НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

П'ятниця, 24 червня 2016 року
 
Пропоновані увазі наших користувачів видання особливо актуальні на сьогодні, адже присвячені вони війні. Оля Гнатюк осмислює буття людини у просторі війни, соціальну специфіку в її умовах. А Олена Дзюба-Погребняк своїм дослідження зробила спробу окреслити південнослов’янський літературний контекст інтерпретації Першої світової війни.


Оля Гнатюк. Відвага і страх / Пер. з польської М. Боянівської. – К.: Дух і Літера, 2015. – 496. з іл. (Серія «Бібліотека спротиву, бібліотека надії»).

Життя в окупованому Львові описано з перспективи особистої історії. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, що постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтелігенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх. Читачеві запропоновано замислитися над тим, наскільки сучасні уявлення про Другу світову війну сформувалися під тиском національних наративів, що не залишали місця не тільки для інших наративів, а й для індивідуальних свідчень, якщо ті не вписувалися в панівний дискурс. Матриці національної історії стали тісними рамцями для історичних досліджень того періоду. Тож варто спробувати вийти поза ті межі.
 


Дзюба-Погребняк О. Перша світова війна в літературах південних слов’ян. – К.: Дух і Літера, 2014. – 496 с. (Серія «Бібліотека спротиву, бібліотека надії»).

2014 року минає сто років від початку Першої світової війни, що викликає нову хвилю інтересу до цієї теми істориків, філософів, соціологів, а також дослідників літератури. Велике місце тематика, пов’язана з Першою світовою війною, посідає в слов’янських літературах. У книзі розглянуто найхарактерніші тексти сербської, хорватської і словенської літератур, написаних безпосередньо у воєнні роки або в період між двома світовими війнами. Залучено також окремі твори чеської, словацької, польської, болгарської літератур. Спеціальні розділи присвячено українській та російській літературам.