Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою


18.07.2016 – 23.07.2016

І ще один літній тиждень подарував чернівчанам та гостям міста незвичні фестивалі – «Ягідний фестиваль» та фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі», про які можна прочитати на сторінках місцевої преси. А ще журналісти мають нагоду запропонувати читачам прецікаве і вишукане інтерв’ю з Софією Майданською. І завжди вартує відвідати виставкові зали міста, де митці презентують свої роботи.

Майданська захоплено каже: « Я ще застала ті, австрійські Чернівці!». І розповідає про дідуся, який здавав матуру у Відні, про маму, яка ходила на роботу у вишиванці і в яку був закоханий Дмитро Гнатюк. І про перший фестиваль української пісні «Червона рута-89», бо саме Софія Майданська писала до нього сценарій.
…наша родина знала відомого лікаря і скульптора Опанаса Шевчукевича. До слова, він мав дуже велику бібліотеку, в тому числі і нотну, яку подарував мені.

 Коли мій дідусь вчився у Чернівцях у вчительській семінарії, то Мирон Кордуба, Василь Сімович, там викладали.

Спершу я вирішила писати роман, спираючись на родинні події…Це будуть історії трьох поколінь. Історія Чернівців і краю.

 

Фещук Н. «Мої бабуся та дідусь слухали Івана Франка у Чернівцях». Письменниця Софія Майданська пише книгу про Чернівці, яка називатиметься «Сімейний альбом». Історія міста постане через історії трьох поколінь її рідних / інтерв ’ю // Чернівці. – 2016. – 21 лип. (№ 29). – С. 6.

Солодке свято посеред літа прикрасили учасники фесту своїми неперевершеними талантами та захопленнями. Викладачка смажила млинці, багатодітні матері хизувалися своєю домашньою випічкою, переселенці зі сходу країни наварили джемів та приготували чимало смаколиків. Фестиваль нагадував домашнє свято – кожен намагався внести свою часточку й додати заходу позитиву.

Писаренко В. «Ягідний фестиваль» – креативне свято багатогранних людей // Чернівці. – 2016. – 21 лип. (№ 29). – С. 11.
 
 
16 липня директор книгарні «Букініст» Марина Лібанова разом з однодумцями вдруге подарувала Чернівцям «Ягідний фестиваль» – свято літа, щастя та радості.

У парку «Жовтневий» зібралося багато цікавих учасників дійства. Одні приготували відвідувачам різні смак орлики та прохолодні напої, інші – мистецькі твори і речі ручної роботи.

Шупеня О. «Ягідний фестиваль – 2016» – бажана подія літа// Погляд – 2016. – 21 лип. (№ 29). – С. 24.

 
Літо – чудова пора для фестивалів: сонце, повітря і… цікава вигадка. А ще – однодумці та просто відвідувачі.
А для ягідного фестивалю липень, середина літа – узагалі золота пора.
Жодних приміщень, павільйонів чи наметів, просто столи чи вертикальні вітрини-викладки.

Дорослі і діти не лише смакували смачною їжею та напоями, організатори фестивалю підготували їм також різноманітну «культурну2 програму6 з музикою, танцями, переглядами «ягідних» фільмів.

На гостини до Марини Львівни…по ягоди // Версії. – 2016. – 21 – 27 лип. (№ 29). – С. 12.

 
Манолій Манолійович Тирон – член Національної спілки художників України, головний художник Ради Канадсько-Українського культурного-мистецького та наукового співробітництва.

Липень 2016 року – персональна виставка в учбово-методичному центрі культури Буковини, присвячена 75-річчю з дня народження Івана Миколайчука.

Липень 2016 року – виставка в виставковій залі «Вернісаж» на здобуття премії імені Одарки Киселиці.

Таланти Твої, Буковино!// Буковинське віче. – 2016. – 21 лип. (№ 27). – С.4.

 

Липневої гожої днини Чернівецький обласний музей архітектури та побуту приймав велелюдне фольклорне дійство. На фестиваль завітало два з половиною десятки колективів з Буковини, молдови. Румунії та Польщі. Продовж дня дзвінкоголосся музики, пісень та танців наповнювало природний музейний простір. А буковинці та гості були приємно вражені святковим дійством.

Вінничук В. Любов і пісня завжди будуть поміж нас. Вперше 27-й Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі» відбувся у музеї просто неба // Чернівці. – 2016. – 21 лип. ( № 27). – С. 10-11.
 
 

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.