НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Четвер, 10 листопада 2016 року
 
 
Нових надходжень у нас чимало і ми з цього дуже радіємо. Це цікаві, різнотематичні друковані видання, що дають змогу відкрити для себе щось нове, або ж розширити знання у вже відомому. Наразі пропонуємо огляд книг, які займають важливе місце у культурно-громадській площині, адже висвітлюють історичні події та персоналії, яких неможливо оминути досліджуючи історію України та соціально-політичну атмосферу навкруги.
 
 
 
 

Курилишин К. Часопис «Діло» (Львів, 1880
1939 рр.): матеріали до біобібліографістики / Костянтин Курилишин ; НАН України, Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника. – Дрогобич : Коло, 2015. – Т. 1: 1880-1889 рр. – 640 с.

Курилишин К. Часопис «Діло» (Львів, 1880
1939 рр.): матеріали до біобібліографістики / Костянтин Курилишин ; НАН України, Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника. – Дрогобич : Коло, 2016. – Т. 2: 1890-1894 рр. – 608 с.
 
 
Провідний часопис Галичини «Діло», який виходив у 1880–1939 роках у Львові містив у собі дуже вартісну інформацію, яку підмітив, систематизував та видав сучасний український історик Костянтин Курилишин. Дослідження триває і вже видано 2 томи, зміст яких сформовано на основі інформації, зафіксованої на сторінках газети «Діло»: Том 1 – Львів, 1880–1889 рр., Том 2 – Львів, 1890–1894 рр. Тут подано бібліографічні матеріали про понад три тисячі відомих, малознаних і забутих представників українства та інших національностей, долі яких пов’язані з Галичиною. Це, зокрема, некрологи, подієва інформація, аналітичні й публіцистичні статті, рецензії, нариси, різнотематичні огляди й рекламні оголошення. Містить іменний та географічний покажчики. Матеріали до біобібліографістики дозволяють відновити багато імен знаних у свій час осіб, інформація про яких з відомим причин «загубилася у минулому», а також ґрунтовно доповнити новими даними біографії як відомих українських діячів, так і представників інших національностей, життя і діяльність яких перепліталася з українською дійсністю.
Для наукових працівників, істориків, джерелознавців, бібліографів, краєзнавців, журналістів, студентів вищих навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться історичним минулим.
 

В’ятрович В. Україна. Історія з грифом «Секретно»/ Володимир В’ятрович. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. – 512 с.: іл.

Дана книга – це зустріч із минулим, яке складається із 66 епізодів, 73 років і величезної кількості людей, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Разом вони складають образ українського ХХ століття – часу, коли світ по-справжньому відкрив для себе Україну та українців, століття, коли творилося обличчя України. Сьогодні Володимир В’ятрович розповідає про минуле України 1918–1991 років. Описані в сухих звітах і відтворені сьогодні істориком хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та складні партії на кількох гравців – спроба знайти відповідь на питання: що творить нашу долю – воля людини чи обставини?
 
«Я свідомо обрав сюжети, які руйнують спрощені уявлення про історію. Переконаний, що кожне складне історичне явище має просте, однозначне, й неправильне пояснення. Українцям ще слід навчитися відверто дивитися на своє минуле, адже тільки такий погляд може бути запорукою їхнього впевненого погляду в майбутнє» (Володимир Вятрович).

Володимир В’ятрович – кандидат історичних наук, дослідник історії українського визвольного руху, директор Українського інституту національної пам’яті, автор багатьох книжок, присвячених історії України ХХ століття. Лауреат премії імені Василя Стуса – 2012 за розкриття таємниць архівів радянських спецслужб від ЧК до КҐБ та актуальну публіцистичну працю «Історія з грифом “Секретно”».
 
 
 
 
Суворов В. Кузькіна мать / Віктор Суворов. – К.: Гамазин, 2012. – 348 с.: іл. – (серія «Нетабачна історія»).

Книга розкриває тему Карибської кризи – ядерного протистояння Радянського Союзу та США, яке мало не поставило крапку в розвитку людської цивілізації. «Кузькіна мать» – це не тільки крилатий вислів Хрущова, це ще й назва 50-мегатонної ядерної бомби, яку Радянський союз підірвав на Новій Землі, щоб залякати імперіалістів. Вона стала головним інструментом блефу Радянського Союзу у так званій «гонці озброєнь». Несподіваний погляд на події, живий фірмовий «суворовський» стиль, сміливість у поглядах – все те, до чого звикли шанувальники Суворова, ви побачите у новій книжці.
 
Віктор Суворов (Володимир Рєзун) – письменник, історик, дослідник, у минулому – розвідник, капітан ГРУ СРСР, автор історичних бестселерів .
 
 
 
 

Матіос Марія. Приватний Щоденник. Майдан. Війна… / Марія Матіос. – Львів: ЛА «Піраміда», 2015. – 356 с.

«Приватний щоденник», мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця «загартовує правдою» про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан... змінила війна... А ще – свої історії «про конкретні битви за дуже конкретних людей».
У час, «коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя», Марія Матіос розпочинає «особисту війну і боротьбу» за «кожну конкретну людину» – боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу – вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, «передаючи своє тепло і співчуття»...

Письменниця Марія Матіос розповідає про свою книгу “Приватний щоденник. Майдан. Війна” та її реального героя Віктора
zolochiv.net/mariya-matios-pro-svoyu-knigu-privatniy-shhodennik-maydan-viyna-video/
 
 
 

Радевич-Винницький Я. Неукраїнці, яким вдячна Україна/ Ярослав Радевич-Винницький. – Львів: Апріорі, 2015. – 536 с.

У цій книжці ви знайдете 78 коротких нарисів про людей різного етнічного походження, які жили в різні історичні епохи, в різних краях, посідали різні соціальні становища, але словом чи ділом прислужилися Україні й українському народові на шляху до визнання його ідентичності, права на свободу і повноту національного життя, на достойне місце серед вільних народів світу. Серед неукраїнців можна відшукати чимало буковинців чи людей, які безпосередньо пов’язані з Буковиною і містом Чернівці. Видання адресоване широкому колу читачів, насамперед шкільній та студентській молоді.
 
«А поки що хай хоч не велика багатовікова і багатонаціональна когорта не українців – чесних у ставленні до України й українців людей, симпатиків України, її трудівників і борців за неї та за правду про неї – і зі сторінок цієї книжки крокує разом із нашою країною у майбутнє, підтримуючи й оберігаючи її, будучи для її громадян прикладом, а для декого – і докором. Хай нащадки і краяни цих не українців бачать, що проукраїнська постава і діяльність їхніх шляхетних предків та одноплемінників дала щедрі ужинки на українській ниві і належно цінується вдячними поколіннями українців. Хто поважає себе, не може не поважати інших, надто тих, що робили добро його народові, а тим самим і йому самому. І людству» (від автора).
 
 
 
 
 

Запрошуємо до прочитання та дослідження даної літератури!

 
Підготувала ІННА ЛАКУСТА