НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Четвер, 23 червня 2016 року
 
У фондах Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського тепер є унікальне видання, «Історія української культури. У п’яти томах» (в дев’яти книга), яке може допомогти не лише фахівцям, а й усім, хто відчуває потребу поглибити свої знання про українську культуру.


Історія української культури. У п’яти томах. Т. 1. Історія культури давнього населення України. – Київ: Наукова думка, 2001. – 1136 с.

Вперше в історії нашої держави системно викладається багатовікова історія української культури, її самобутність та зв’язки з іншими культурами, внесок у світову культурну спадщину.

До авторського колективу залучені кращі фахівці установ Національної академії і вузів України, зокрема Інституту археології, Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича, Інституту історії України, Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського, Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка.
Узагальнено вітчизняні та зарубіжні дослідження з історії української культури.
 
 

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 2. Українська культура ХІІІ – першої половини XVII століть. – Київ: Наукова думка, 2001. – 846 с.

У другому томі «Історії української культури» висвітлюється розвиток освіти, мистецтва і літератури, стан наукових знань в Україні впродовж ХІІІ – першої половини XVII ст. Окремі розділи присвячено рукописній книзі, виникненню і поширенню друкарства. Схарактеризовано культурно-національне відродження кінця ХVІ – першої половини XVII ст., розглядаються ренесансні явища в культурному житті і процес формування культури бароко. Визначено місце України в міжнародних культурних зв’язках, внесок українського народу в скарбницю світової культури.
 
 
 

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 3. Українська культура другої половини XVII– XVIIІ століть. – Київ: Наукова думка, 2003. – 1246 с.

Третій том «Історії української культури» присвячено еволюції національного культурного процесу в другій половині XVII– XVIIІ ст. На широкому тлі висвітлюються основні формовияви культурно-духовного життя тогочасної України: освіта, мистецтво, література, розвиток гуманітарних, природничих і технічних знань, книговидавнича справа, культурно-господарські пріоритети тощо. Увагу зосереджено на питаннях політичної та соціальної ідеології, еволюції світогляду й суспільно-політичної свідомості як окремих соціальних страт, так і суспільства загалом. Розглядаються внутрішні зв’язки та закономірності українського культурного процесу, його місце у всесвітній культурно-історичній цивілізації.
 
 

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 4. Книга 1. Українська культура першої половини XІХ століття. – Київ: Наукова думка, 2008. – 1008 с.

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 4. Книга 2. Українська культура другої половини XІХ століття. – Київ: Наукова думка, 2005. – 1293 с.

У двох книгах четвертого тому «Історії української культури» розкриваються особливості розвитку національного мистецтва, науки і освіти України в ХІХ ст.

В окремих розділах висвітлено роль української мови і літератури у формуванні та утвердженні культурно-національної ідентичності українства, акцентується значення наукових товариств, університетів і музеїв у становленні національної ідеології та науки, у плеканні самобутнього культурно-мистецького середовища пам’яткоохоронної системи в Україні за умов бездержавності українського етносу.

У томі аналізуються художньо-мистецькі та культурно-освітні процеси в Україні у контексті їх зв’язків з європейськими культурними традиціями.
 
 
 

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 5. Книга 1. Українська культура ХХ – початку XХІ століть. – Київ: Наукова думка, 2011. – 862 с.

Часовий відрізок, розглядуваний у завершальному томі п’ятитомної «Історії української культури», охоплює період ХХ – початку ХХІ ст. Том виходить у трьох книгах. Книги перша і друга містять історичний нарис етапів розвитку української культури від початку ХХ ст. до сьогодення, а також огляд змінюваного протягом десятиліть стану української мови, вагомих надбань національного мистецтва та архітектури. У книзі третій представлено культурологічний аспект поступу у галузях соціогуманітарних, точних та технічних наук, зроблена спроба з’ясувати загальнокультурне значення національних наукових відкриттів та технічно-цивілізаційних здобутків. Значну частину книги третьої присвячено питанням збереження, відтворення, функціонування й збагачення культурних феноменів та структур. Книги багато ілюстровані.

Дослідження драматичних процесів, що відбувалися упродовж ХХ ст. у багатьох культурних сферах та в українській культурі в цілому, а також панорамний огляд стану культури доби незалежності України підсумовують її багатовікову історію, окреслену у книгах попередніх томів, переконливо засвідчують значущість української культури у світовому культурному розвитку.
 
 

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 5. Книга 2. Українська культура ХХ – початку XХІ століть. – Київ: Наукова думка, 2011. – 1032 с.

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 5. Книга 3. Українська культура ХХ – початку XХІ століть. Культура та розвиток науки і технологій в Україні. – Київ: Наукова думка, 2012. – 948 с.

Історія української культури. У п’яти томах. Т. 5. Книга 4. Українська культура ХХ – початку XХІ століть. Проблеми функціонування, збереження і розвитку культури в Україні. – Київ: Наукова думка, 2013. – 942 с.

У книзі четвертій 5-го тому «Історії української культури» досліджується соціальний вимір культурного буття України ХХ – початку ХХІ ст. У центрі уваги перебувають проблеми збереження, функціонування, відтворення потенціалу національної культури. Зміст книги відповідає частині анотованого раніше змісту книги третьої, яку, зважаючи на значний обсяг матеріалу, а також з огляду на відносну самостійність змісту попередньо планованих двох різних її частин, вирішено поділити на книгу третю та книгу четверту. Четвертою книгою 5-го тому завершується академічний видавничий проект – «Історія української культури» у п’яти томах.
 
 
 
Ці та інші видання, з якими ми познайомимо наших користувачів найближчими днями, придбано за кошти, надані Чернівецькою міською радою.