Вечірні зустрічі в Муніципальній

У Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського продовжує діяти авторська програма бібліотеки у співавторстві з поетесою Тамарою Севернюк «Вечірні зустрічі в Муніципальній». Покликання цього проекту в тому, щоб висвітлювати інформацію про видатних діячів мистецтв, культури Чернівців, відомих і забутих, сучасних та тих, хто стояв біля витоків творення пісенного та культурного середовища міста.

На цей раз заново відкрили постаті творців оперної сцени Максиміліана Карловича та Марію Петрівну Максакових.

Максиміліан народився в Чернівцях у 1869 році і тут він був знаний як Макс Шварц, «можливо й тому, що знали його як Максік і з’явилося прізвище Максаков», – припускає Леся Щербанюк. Де ж народився цей відомий? До цього часу не були відомими ні вулиця, ні будинок, де пройшло його дитинство. Тамара Севернюк разом із Лесею Щербанюк знайшли помешкання. Це будинок № 14 по вулиці Гастелло Миколи. Все підтверджено документально, згідно адресних книг 1898 року. Пані Тамара особисто поїхала до того будинку, зазнімкувала його і поклала квітку із свого поетичного серця пам’яті видатного артиста.

У Максакова за 50 років сценічної діяльності 120 різних партій, персонажів. Він володів потужним і виразним голосом красивого м'якого тембру широкого діапазону. Його виконання відрізнялося артистичністю, продуманим фразуванням, використанням гриму. Вперше Максиміліан вийшов на сцену 10-річним хлопчиком у ролі амурчика, в постановці Угорської трупи із Будапешту. Пізніше він згадував, що мав стріли, і не знає в кого ними треба було стріляти, але знає точно, що одна стріла потрапила прямо в його серце і привила любов до мистецтва назавжди.

Насолодитися співом Максиміліана Максакова можете за посиланням www.youtube.com/watch

 

На заході також згадали велику співачку, нашу краянку, Лідію Липковську, ім’я якої відкрив заново в свій час Анатолій Добрянський, видавши книгу та розповідаючи людям про неї. Тамара Севернюк розповіла про зустріч співачки та її співпрацю з Максиміліаном. Особливим є те, що після довгих років гастролей світами, вона таки поверталася до рідних країв і давала тут концерти, на відміну від Максакова, який більше ніколи не повертався до Чернівців, згідно відомих даних. Хоча, можливо згодом, відкриється ще якась незвідана стежка митця, але це вже історія ще одного відкриття та дослідження.

Поринути у світ незрівнянного виконання Лідії Липковської можна тут www.youtube.com/watch

 


В ході розповіді присутні мали змогу насолодитися чарівним голосом Максиміліана Максакова, і не тільки. Ще одна неперевершена постать оперної сцени Марія Петрівна Максакова, друга дружина співака. Тандем Максакових був створений на небесах на всі часи, бо це був не лише любовний союз, а й дуже цікавий та плідний, бо Максиміліан ще був як наставник, завжди критикував роботу Марії, давав зауваги, створював із алмаза – діамант оперної сцени. Зовсім юній, але перспективній співачці треба було перетерпіти образи та приниження колег, щоб потім на повну засяти і стати незрівнянною народною артисткою СССР. Завжди Марія була вдячна за вміння, майстерність та славу саме Максиміліану Карловичу.

Чарівне виконання Марії Максакової за посиланням www.youtube.com/watch


Присутні були зачаровані оперними аріями та цікавими деталями життя відомих артистів. Не менше, наші гості були вдячні Тамарі Севернюк та колективу Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського за те, що створили таку цікаву та потрібну авторську програму «Вечірні зустрічі у Муніципальній», і відкривають забуті імені великих буковинців.

Надалі, скажемо впевнено: «Вони – творили, а ми знайдемо, відновимо і збережемо!». Не сумнівайтеся у тому…

Підготувала Інна Лакуста