НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Четвер, 23 червня 2016 року

Ще один блок нових надходжень. Це видання з журналістики та мовознавства, але по’вязані темою свідомості – впливу на неї та відображення її у мовленнєвій поведінці. Хоча й праці І.Срібняка з історії журналістики і з фразеології О.Демської-Кульчицької також висвітлюють ті явища, які фіксують на окремих етапах особливості людського сприйняття тих чи інших явищ.


Почепцов Георгій. Сучасні інформаційні війни. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2015. – 497 с.

Сьогодні, коли кожна людина, а особливо – телеглядач, стикається з проявами інформаційної війни, конче необхідно навчитися відрізняти правду від брехні, а ще як уберегти себе від чужих інформаційних впливів в умовах інформаційного конфлікту.

У книжці Георгія Почепцова, відомого фахівця в галузі інформаційної війни, системно викладено історію виникнення і розвитку методології інформаційних воєн та розкрито різницю між американською, британською і російською моделями. Вперше вводиться поняття смислової війни, розглядається її роль в сучасному світі.
 


Срібняк І. Історія журналістики (ХVІІ – ХХ ст.). Підручник. – К.: ВПЦ НаУКМА, Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2013. – 304 с.

Відтворено основні етапи розвитку журналістики в провідних країнах світу та України, особливості становлення та функціонування періодичних видань провідних країн світу. Розглянуто різні аспекти діяльності національних недійних систем у ХХ ст., простежено процес виникнення кількох найбільших інформаційних агенцій. Розкрито особливості впливу ЗМІ на перебіг суспільно-політичних подій у різних країнах світу в XVII–XX ст.
 

Куранова С.І. Основи психолінгвістики: навч. посіб. – Київ: ВЦ «Академія», 2012. – 208 с. (Серія «Альма-матер»).

Психолінгвістика – наука про взаємозв’язки мови і мислення, вплив мови на психічний розвиток людини, психологічну зумовленість мовних явищ. Досліджує вона і формування мовної свідомості, діяльність людини як мовної особистості, закорінену у психічне національну специфіку мовленнєвої поведінки і соціального символізму. Розкриття цих питань в контексті найновіших досягнень психологічної і лінгвістичної науки та відповідно до сучасних методологічних вимог становить концептуальну основу, проблемну структуру і зміст навчального посібника.


Селігей П.О. Мовна свідомість: структура, типологія, виховання / НАН України. Інститут мовознавства ім. О.О. Потебні. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2012. – 118 с, іл.

У книзі запропоновано визначення й окреслено структуру поняття «мовна свідомість». З’ясовано її роль як чинника мовної поведінки, запоруки мовної стійкості та мовного порядку в державі. На основі ціннісного критерію розроблено типологію рівнів мовної свідомості. Розглянуто засади, методи, канали й основний зміст мовного виховання громадян України. Наголошено, що з огляду на глобалізацію піднесення мовної свідомості стає нині конче важливим і що майбутнє суспільство знань створює для цього найсприятливіші можливості.
 


Демська-Кульчицька О.М. Фразеологія. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2008. – 74 с.

Пропонована праця є навчальним посібником-довідником, присвяченим фразеології сучасної української мови. Розглянуто предмет і завдання української фразеології, статус і частиномовну специфіку фразем, шляхи формування фраземного складу мови та системні зв’язки між фразеологічними одиницями мови. В окремому розділі проаналізовано фраземи у словнику і тексті.