НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 
Понеділок, 8 серпня 2016 року
 
 
Добрим і щедрим приятелем Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського є учений-філолог, академік АН ВШУ, завідувач кафедри українознавства Івано-Франківського національного медичного університету Володимир Атаназійович Качкан. Науковець неодноразово передавав книгозбірні у дарунок цінні, унікальні видання. З приємністю знайомимо наших читачів ще з кількома книгами, переданими у наші фонди В.А. Качканом. Вони є щедрим джерелом для спраглих знань з історії, культурології, філології, етнології, журналістики, філософії.

 
 
Монолатій Іван. Вічний Жид з Коломиї. «Українець» Мойсеєвого визнання Яків Саулович Оренштайн [Монографія]. – Івано-Франківськ: «Лілея-НВ», 2015. – 464 с. ISBN 978-966-668-380-2

Головний герой цієї біографії – Яків Оренштайн – син Народу Книги, дитина книгаря-комівояжера та єврейки-горянки. Його життя і праця пройшли в кількох державах – Австро-Угорській та Російській імперіях, Українській і Західноукраїнській Народних Республіках, Веймарській Республіці, Другій Речі Посполитій і Третьому Рейху.

За свою видавничу діяльність він став заручником російського окупаційного режиму, його оголосили шпигуном, звинуватили в політичній неблагонадійності та зраді державі. З ним боролися російська армія, австрійська розвідка, польська поліція і ґестапо. Оренштайновий видавничий чин не залишив байдужими Симона Петлюру, Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Євгена Коновальця, Андрея Шептицького. Він співпрацював з інститутами української еміґрації, купував літаки для УНР, був дипломатичним радником і посередником між УВО та єврейськими міжнародними організаціями, підтримав ідею створення українського університету.

Однак найбільше він спричинився до промоції української книжки в тогочасному світі як засновник і власник коломийської «Галицької накладні» та берлінської «Української накладні». Вже за свого життя Яків Оренштайн став живою леґендою. Його життєпис, про який розповідає ця книжка, точно заслуговував на великий роман та кінофільм.


Мартович Лесь. Повне зібрання творів. Т. 1 / За редакцією Ганни Марчук. – Івано-Франківськ: ЛІК, 2015. – Т. 1. – 264 с. ISBN 978-966-7779-29-0

Мартович Лесь. Повне зібрання творів. Т. 2 / За редакцією Ганни Марчук. – Івано-Франківськ: ЛІК, 2015. – Т. 2. – 412 с. ISBN 978-966-7779-29-0

Перше видання творів українського письменника-сатирика Леся Мартовича, здійснене в Україні за часів незалежності, яке стане неоціненним джерелом для літературознавців, мовознавців, культурологів та інших фахівців, що займаються вивченням життя і творчості Леся Мартовича, надійним підґрунтям для перекладів його творів іншими мовами, для підготовки популярних видань тощо.

У перший том увійшли оповідання Леся Мартовича. У другий – повісті «Забобон» та «Село Підойми», сценічний образ у 4-х діях «Політична справа», листи, дописи, фольклорні записи, вірші.


Світильник слова: науковий збірник на пошану Володимира Качкана (до 75-річчя від дня народження та 50-ліття творчої діяльності) / Редактор-упорядник Олег Качкан. – Івано-Франківськ: Видавництво Івано-Франківського національного медичного університету, 2015. – 372 с.

Науковий збірник на пошану В.А. Качкана (до 75-річчя від дня народження та 50-ліття творчої діяльності) має два розділи: а) присвячений власне життєтворчості ювіляра, аналізу його наукового та письменницького здобутку; б) охоплює історико-культурологічну, літературно-філософську та мистецьку проблематику, що нею провідні вчені України та позакордоння засвідчують своє ставлення до постаті ювіляра.
 


Качкан Володимир Атаназійович. Одкровення: Есеї про літераторів, вчених, митців: Багатотомне видання. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2016. – Том перший. – 376 с. ISBN 978-966-428-456-8

Книгу виповнюють два розділи, до яких увійшли документально-художні есеї про знакові постаті в українській етнокультурні, як: М. Андрусяк, Я. Гоян, Я. Дорошенко, В. Лизанчук, Т. Мельничук, Тамара Севернюк, Р. Смик, Неоніла Стефурак, Р. Федорів, І. Хланта, Н. Чир, Б. Бринський, Б. Губаль, О. Ґерета, О. Коровай, Ю. Лесюк, І. Мацялко, М. Мацялко, Б. Негода, В. Пилип’юк, В. Пірус та ін.

