фанатична любов до книг, а проблема розташування своїх букіністичних скарбів, правильного використання простору для домашніх бібліотек. Та й українські бібліофіли переважно не є власниками великих помешкань, тому питання ефективного структурування свого маленького, але такого важливого приватного світу є актуальним для багатьох. Саме задля того, аби познайомити, які кроки варто зробити, щоби жити у комфорті і злагоді з книгами, у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського виступив з невеличкою лекцією-консультацією дизайнер, архітектор Артем Колядинський. Він розказав про важливі етапи в облаштуванні великих приватних бібліотек у малому просторі.

 
ПРІОРИТЕТИ.

Основна проблема, з якою стикаються власники великих приватних бібліотек, – це те, що книги не поміщаються. Спричинено це насамперед відсутністю балансу між книгами та іншими речами в рамках обмеженого простору. Тому необхідно об’єктивно оцінити, що важливіше, головніше, чим варто пожертвувати – простором знань чи якимись зручностями. Треба собі сказати: «Цього я можу позбутися заради книг, а цього – ні в якому разі». Це, звісно, етап психологічно-практичний. І на ньому принципово позбутися в собі найменших проявів захланності.
 


ОЦІНКА ПРИМІЩЕННЯ.

Після першого етапу можна переходити до оцінки об’ємно-просторового характеру. Треба враховувати висоту стін, наявність маленьких ніш. Звичайно, що значно простіше з просторовими рішеннями у будинках і складніше у квартирах. Щодо квартир, то в них дизайнери вміло і по максимуму використовують похибки проектантів.

У квартирах так званого старого фонду, як правило, високі стіни, тому висота використовується вповні, але треба забезпечити зручний і безпечний доступ до книг. В деяких помешканнях інколи товщина підлоги дозволяє зробити місце для книг у підлозі (але у цьому випадку особливо важливо забезпечити правильне, сухе зберігання книг). У маленьких квартирах питання збільшення простору можна вирішувати шляхом перепроектування. Приміром, зносити непотрібні стіни, що у геометричній прогресії збільшує корисну площу. Можна також замість колишньої стіни ставити стелажі.

У приватних будиночках варто використовувати горища всередині конструкції. І в них більше можливостей для перепроектування простору.
 

ЗОНІНҐ. МЕБЛІ.

Переходимо до головних винуватців дизайнерських клопотів. На наступному етапі треба чітко визначитися, за яким принципом ви будете розміщувати книги. Звісно, що завжди є спокуса зонувати книги за тематичними, функціональними тощо категоріями. Але коли стоїть питання ефективного використання простору, то краще все ж врахувати габаритність, глибину. Книги варто сортувати за шириною, висотою. Це також дає позитивний ефект. Ну і завжди потрібно брати до уваги те, що кількість книг у бібліоманіяків буде збільшуватися.

Аж після вирішення усього зазначеного можна переходити до вибору меблів. Вони можуть бути із різних матеріалів, але бажано вдаватися до варіантів мінімалістичних, адже треба враховувати те, що у будь-якому випадку за рахунок меблів буде зменшуватися простір.

Отже, саме комплекс наперед продуманих речей дозволить раціоналізувати простір.

Але ще дуже важливо у нашому суспільстві розвивати культуру облаштування помешкань, культуру проведення ремонтів. Часто люди, намагаючись зекономити на послугах спеціалістів, створюють собі зайві і матеріальні, і психологічні проблеми. Адже спеціалісти враховують багато нюансів, про які не здогадується замовник і навіть майстри. Все ж варто враховувати принцип «спорідненої праці», і зробити раз і раціонально, ніж кількаразово переробляти або, не маючи такої можливості, почуватися незатишно і незручно. На кожному рівні втілення у життя будь-якого проекту має працювати відповідний спеціаліст.
 
 


«НАШЕ ЖИТЛО ВІДДЗЕРКАЛЮЄ НАШУ СУТЬ»…

Так точно висловилася під час зустрічі директор книгарні «Букініст» Марина Лібанова. Вона поцікавилася у Артема Колядинського, чи часто, коли в його дизайн-бюро «Design Family» (http://design-family.com.ua/uk/) звертаються за послугами, просять обладнати житловий простір з урахуванням приватної бібліотеки. Оскільки вона не за розповідями знає, які великі книжкові зібрання віддають люди, починаючи вдома ремонт. Дизайнер відповів, що таких випадків обмаль. Це, звичайно, не є свідченням того, що люди не читають, – зараз багато електронних пристроїв для читання, інші формати. Та безперечно, що книга в її традиційному форматі як важливий об’єкт культури не повинна зникати із життєвого простору людини, навіть якщо це супроводжується певними клопотами.
 
 
Інга КЕЙВАН