Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 18.09.2016 – 24.09.2016

Актуальна думка: «Культура і мистецтво в наш час є мірилом того, наскільки суспільство здатне рухатися вперед і вибудовувати своє майбутнє» (Валентина Любківська, «Буковина», 2016, № 39, с. 4).

 

 

Сотні авторів і книг. Новинки. Почесні гості. Форум видавців у Львові завершився, тепер саме час прочитати те, що кожен там придбав, побачив чи про що почув. Приємно, що серед визнаних українських письменників звучали імена і з Чернівців. Про що ж книги, презентовані чернівецькими письменниками у Львові? Читайте  у статті Наталії Фещук.

Фещук Наталія. Чернівчани на Форумі видавців у Львові// Чернівці. – 2016. – 22 верес. № 38. – С. 11.

 

Про художню неповторність живописця Івана Онуфреїва – до 70-ліття від дня народження митця.

«Мистецькі здобутки Івана Онуфреїва залишаються в пам’яті сучасників. Адже найкращі твори художника є яскравою та своєрідною частиною творчої спадщини чернівецького станкового малярства нашого часу».

Дугаєва Тетяна. У портреті Володимира Івасюка художник передав тривожні передчуття // Версії. – 2016. – 22 верес. № 38. – С. 12.

 

Чернівецька художниця Наталія Тарануха 15 вересня поділилася з містянами своїми творами у техніці акварель. Про художницю та її творчість читайте на сторінках газети «Погляд».

Шупеня Ольга. Знає, як виглядає людина в цяточку// Погляд. – 2016. – 22 верес. № 38. – С. 22.

 

Вікторія Тучинська-Ельгісер – про колекціонування антикварних мережив і вишивок, книжку прадіда і музику батька, відомого піаніста і композитора.

«Мені не шкода витрачати гроші на своє захоплення – за гарну річ можу віддати останнє. Дуже цікавий сам момент торгівлі. Ніколи не можна хапати річ одразу. Треба вдати, що це тобі не потрібно, а ти тільки «ощасливлюєш» продавця. Тоді річ дістанеться значно дешевше».

Будна Надія. «Мій спорт – блошині ринки»// Молодий буковинець. – 2016. – 23-24 верес. № 78. – С. 10.

Чайка Олена. Мереживо з любові // Буковинське віче. – 2016. – 22 верес. №35. – С. 4.

 

Підбірку мистецьких новин про святкування дня народження «Червоної рути», «Барви буковинського краю» та ірландське мереживо і шатлени від Вікторії Тучинської читайте у добірці Анни Янушевської.

Янушевська Анна. Мистецькі новини// Буковина. – 2016. – 23 верес. № 39. – С. 4.

 

В кожному регіоні України є самобутні митці, які або продовжують національні традиції, або створюють сучасне мистецтво. Про виставку «Україна європейська» та таких творців читайте на сторінках газети «Буковина».

Любківська Валентина. Абстракція – шлях до незалежності в мистецтві?// Буковина. – 2016. – 23 верес. № 39. – С. 4.

 

Про фундатора історико-етнологічної науки у Буковинському краї, професора і ректора Чернівецького університету Раймунда Фрідріха Кайндля читайте у статті Георгія Кожолянка.

«Ментальна вартість народознавчих творів Кайндля про Буковину та Галичину безсумнівна, залишається сподіватись, що ми зможемо в найближчому майбутньому здійснити нове або взагалі перше включення його особи в наукову історію народознавства».

Кожолянко Гергій. Раймунд Кайндль – великий вчений-дослідник// Час. – 2016. – 22 верес. № 38. – С. 12.

 

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото – versii.cv.ua/kultura/vistavka-vitrila-u-chernivetskomu-hudozhnomu-muzeyi/31578.html/attachment/vernisag119#!prettyPhoto/0/

 Підготувала Інна Лакуста