Автор вдало сполучає біографізм з високо образним виповненням думки.


Качкан Володимир Атаназійович. На гребені думки: Вибір праць у з-х т. / Володимир Качкан. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2015. ISBN 978-966-428-382-0

Т. І: Фольклористика, літературознавство. – 2015. – 396 с. ISBN 978-966-428-383-7

Т. ІІ: Історія, філософія. – 2015. – 416 с. ISBN 978-966-428-386-8

Т. ІІІ: Етнологія, культурологія, пресологія. – 2015. – 424 с. ISBN 978-966-428-389-9


В основі кожного тому величезна фактологічна база (епістолярна й мемуарна, рукописна спадщина, автографи творів, щоденникові записи, архівні документи біографічного характеру, спогади, фотодокументи, раритетні видання в дорадянській Україні та поза її межами). Зі сторінок у новітньому світлі повертаються на всесвітнє та українське етнополе такі постаті, як Василь Атаманюк, Іван Білинкевич, Мелітон Бучинський, Ярослав Гавучак, Катря Гриневичева, Ольга Дучимінська, Григорій Ількевич, Мирослав Ірчан, Мирослав Капій, Мелетій Кічура, Роман Купчинський, Сильвестр Лепкий, Дмитро Макогон, Костянтина Малицька, Омелян Огоновський, Улас Самчук, Анатолій Свидницький, Осип Турянський, Роман Федорів, Іван Хланта, Микола Андрусяк, Володимир Антонович, Барвінські, Богдан Бора, Мирослав Борисюк, Михайло Галущинський, Олег Гринів, Іван Джиджора, Микита Думка, Мирон Кордуба, Марія Крушельницька, Юрій Липа, Антін Лотоцький, Володимир Навроцький, Михайло Павлик, Симон Петлюра, Юліан Романчук, Володимир Целевич, Іван Брик, Ярослав Весоловський, Микола Голубець, Ярослав та Святослав Гординські, Микола Федюшка, Володимир Залозецький, Іван Калинович, Юрій Кміт, Ілля Кокорудз, Іван Кревецький, Антін Крушельницький, Зенон Кузеля, Михайло Ломацький, Остап Луцький, Михайло Мочульський, Осип Назарук, Дмитро Николишин, Євген Пеленський, Роман Сембратович, Степан Сірополко, Роман Смик, Федь Федорців, Степан Чарнецький та ін.
Персоналії розташовано в абетковому порядку.



Історія української культури: нац. підручник / В.А. Качкан, О.Б. Величко, Н.М. Божко та ін.; за ред. В.А. Качкана. – К.: ВСВ «Медицина», 2014. – 368 с. ISBN 978-617-505-335-5

У національному (базовому) підручнику розглянуто основні аспекти становлення і розвитку української культури від найдавніших часів до сьогодення. Теоретичний та фактичний матеріал розкриває основні тенденції розвитку освіти, науки, літератури, музично-театрального, образотворчого та прикладного мистецтва у контексті європейських та світових з’явів.

Для студентів та викладачів вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації.
 


Історія України: підручник / В.А. Качкан, В.М. Левандовський, О.Б. Величко та ін.; за ред. В.А. Качкана. – К.: ВСВ «Медицина», 2014. – 360 с. ISBN 978-617-505-343-0

Національний підручник підготовлено авторським колективом українознавчих кафедр медичних університетів для студентів лікувальних, стоматологічних та фармацевтичних факультетів. Автори охоплюють хронологічно й тематично всі найважливіші періоди вітчизняної історії з найдавніших часів до сьогодення. Під час написання розділів і окремих параграфів використано найновітніші досягнення як теоретичної, зокрема академічної науки, так і методичних напрацювань у цій галузі.

Для викладачів і студентів вищих навчальних закладів ІІ – IV рівнів акредитації.