Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
29.07.2016 – 06.08.2016
 
Актуальна думка: «Полякам теж залежить, аби Україна була щасливим краєм. Треба писати і показувати, як то виглядає, аби люди бачили і зрозуміли інших. Бо якщо хтось там скаже, що знає про Україну від діда-прадіда, то вже не та Україна. Ми завжди зосереджуємося на людях, не на великій політиці» (Ґражина Мислінська, «Чернівці», №31, 4 серпня 2016 року, с. 10).

Польські фотографи Ґражина Мислінська та Славомір Ользацький вже не вперше відвідують Буковину та Чернівці. На сторінках газети «Чернівці» можна прочитати інтерв’ю з ними. Фотомитці діляться своїми враженнями про Україну, Чернівці, думками про нашу історію, розповідають про позицію поляків щодо українців.

Фещук Наталія. «Багато міст хочеться просто подивитися, а до Чернівців – завжди повертатися» // Чернівці. – 2016. – 4 серп. № 31. – С. 10-11.


У Чернівцях втілено у життя ще один мистецький проект художника Анатолія Федірка – арт-кафе «Фабрика супрематичного мистецтва ім. К. Малевича».

«Це арт-кафе, за словами пана Анатолія, – мистецький проект, який об’єднає креативних людей. Тут відбуватимуться культурні події, презентації. […]. Федірко зазначає, що ідея і реалізація – його, а фінансово, чи точніше, технічно, допоміг місцевий бізнесмен. І робилося все для того, аби трансформувати промисловий простір радянської доби у мистецьке середовище».

Фещук Наталія. Фабрика, яка виготовлятиме… мистецтво // Чернівці. – 2016. – 4 серп. № 31. – С. 11.

Федірко відкриває у Чернівцях супрематичне арт-кафе // Версії. – 2016. – 4–10 серп. № 31. – С. 12.


У Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці презентували книгу-спомин про Володимира Михайловського «Метеор над кадубом», упорядниками якої є журналіст Василь Джуран та поет, журналіст, головний редактор журналу «Німчич» Віктор Максимчук.

Презентували книгу Володимира Михайловського «Метеор над кадубом» // Доба. – 2016. – 4 серп. № 27. – С. 2.

Карачко Степан. У Чернівцях презентували «Метеор над Кадубом» // Буковинське віче. – 2016. – 4 серп. № 28. – С. 4.

Стеф’юк Іванна. «Метеор над Кадубом» // Буковина. – 2016. – 5 серп. № 32. – С. 4.
 

У приміщенні СБУ в Чернівецькій області відбулася презентація архіву Української повстанської армії, який був знайдений на Тернопіллі «чорними археологами».

«За словами доцента кафедри історії України ЧНУ Олега Суровцева, який брав участь у брифінгу, найціннішим екземпляром з усього знайденого є печатка-кліше, яка слугувала для друку грошей – бофонів, які ходили в УПА, і для візування документів. Це перша подібна знахідка. Та не меншу цінність являють собою і списки полеглих вояків УПА з описом місця й обставин останнього бою. Та й списки тих, хто співпрацював з органами НКВС, є не менш важливим документом того часу. / Чимало матеріалів, зауважив кандидат історичних наук Суровцев, засвідчують цікаву і дуже характерну деталь: ОУН-УПА почувалася й діяла як українська держава».

Чередарик Людмила. «Чорні археологи» викопали архіви УПА // Версії. – 2016. – 4–10 серп. № 31. – С. 3.

Кобилюк Микола. У бідоні – архіви УПА // Молодий буковинець. – 2016. – 4 серп. № 63. – С. 2.

На Буковині СБУ здобула архів УПА з Чорткова // Час. – 2016. – 4 серп. № 31. – С. 2.

Задністровський Олесь. Архів УПА знайшли чорні археологи // Погляд. – 2016. – 4 серп. № 31. – С. 1, 3.


Про мистецтво художнього різьблення по дереву Яреми Полатайка, а також про осмислення його постаті у портретному мистецтві інших митців розмірковує мистецтвознавець Тетяна Дугаєва у матеріалі на сторінках «Версій».

Дугаєва Тетяна. Різьблена магія Яреми Полатайка // Версії. – 2016. – 4–10 серп. № 31. – С. 12.


30 липня у дворику ратуші відбувся перший благодійний марафон Warmart, у рамках якого працювало 40 платних майстер-класів задля збору коштів на придбання обладнання для дитячих лікарень.

Будна Надія. Діти робили іграшки зі шкарпеток // Молодий буковинець. Місто – 2016. – 4 серп. № 63. – С. 5.


Чернівецькі художниці Марина Рибачук та Ганна Фочук взяли участь у міжнародному пленері «Північна зірка», що відбувся у румунському місті Ватра-Дорней. У пленері були задіяні митці із України, Молдови та Румунії. Своїми враженнями художниці поділилися з «Поглядом».

З Румунії повернулися чернівецькі художниці // Погляд. – 2016. – 4 серп. № 31. – С. 24.


1 серпня – день смерті Лесі Українки. Відомо, що письменниця була пов’язана з Буковиною, мала приязні стосунки з Ольгою Кобилянською. Цього року виповнилася 115 річниця перших відвідини Лесею Українкою Чернівців, Буковини. Про цю подію Марія Вишневська розмовляла з директором літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської Володимиром Вознюком.

Вишневська Марія. Леся Українка: «Добре мені тут «в санаторії на Новім світі…» // Буковинське віче. – 2016. – 4 серп. № 28. – С. 1.


У Чернівецькій обласній філармонії відбувся концерт українського фольклорного ансамблю пісні і танцю з Едмонтона «Viter».

Чайка Олена. Український «Viter» з Канади захопив Чернівці // Буковинське віче. – 2016. – 4 серп. № 28. – С. 4.


Про історію Чернівців ще до першої писемної згадки можна прочитати на сторінках суботнього «Молодого буковинця» у матеріалі, підготовленому директором Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Лесі Щербанюк.

Щербанюк Леся. Чернівці існували задовго до писемної згадки // Молодий буковинець. – 2016. – 5-6 серп. № 64. – С. 9.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.