Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

20.08.2016 – 27.08.2016
 
Актуальна думка: «Час, коли наше місто звалося CZERNOWITZ, вже дуже далеко від нас. Те, що історія залишила нам під цією загадковою назвою – неоднозначне й багатомірне утворення, особливе полікультурне явище, яке й за плином часу не перестає вражати нашу уяву. Це – особлива тема, що не вписується в стереотипи, за якою тягнеться світ реального, але тепер недосяжного для нас багатомовного чернівецького міфу. Оспіване поетами й прозаїками з видатними іменами, місто й тепер прихованою силою своєї привабливості спонукає до осмислення та продовження цієї теми» (Олег Любківський, «Версії», №34, 25–31 серпня 2016 року, с. 8).


Звичайно, що головною подією минулого тижня був 25-й День Незалежності України. Репортажі про заходи з цієї нагоди, які проходили у Чернівцях, підготували Наталія Фещук та Людмила Черняк.

Фещук Наталія. «Лицарів, лицарів шкода до сліз, тих, що у бою упали…» // Чернівці. – 2016. – 25 серп. № 34. – С. 10-11.

Черняк Людмила. «Україна є! Україна буде!..» // Буковина. – 2016. – 26 серп. № 35. – С. 1, 4.


У Центрі культури «Вернісаж» відкрилася виставка, на якій художники представили роботи, присвячені до 25-ій річниці Незалежності.

Фещук Наталія. У подарунок – виставка // Чернівці. – 2016. – 25 серп. № 34. – С. 11.


Волонтери «Відкритого університету для дорослих» минулого тижня почали втілення у життя свого проекту пропагування сучасної літератури. На тротуарах вулиць Хотинської, Руської, Воробкевича та проспекту Незалежності з’явилися рядки із поезій Міхая Емінеску Ліни Костенко, Юрка Іздрика, Вадима Коваля.

«Ми зробили це саме вночі для того, щоб місто вранці прокинулося, і люди звернули увагу на ці рядки, замислилися. Ми обрали досить життєствердні слова. Людям потрібні крихти добра зараз, адже ми живемо дуже напружено, – розповіла президент благнодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи», куратор проекту Олена Танасійчук».

Ватаман Д. «Намалювали» вірші на асфальті // Молодий буковинець. Місто. – 2016. – 25 серп. № 69. – С. 4.


Уже відбулося дві презентації у рамках авторського мистецько-культурологічного проекту Олега Любківського «Мистецтво під відкритим небом». Художник щоп’ятниці проводить виставку однієї картини із серії «Місто, що колись називалося Czernowitz» у різних локаціях. 19 серпня акція відбулася у скверику на площі Філармонії, 26 серпня – у скверуку по вулиці Челюскінців. Про першу виставку можна прочитати у матеріалі Тетяни Спориніної на сторінках «Версій».

Спориніна Тетяна. Європейському місту – європейське мистецтво // Версії. – 2016. – 25–31 серп. № 34. – С. 8.


«Погляд» та Ольга Шупеня дарують своїм читачам трохи світла і тепла. Це розмова з художницею Людмилою Богдан.

Шупеня Ольга. На посиденьках у майстерні художника // Погляд. – 2016. – 25 серп. № 34. – С. 22.


«Буковинське віче» пропонує читачам дізнатися чимало цікавих фактів із біографії історика, етнографа, доктора філософії, професора Чернівецького університету Раймунда Фрідріха Кайндля. Статтю про нього підготував старший науковий співробітник відділу археології, історії середніх віків та нового часу Чернівецького обласного краєзнавчого музею О. Ротар.

Ротар О. «Я ставився сердечно до всіх народів, а особливо до українців» // Буковинське віче. – 2016. – 25 серп. № 31. – С. 1.


У цій же газеті можна прочитати матеріал, підготовлений Василем Джураном з нагоди 160-річчя від Дня народження та 100-річчя смерті Івана Франка.

Джуран Василь. До 160-річчя з дня народження і 100-річчя смерті Івана Франка // Буковинське віче. – 2016. – 25 серп. № 31. – С. 1.
 

А ось про Івана Франка як театрознавця і драматурга розповідає Марія Вишневська.

«Саме Франко підніс українське театрознавство до наукового рівня. Йому вдалося узагальнити досвід українського театрального мистецтва і сформулювати найважливіші принципи народного театру…».

Вишневська Марія. «Украдене щастя»: від несприйняття до тріумфу // Буковинське віче. – 2016. – 25 серп. № 31. – С. 4.


Ще один матеріал, присвячений 160-літтю Івана Франка можна прочитати на сторінках «Молодого буковинця». Про зв’язки видатного науковця і письменника з Чернівцями розповідає директор Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Леся Щербанюк.

Щербанюк Леся. «Його приїзд був на той час чимось ясним» // Молодий буковинець. – 2016. – 26-27 серп. № 70. – С. 8.


До 25-ї річниці Дня Незалежності України Союз Українок, товариство політв’язнів та репресованих провели вечір-спомин «Синьо-жовта доля моя».

Керер-Ластівка Марія. «Синьо-жовта доля моя» // Буковинське віче. – 2016. – 25 серп. № 31. – С. 4.

Черняк Людмила. «Синьо-жовта доля моя…», або Важкі дороги до незалежності // Буковина. – 2016. – 26 серп. № 35. – С. 4.


У музеї Володимира Івасюка відбулася презентація поетичної збірки музиканта, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Куриліва «Флейти на вітрах».

Гринюк Василь. «Перший рядок я написав у 55-річному віці» // Молодий буковинець. – 2016. – 26-27 серп. № 70. – С. 4.


На Центральній площі Чернівців до Дня Незалежності провели виставку ретро-автівок, які зберігаються у чернівчан.

Кавкало М. Виставка ретро-автівок // Молодий буковинець. – 2016. – 26-27 серп. № 70. – С. 12.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.