Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 11.09.2016 – 17.09.2016

Актуальна думка: «Письменник може донести якусь думку до того, хто цю думку готовий почути. Письменник може озвучити якісь ідеї, сформулювати їх, зафіксувати якісь емоції та настрої, які не може зафіксувати людина, яка не є письменником. Безперечно, все це може на когось вплинути… Я не можу зупинити своїм текстом танкову колону. Та зробити так, щоб хтось у танковій колоні зрозумів, що він приїхав на чужу землю, у чужу країну воювати – можна спробувати» (Сергій Жадан, «Молодий буковинець», 2016, №75, с. 15).

 

Сьомий поетичний фестиваль «Meridian Czernowitz» відбувся у Чернівцях. Про те, чим запам’яталися три фестивальні дні, читайте у матеріалі Наталії Фещук.

«Писати треба тоді, коли пишеться. І можна і треба писати про все… Ось «Тихий Дон» колись писався, як то кажуть, буквально по гарячих слідах», - Сергій Жадан.

Фещук Наталія. «Жадан – у костелі, Андрухович – у синагозі, А поезія – і в ратуші, і  на цвинтарі…» // Чернівці. – 2016. – 15 верес. № 37. – С. 10-11.

 

Сергій Жадан про презентацію у костелі Пречистого Серця Ісуса нової поетичної збірки «Тамплієри», своє бачення війни на Донбасі та її ймовірний подальший перебіг у інтерв’ю Діани Ватаман.

Ватаман Діана. «Це не наша війна, нам її принесли» // Молодий буковинець. – 2016. – 15 верес. № 75. – С. 15.

 

Турист із Фінляндії Ерро Балт вже кілька років поспіль відвідує Чернівці. Приїжджає на поетичний фестиваль. Про його враження читайте у матеріалі Діани Ватаман.

Ватаман Діана. «Чернівці вже рідні для мене» // Молодий буковинець. – 2016. – 15 верес. № 75. – С. 18.

 

46 років з дня першого виконання легендарної «Червоної рути» автором Володимиром Івасюком на Театральній площі. У столиці Буковини пройшли заходи з цієї нагоди.

«Її прекрасна мелодія звучала повсюдно – з професійної та самодіяльної сцени, з голубого екрана, на студентських вечорах і сільських весіллях, у наметах геологів та прикордонних заставах… «Червону руту» люди сприйняли всім серцем, бо це була чесна пісня».

Будна Надія. Через «Червону руту» затримали «Время» // Молодий буковинець. – 2016. – 16-17 верес. № 76. – С. 8.

Васкан Василь. Ти признайся мені // Буковинське віче. – 2016. – 15 верес. № 34. – С. 1.

У Чернівцях вшанували «Червону руту» // Погляд. – 2016. – 15 верес. №37. – С.24.

 

Минуло 150 років від дня народження вченого-буковинознавця Фрідріха Кайндля. Про діяльність відомого буковинця читайте у статті доктора історичних наук, професора, голови Буковинського етнографічного товариства Георгія Кожолянка.

Кожолянко Георгій. Приятель українського народу // Буковина. – 2016. – 16 верес. № 38. – С. 3.

 

Про славного та невтомного ювіляра Святослава Мельничука, засновника хору «Гомін Буковини», співзасновника товариства Просвіта ім. Тараса Шевченка, засновника і голови братства ОУН-УПА.

Козьмик Василь. «Високодостойний друже Святославе!» // Відродження. – 2016. – 15 верес. № 19. – С. 1.

Джуран Василь. Вшанували сводолюбивого Святослава // Буковинське віче. – 2016. – 15 верес. №34. – С.1

Святославові Мельничуку - 90 // Час. – 2016. – 15 верес. №37. – С.12

 

У тих частинах світу, де вже побувала виставка «Bunte Götter» («Різнокольорові боги»), уява людей про античні скульптури різко змінилася. Та «Версії» вирішили все ж таки долучитися до низки публікацій про новину. Адже в Україні ця виставка ще не була.

Дугаєва Тетяна. «Античні статуї насправді були різнокольоровими» // Версії. – 2016. – 15–22 верес. № 37. – С. 12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото – www.meridiancz.com/blog/serhij-zhadan-prezentuvav-novu-knyzhku-tamplijery-u-kosteli-prechystoho-sertsya-isusafoto/

Підготувала Інна Лакуста