Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 06.11. 2016 – 12.11.2016
 
Актуальна думка: «Чернівці дійсно є святом, яке завжди з Вами. І тому покидаючи його Ваша душа співатиме від щастя. Усіма октавами, зовсім трішки не дотягуючи до співу Івасюка» (перефразовуючи Ернеста Хемінгуея, trip.org.ua/bukovina/chernivtsi.html).
 
 
 

Про яскраві прояви творчої особистості композитора Володимира Івасюка.

«Для Володимира малюванні було як своєрідний відпочинок. Під час навчання в медінституті він оформляв стенди, газети тощо. Водночас всі його зошити й конспекти розмальовані олівцем або кульковою ручкою. Рисунки довільні: що спадало на думку. До речі, всі медінститутські конспекти позначені монограмою. А ще малювання слугувало йому за допомогу: малюючи, він міг позбутися тривог, які його непокоїли…І ще мені здається, що це був один зі способів уберегти музику від впливу негативних думок» (Парасковія Нечаєва, перший директор музею Володимира Івасюка).

Дугаєва Тетяна. «Все його єство, вся його сутність належала музиці» // Версії. – 2016. – 10-16 лист. № 45. – С. 6.


30 листопада легендарному співаку виповнилося би 65. Ювілей готуються відзначати Вижниця, Чернівці і Київ. Адже з цими містами пов’язана вся життєва і творча доля артиста. У Вижниці він став учасником ансамблю «Смерічка», у Чернівцях прожив усе життя, а в Києві завжди був бажаним гостем на всіх концертах. Детальніше у публікаціях.

Фещук Наталія. «В нашу країну запущено сотні тисяч агентів Москви…» так писав у своєму щоденнику Назарій Яремчук // Чернівці. – 2016. – 10 лист. № 45. – С. 11.

Хомич Лариса. Вижниччина вшанувала 65-річчя Назарія Яремчука пісенним фестивалем // Версії. – 2016. – 10-16 лист. № 45. – С. 6.
 

У Чернівцях презентували книгу про історію греко-католиків Буковини «Два століття служіння Богові і нації: УГКЦ на Буковині». Окрім фактів з історії та життя вірних і духовенства, автори – науковці-історики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Нестор Мизак та Андрій Яремчук – вперше детально розповіли про священника, з котрим товаришувала Ольга Кобилянська і який став прототипом отця Захарія у її, забороненому у радянські часи, романі «Апостол черні». Більше читайте на сторінках преси.

Фещук Наталія. Герой «Апостола черні» жив у Чернівцях // Чернівці. – 2016. – 10 лист. № 45. – С. 10-11.

Кияк Святослав. Жива парафія: два століття служіння УГКЦ на Буковині // Час. – 2016. – 10 лист. № 45. – С. 12.


Богдан Мельничук уже понад 50 літ вшановує нашу велику Ольгу Кобилянську. Про цікаві висновки, книги та літературно-критичну думку щодо творів та творчості письменниці читайте у матеріалі Ярослави Мельничук.

Мельничук Ярослава. Ольга Кобилянська в дослідженнях Богдана Мельничука // Буковинське віче. – 2016. – 10 лист. № 42. – С. 1, 3.


Стартує фестиваль класичної музики «Буковинський листопад». Він триватиме у Чернівцях з 11 по 18 листопада. Концерти відбуватимуться як на сцені філармонії, так і в органному залі. Читайте розповідь Діани Ватаман про музичні новинки фестивалю. 

Ватаман Діана. «Буде багато музичних новинок»// Молодий буковинець. – 2016. – 10 лист. № 91. – С. 10.
 

Відкрили відреставровану синагогу в Садгорі, резиденцію цадика Ісраеля Фрідмана, який був засновником династії хасидів. Це не лише визначна подія для єврейської общини, а розвиток туристичних Чернівців. Детальніше на сторінках періодики.

«Кошти, а це понад два мільйони доларів, виділила заможна родина Рор, яка проживає у США. Завдяки цим меценатам збудовано та відновлено по всьому світу понад 100 синагог. Глава родини, Джон Рор, приїхав на відкриття синагоги. «Я радий з того, що гроші, які дав, використані з душею, на благо!», – сказав меценат».

Будна Надія. «Ми повернулися додому» // Місто. Молодий буковинець. – 2016. – 10 лист. № 91. – С. 4.

Маріянчук Яна. Щосуботи євреїв чекають у Садгорі // Погляд. – 2016. – 10 лист. № 45. – С. 5.

Центр хасидизму відчинив двері // Буковина. – 2016. – 11 лист. № 46. – С. 3.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.