НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 
П'ятниця, 24 червня 2016 року

 
Ще порція нових книг для тих, хто любить смакувати інтелектуальною їжею. Це унікальне видання, присвячене дослідженню феномену літературної антології. Праця, в якій осмислено історичні коди в науковій, публіцистичній, художній творчості Михайла Грушевського. І словник, що, безперечно, допоможе в опрацюванні двох названих досліджень.

 
 
 
Галета Олена. Від антології до онтології: антологія як спосіб репрезентації української літератури кінця ХІХ – початку ХХІ століття: монографія. – Київ: Смолоскип, 2015. – 640 с.

Монографія присвячена дослідженню літературної антології як метажанру й антологізації як процесу формування читацьких спільнот, об’єднаних спільною культурною пам’яттю, цінностями й уявленнями. Зміщення уваги з тексту до колекції у теорії літератури дозволяє розглянути на прикладі антологій історію нової української літератури від формування національної традиції й канону у ХІХ столітті до викликів постмодернізму, посттоталітаризму й постколоніалізму у кінці ХХ – на початку ХХІ століття. Антологійні колекції показано як свідчення про історичний, мовний, естетичний, поколіннєвий, ціннісний, соціальний, міметичний і смислотворчий аспекти літератури.


Янкова Н. Історичні коди у творчості Михайла Грушевського: монографія. – К.: ВЦ «Академія», 2013. – 160 с. (Серія «Монограф»).

Наукове і художнє осягнення української минувшини – ключові аспекти спадщини Михайла Грушевського як історика, фольклориста, етнографа, публіциста, белетриста, драматурга і літературознавця. Він умів бачити в історичних фактах інтереси і пристрасті, тріумфи і трагедії людей. Розпізнавав у їхніх прагненнях і вчинках історичну зумовленість і необхідність. Цим і приваблюють його літературно-художні, публіцистичні та літературознавчі праці. Комплексне їх дослідження у внутрішніх взаємозв’язках і в контексті тогочасних ідей допомагає збагнути своєрідний світ і непересічну цінність його наукових і творчих надбань. До такої думки підводять застосований у цій монографії пізнавальний шлях, наявні в ній судження і висновки.
 


Словник античної мітології / Упоряд. Козовик І.Я., Пономарів О.Д. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – 312 с.

Видання присвячене мітології давніх греків та римлян. Його статті не лише наводять мітологічні імена й назви реалій та понять античности, а й розкривають зміст мітів, розповідають про джерела їх виникнення. Підкреслюється зв'язок античної культури з культурою сучасних європейських та инших народів: показано вплив греко-римської мітології на літературу, музику, образотворче мистецтво сучасности.