НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

2017 рік розпочався з приємних подарунків від друга нашої бібліотеки Максима Дупешка. Ще з тепленькими сторінками, один з перших примірників потрапив саме до Муніципальної з рук автора, звісно з автографом. Щиро вдячні за подарунок та "Історію, варту цілого яблуневого саду"...


«…ВАРТА КОЖНА ІСТОРІЯ»


Дупешко Максим. Історія, варта цілого яблуневого саду : роман / Максим Дупешко. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2017. – 160 с. ISBN: 978-617-614-158-7

     Серце пришвидшує свої ритми, а подих перехоплює, адже ідеться про «Історію, варту цілого яблуневого саду». Стільки різних персонажів і з ними цілі життєві історії, що поєднують родини і покоління людей. Жителів не тільки міста Чернівці, а й цілої України. Українців не за графою у паспорті, а за душевними коливаннями і стуками серця. «Я мав причини зробити героя поляком. Мені було важливо показати, що, коли прийшла незалежна Україна, він одразу прийняв українське громадянство. Він став політичним українцем, – ділиться у одному із інтерв’ю автор. – А проблема багатьох українців, що вони досі політично себе так не позиціонують. Я вважаю, що нам треба думати про те, що наша держава має бути побудована на політичному громадянстві, бо ми багатонаціональна держава. В тому числі – і Чернівці…».


     Чернівці описано настільки майстерно, ювелірно, що кожен мешканець-читач, сам того не розуміючи, починає згадувати вулиці, чи йти до них і шукати, фантазувати, творити, «де ходили ніжки головної героїні Дори?» чи «де ж той трамвай із рейок зійшов?», «яка споруда викликала страх і хвилювання у жителів?», а «де ж пришвидшено билися серця закоханих героїв роману?». Описи споруд, атмосфери, жителів – зачудовують і виникає бажання поїхати до Чернівців, якщо ж ти тут мешкаєш – то просто вийти і прогулятися затишними вуличками рідного міста!


     Важливим є й те, що іноді ловиш себе на думці, що ця історія могла відбуватися і на просторах інших міст України, які стикалися із подібними проблемами окупації, були майданчиками політичних та військових баталій і мали багатонаціональне населення! Переживання людей тієї епохи, їхні біди та прикрощі, хтось зможе побачити у історіях життя близьких людей чи навіть себе. Я спершу хотіла сказати, що картинки могли б змінюватися і на тлі інших міст, та то неправда, бо саме Чернівці дали змогу автору розкрити трагічність долі людей у роки Другої світової війни, ба більше цілих народів, і в образі однієї людини – тужать мільйони, над могилами закатованих та просто ніби ненароком вбитих людей.


     Роман називається неординарно, якщо дивитися на сучасну лаконічність назв, заголовок інтригує… Я побачила назву «Історія, варта цілого яблуневого саду» так: . . .

 

Продовження есеїстичного відгуку читайте на сайті Осередку літературної критики "Література. Сучасність. Діалог"

за посиланням  lsd.co.ua/article.php

 

Підготувала Інна Лакуста