УКРАЇНА СВЯТКУЄ ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 
Понеділок, 22 серпня 2016 року
 
 
Уже протягом трьох років в Україні тривожна, напружена суспільно-політична ситуація, не дивлячись на яку, наша держава все ж відзначає 25-річчя своєї незалежності. І саме за цих три роки День Незалежності набув особливого значення і цінності.

Для всього народу України цей день дуже важливий. Практично з часів розпаду Київської Русі країна не була унітарною державою. Український народ прагнув свободи та незалежності. Весь час українці терпіли притискання та заборону на спілкування рідною мовою. Культура народу розвивалась у тяжких умовах. Багато представників української інтелігенції, які творили культуру, було заарештовано, піддано репресіям. Лише наприкінці ХХ століття мрія Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Ольги Кобилянської, мільйонів простих людей стала реальністю.
Незважаючи на тяжкий шлях, українці зберегли свої традиції, мову та прагнення до свободи. Референдум став черговою сходинкою на шляху до свобідної демократичної держави.

24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР проголосила Україну незалежною, демократичною державою і винесла «Акт проголошення незалежності України» на підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року.

З нагоди свята у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського розгорнуто виставку з фондів бібліотеки.

 

Вперше День незалежності України був відзначений 16 липня 1991 року в пам’ять про те, що рік тому 16 липня 1990 року Верховна рада УРСР прийняла «Декларацію про державний суверенітет України». Також 16 липня 1990 року Верховна рада УРСР прийняла постанову «Про День проголошення незалежності України».


Особливо вартісною книгою на виставці є «Україна: історія її земель і народів» Павла Роберта Маґочія, видана 2012 року в Ужгороді. Це переклад англомовного видання, що побачило світ у видавництві Торонтського університету в 2010 р. Фактично це перша історія, в якій подається розвиток усіх народів та культур, які коли-небудь існували на території України. Від початку свого існування Україна виступила як миролюбна держава, що шанує принципи та норми міжнародного права й прагне до мирного і взаємовигідного співробітництва з усіма членами міжнародного співтовариства. Україна стала першою в світі державою, яка добровільно відмовилася від потужного ядерного арсеналу, який залишився їй у спадок від Радянського Союзу. Протягом двох десятиліть українські військовослужбовці виступають активними учасниками практично усіх найважливіших міжнародних миротворчих місій.

На території України чинними є Конституція і закони України. Національні символи: Державний Гімн України – «Ще не вмерла України і слава, і воля», Державний Герб України – малий герб-тризуб золотої барви на синьому щиті, Державний Прапор України – прямокутний жовто-блакитний стяг.

Почитавши книгу В. І. Сергійчука «Національна символіка України», читач відкриє для себе багато нового й цікавого, познайомившись із маловідомою інформацією про традиції використання нашим народом гербів, прапорів, гімнів протягом усього тисячоліття. Мільйони українців потягнулися до державної символіки як до втілення ідей національної єдності і суверенності, своєрідного коду історичної пам’яті народу.

У монографії І. Г. Буркута «Сучасна Буковина: 1991-2005 роки в підсумках соціально-економічного та політичного розвитку краю» досліджуються основні напрямки розвитку Чернівецької області у 1991–2005 роках.

Детальнішу історію нашої рідної землі про її незалежність дізнаємося з підручників «Новітня історія України», «Велика історія України». Багато українців пожертвували своїм життям заради цієї прекрасної мети – об’єднати всі етнічні українські землі й створити умови для розвитку багатоетнічного українського народу, його мови, культури, традицій.

Також не менш вартісними є навчальні посібники М. В. Лазаровича «Історія України», у посібнику наводяться перелік запитань і завдань для контролю засвоєних знань, перелік питань для підготовки до іспитів. У посібнику О. Д. Бойко «Історія України» проаналізовано сучасні політичні, соціально-економічні, духовні процеси, тенденції. У «Політичній історії України» головну увагу зосереджено на особливостях розвитку політично-правової системи українського суспільства Посібник «Історія України» містить документи і матеріали, а також коментарі до них, що висвітлюють події та явища з історії України. М. В. Коваль у праці «Історія України» висвітлює основні проблеми української історії.

Видання «Історія України», підготовлене В. К. Губаревим, є розширеним конспектом лекцій з історії України, який розрахований передусім на викладачів і студентів вищих навчальних закладів.

Цікаві довідники В. Ф. Верстюка «Україна від найдавніших часів до сьогодення», М. Сухомозського «Україна у світі», М. Котляра і С. Кульчицького «Шляхами віків», О. М. Уривалкіна «Довідник з історії України».

День Незалежності кожного року нагадує не лише українському народу, але й всьому світу про існування незалежної, демократичної та унітарної країни. У цей день загострюється відчуття істинної національної приналежності. Кожен громадянин України відчуває себе часткою цього свята. Визначення цього дня нагадує українцям про їх індивідуальність, а всьому світові про процвітання величної країни в центрі Європи.

Познайомитись із виставкою можна, відвідавши Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.
 
 
Підготувала Лівія КОСТЮК