Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
06.08.2016 – 13.08.2016
 
 
Актуальна думка: «Ми вже давно мріємо про відкриття музею художньої кераміки в Чернівцях. Впевнена, що це обов’язково додасть нашому місту ще більшої привабливості, збільшить цікавість до цього виду мистецтва, адже це настільки надзвичайний, незвіданий світ творчості» (Наталя Богомаз, «Чернівці», №32, 11 серпня 2016 року, с. 11).

У ратуші презентували урбаністично-культурний захід «Майстерня міста», який є частиною спільного проекту Чернівецької міської ради та німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». «Майстерня міста» розташується на Театральній площі 16–18 серпня.

«Німецько-швейцарський пілотний проект спрямований на те, щоб зробити місто зручнішим для всіх верств населення, – сказала радник міського голови Марія Порчук. – Приміром, краще використовувати громадський простір, подбати про мобільність, пішохідні зони, озеленення. Чернівчани також повинні усвідомити цінності історико-культурної спадщини і долучитися до їх збереження».

«Майстерня міста» // Чернівці. – 2016. – 11 серп. № 32. – С. 3.


На Буковині проходить черговий пленер з художньої кераміки, в якому беруть участь майстри із України, Німеччини, Румунії, Польщі, Чехії, Білорусі. Основна техніка, в якій працюють учасники пленеру – японська Раку.

«Мета нашого пленеру: створити лабораторію для реалізації творчих задумів, пізнати душу і силу землі та вогню, відкрити красу, глибину і таємничість вже зробленого твору, – каже організатор мистецького заходу Наталя Богомаз».

Вишневська Ірина. Пленер з художньої кераміки вже вдруге міжнародний // Чернівці. – 2016. – 11 серп. № 32. – С. 11.


У Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбулася творча зустріч з косівським поетом, лауреатом літературної премії «Князь роси» Василем Шкурганом.

Хомич Лариса. Василь Шкурган: Поезія гуцульської суті // Версії. – 2016. – 11–17 серп. № 32. – С. 12.


Про чернівецького історика, етнографа, фольклориста Раймунда Фрідріха Кайндля можна прочитати на сторінках «Доби» у матеріалі, підготовленому краєзнавцем Світланою Белінською.

Белінська Світлана. Найобізнаніший історик Буковини // Доба. – 2016. – 11 серп. № 28. – С. 6.


А про Заслуженого художника України Івана Балана можна дізнатися із статті Надії Будної.

Будна Надія. «Малюю старі хати і церкви» // Молодий буковинець. – 2016. – 11 серп. № 65. – С. 18.


Про вшанування на Буковині 182-ї річниці від Дня народження Юрія Федьковича можна прочитати у «Буковині».

Янушевська Анна. «Отут я, брате мій, родився… Отут і плакав, і молився…» // Буковина. – 2016. – 12 серп. № 33. – С. 1, 4.


В Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка презентували фотовиставку «Прості обличчя історії», присвячену буковинцям.

Кавкало М. Буковинці – на фото століть // Молодий буковинець. – 2016. – 12-13 серп. № 66. – С. 12.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – www.facebook.com/photo.php