НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 
 
Понеділок, 22 серпня 2016 року
 
 
Піклується про те, аби задовольнити інтелектуально-естетичні смаки читачів Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського і чернівецьке видавництво «Букрек», яке неодноразово передавало у фонди книгозбірні свою книжкову продукцію. Пропонуємо познайомитися з кількома художньо-мистецькими виданнями.
 


 
 
Морозова Г.В. У кожного своя доля / Г.В. Морозова. – Чернівці: видавничий дім «Букрек», 2014. – 80 с.: іл. ISBN 978-966-399-594-6

Книга художниці, заслуженого діяча мистецтв України Галини Морозової присвячена українській хаті-мазанці. Картини мисткині супроводжуються її власними асоціативними віршованими рядками. За словами самої авторки, цей напрямок її творчості навіяний долею та творами Тараса Шевченка.

«Буває, йдеш по дорозі і бачиш хатину – занедбану, покинуту людьми, зарослу чагарниками та бур’янами. Наче сива бабуся з ковінькою, яка чекає на своїх рідних. Виглядає-дивиться своїми вікнами-очицями в далечінь. / Щемить душа, бо ті хати відходять у минуле, вічність. Вони для мене, наче живі, як добрі люди, які зустрічаються у моєму житті, про яких я завжди пам’ятатиму» (Галина Морозова).


Івасюк В.М. Інструментальні твори / упорядкув. О.М. Івасюк, вступн. слово В.А. Ющенка, передм. Г.М. Івасюк-Криси. – Чернівці: Букрек, 2015. – 160 с. : іл. ISBN 978-966-399-719-3

Пропоноване видання містить вокальні фортепіанні та інструментальні твори видатного композитора і поета, лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка, Героя України Володимира Івасюка (1949 – 1979). Ця книга введе поціновувачів композитора у новий світ музичного мистецтва, відкриє нову грань спадщини Володимира Івасюка.

Книга складається із п’яти розділів: «Фортепіанні твори», «Інструментальні твори у супроводі фортепіано», «Сольні інструментальні твори», «Камерна інструментальна музика», «Музика до вистави «Прапороносці» О. Гончара».

«За 30 років життя Івасюк створив 107 пісень, також він є автором 53 інструментальних творів і музичного супроводу до кількох спектаклів. Безпосередньо перед смертю він писав музику до опери про запорозьке козацтво, партитури зникли з портфеля, знайденого біля мертвого тіла композитора. Професійний медик Івасюк добре грав на скрипці, фортепіано, віолончелі, гітарі, чудово виконував власні пісні. […] Своїм життям і творчістю Івасюк спростовував одну з основних тез радянської пропаганди - твердження про наявність «єдиного і великого радянського народу». Композитор возвеличував саме український народ як носія унікальної культурної спадщини, на диво милозвучної мови і багатого фольклору…» («Герої України»).
 

Закусило М. Норинчанка і птах: книга-триптих / М. Закусило. – Чернівці: Букрек, 2015. – 136 с.: іл. ISBN 978-966-399-696-7

 
Микола Закусило – прозаїк, драматург, есеїст, художник родом з Житомирщини.

У видання увійшли три твори Миколи Закусила. Книга ілюстрована його авторськими малярськими картинами, написаними за текстами.

У романі-гризайлі «Норинчанка і птах» змальовано дівчину, самотню лісову красуню (атрибут першородності) і птаха-крилуна (атрибут першоторкності), який приносить на її подвір’я білу троянду – символ непорочного цвітіння. Протилежні за суттю, хоч і споріднені, обоє шукають взаємного порозуміння: відбувається фантастичне боріння розуму з таємницею, яка їх оточує…

«Пісок часу (о)» – фантастична філософсько-драматична п’єса про облаштування світу. Це сучасний зразок оригінального фантасмагоричного мислення. Символізм і метафорика – найголовніші ознаки цього філософсько-містичного побутового твору.

«У Видубичах монахи-ямники поють» – трактат про перший підземний монастир душі людської, який існує, допоки існують час і простір у нашій уяві.

У творах використаний український поліський діалект – говір північних нориків-древлян.

В основі творчості – вивчення прапервнів природи, архетипів, що дає змогу звертатися до вічних форм та образів.