НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Четвер, 20 жовтня 2016 року
 
 
 
Фонди Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського знову збагатилися новими надходженнями. Нині порадував академік, завідувач кафедри українознавства Івано-Франківського національного медичного університету Володимир Качкан. Серед книг любовна лірика, нові видання по франкознавству та рідкісні книги з власного фонду академіка.

 
 
 
 

Качкан В. А. Афіші сонця: Картки любові / Переднє слово М. К. Дмитренка. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2015. – 232 с.
 
 
У цій збірці основний мотив – любов: до жінки і сонця, ріки і лісу, неземна любов до Творця. Глибокий ліризм, фольклоризм та філософічність – основні константи авторського мислення. У збірку входить багато творів, які автор ідентифікує як пісня, тому рекомендуємо для тих, хто знаходиться у творчих пошуках поезії для музики.
 
 
 
Мончук Ольга. Володимир Качкан: Йде планований розвал гуманітарної сфери у вищій школі // Галичина. – 2016. – 29 вересн. № 75. – С. 15.

Інтерв’ю з академіком Володимиром Качканом, завідувачем кафедри українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету, про відзначення 160-річчя від дня народження Івана Франка, науково-практичну конференцію, про здобутки кафедри українознавства і філософії за 20 років її існування і проблем викладання гуманітарних дисциплін у спеціалізованих ВНЗ.
 
Розмову з науковцем можна прочитати на сторінках газети або за посиланням


Науковий збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Іван Франко в сучасних вимірах і осягах» (до 160-річчя з дня народження) / за заг. ред. Качкан В. А. – Івано-Франківськ: Видавництво Івано-Франківського національного медичного університету, 29-30 вересня 2016. – 392 с.


 
Науковий збірник підготовлений на основі доповідей та повідомлень учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 160-річчю з дня народження Івана Франка. Проблемно-тематичний спектр виповнюють дослідження, студії, розвідки докторів та кандидатів наук, професорів і доцентів, досвідчених викладачів-методистів ВНЗ України та академічних інституцій. У полі зору авторів – література, фольклористика, педагогія, філософія, історія України, культурологія, мистецтвознавство, мовознавство, соціологія, релігієзнавство, політологія, економіка, журналістика, народознавство, етнологія та інші аспекти сучасного Франкознавства.
 
 
 
 
 
Франко Тарас. Вибране: У 2-х томах. – Том 1 /Упор. Є. Баран, Н. Тихолоз.  – Івано-Франківськ: Сеньків М.Я., 2015. – 964 с. 
Франко Тарас. Вибране: У 2-х томах. – Том 2 /Упор. Є. Баран, Н. Тихолоз.  – Івано-Франківськ: Сеньків М.Я., 2015. – 760 с.


У книгах подано художню, наукову, мемуарну та епістолярну спадщину Тараса Івановича Франка, українського письменника, науковця, сина Івана Франка. Це перше найповніше видання творів письменника, підготовлене до 125-річчя від дня народження.

У перший том увійшли монографії, науково-мемуарна книга «Про батька», статті, повідомлення, рецензії, відгуки. Другий том містить художні твори Тараса Франка та епістолярну спадщину науковця. Усім бажаючим почитати про Івана Франка у баченні його сина, а також, кому не байдужі напрацювання самого Тараса Івановича – запрошуємо до прочитання.
Детальніше читайте у авторському науково-просвітницькому проекті Наталі та Богдана Тихолозів
ФРАНКО:НАЖИВО / FRANKO:LIVE
 
 
 
 
Вільде Ірина. Незбагненне серце / Упоряд., вступ. стаття і прим. М. А. Вальо; Худож. оформл. Л. В. Прийми. – Львів: Каменяр, 1990. – 255 с., 1 арк. портр.

До книги відомої української письменниці, лауреата Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка, ввійшли твори, написані в 30-х роках – на початку її творчого шляху, – оповідання, новели, етюди, публіцистика, спогади. І сьогодні вони чарують філігранністю слова, легкістю стилю, умінням письменниці відображати найтонші порухи людської душі. Цікавим для цього видання є те, що тут є своєрідний нарис «Через місток пам’яті…» написаний самою Іриною Вільде про «історію» й «географію» літературного доробку в 1972 році.

«Що ж! Час не тільки найкращий лікар, але й чудовий художник. Скільки сірих днів у минулому позолотив він нам. Якщо і на ці мої крихітні спогади впала позлітка часу, то хай мені читач вибачить: старість, як і молодість, кохається у романтиці, з тією різницею, що у першої придорожній знак вказує в майбутнє, а у другої – в минуле» (Ірина Вільде).


Прус Болеслав. Фараон: повість в трех томах – Том 1. / переклав з польського О. Пашук. – Львів: Накладом редакциї «Дїла», 1904. – 277 с. – «Бібліотека найзнаменитших повістий» / Під редакцією Дра Евгене Левицького. – Том LXX

Історичний роман відомого польського письменника Болеслава Пруса (1847–1912), написаний 1895 року. Первинно публікувався в «Ілюстрованому щотижневику». Перше видання у книжковому варіанті з'явилось 1897 року. «Фараон» – передостанній з великих романів письменника (роман «Зміни» не було завершено). Дія роману відбувається у Стародавньому Єгипті в середині XI століття до н. е. Сюжет роману складає історія боротьби вигаданого історичного діяча – молодого фараона Рамсеса XIII – з могутнім станом жерців Амона-Ра на чолі з підступним Герігором.


Вибір з українсько-руської літератури: від найдавніших часів до смерти Т. Шевченка. – Часть І. – Львів: Видавництво шкільних книг, 1925. – 285 с.

Хрестоматія із творами та їх фрагментами від найдавніших часів до Шевченка. Тут ви можете знайти уривки з духовного та церковного письменства, літописання, апокрифічні твори, вибірки з фольклору, твори Івана Котляревського, Григорія Квітки-Основ`яненка, Маркіяна Шашкевича і Тараса Шевченка. Завдяки цьому студенти-філологи зможуть глибше пізнати світоглядні пошуки, естетичну, моральну проблематику і дух тих часів, колорит словесності і специфіку творів, їхній вплив на письменників наступних епох.
Прислужиться це видання вчителям-словесникам, студентам і всім, хто цікавиться українською літературою.

Щиро дякуємо нашому постійному дарувальнику Володимиру Атаназійовичу!!!
Всіх запрошуємо до прочитання та дослідження книг...
 
 
Підготувала Інна Лакуста