НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

  П’ятниця, 23 вересня 2016 року

 
 
Завжди приємно отримувати в дарунок книги, особливо від щедрих друзів нашої бібліотеки. Пропонуємо вашій увазі кілька книг, які передані у наші фонди викладачем кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Ніною Володимирівною Козачук.
 
 
 

 
 
 
Небо України. Поетична антологія / За упорядкуванням та редакцією Володимира Коломійця. – К.: Український письменник, 2001. – Книга І. – 479 с. ISBN 966-579-080-3  
 
 

Унікальна антологія-хрестоматія української поезії – від найдавнішого, маловідомого фольклору до творчості видатних поетів уже нової доби (до початку ХХ віку). Може бути посібником для навчальних програм у школах та вузах, проте розрахована й на зацікавлення широкого кола читачів.

«Чималий розділ у цій першій книзі антології української поезії всіх часів під назвою «Небо України» (продовженням її стануть друга й третя книги під назвами «Українське Диво» та «Слово заповітне», що обійматимуть вітчизняну поезію аж до кінця ХХ віку) склали найдавніші народні співи, які досі були майже невідомі широкому загалові… Подаємо взірці маловідомої отієї, на щастя, хоч трохи уцілілої найдавнішої народної поезії» (Володимир Коломієць).

  

 

 

Клименко О. Святополк, Каспар Гаузер, Насреддін та інші: п’єси / упоряд. і авт. передм. Я. М. Верещак; Всеукр. благод. фонд «Гільдія драматургів України». – К., 2009. – 264 с.

 

 

Книги української драматургії можна полічити навіть учневі початкової школи. А сучасних драматургів та їхніх робіт ще «більше». Тим не менше, у нашій бібліотеці з’явилася ще одна прекрасна книга із п’єсами сучасної української драматургині Олени Клименко. У збірнику вміщено вісім несхожих одна на одну авторських п’єс, які ніби написали різні люди. Але в тому й особливість рідкісного таланту автора.

«Прочитайте хоча б кілька з цих неповторних п’єс і повірите, - ні, раз і назавжди переконайтеся! – що Господь Бог таки створив нас за образом і подобою Своєю» (Ярослав Верещак).

  

 

 

Тарнавський Ю. Квіти хворому: Статті, критика, розмови / Юрій Тарнавський. – Львів: ЛА «Піраміда», 2012. –  384 с. (Серія: «Бібліотека Нью-Йоркської групи»). ISBN 978-966-441-297-8

   

 

 

 

«Відвідуючи хворого,

ми приносимо квіти,

  хоч не знати навіщо,

  оскільки до його видужання

  вони не мають ніякого відношення» 

 

 

 

 

 

 

   

 

Юрій Тарнавський – модерний поет і прозаїк, драматург, перекладач, інтелектуал і революціонер поетичної мови кінця 50-х і початку 60-х років ХХ ст.,  лінґвіст-кібернетик, один із засновників Нью-Йоркської Групи і член групи американських аванґардистів Fiction Collective. Книга статей, критики та розмов «Квіти хворому» відчиняє двері в творчу лабораторію письменника і дозволяє краще зрозуміти його художній світ, мистецьку позицію та вдачу. Ця книга дає також відповідь на вельми актуальне сьогодні питання, як модернізувати українську літературу в контексті світової.

 
Розділ «Статті» вміщає праці, в яких розглядаються явища української літератури, і праці, де порушуються теоретичні літературні питання.Окремо в книзі йдеться про театр і сприйняття світового театру, зокрема постановок «Троянок» в театрі Ля Мама, «Цембеліна» та «Гамлета» 2000р. режисера Андрея Сербана, роздуми над фільмами Єжи Гофмана «Вогнем і мечем» та П’єра Паоло Пазоліні «Теорема».
Завершують книгу надзвичайно експресивні та глибокі «Розмови», які Юрій Тарнавський слушно трактує як різновид статей у формі діалогів, в яких обговорюються літературні, суспільні, мовознавчі та теоретичні питання, що пов’язані  з висвітленням літературної творчості автора. Це своєрідна сучасна форма філософії. Частина варіантів статей та українських оригіналів друкується вперше.
 
Український письменник-інтелектуал дарує нам свої «Квіти хворому», які можуть сприяти видужанню українського суспільства. Ця книга не просто зведення літературознавчих чи культурологічних аналізів, це щось більше за своїм змістом і значенням (як ті квіти хворому), бо можливо без цієї книги Тарнавський і не прочитувався в Україні саме так, як хотів би того сам Юрій Тарнавський! 
Підготувала Інна Лакуста