ІСТОРІЯ УКРАЇНИ, ЩО ТРИВАЄ

 Четвер, 9 лютого 2017 року
 
 
У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського в ці лютневі дні, напередодні буремних подій Революції Гідності та пам’ятної дати 20 лютого – Дня Героїв Небесної Сотні, відбулася презентація книги Івана Микулинського «Революція Гідності – Майдан».
 
 
 

Іван Микулинський – артилерист, полковник у відставці, очолював Спілку офіцерів України, пізніше Лицарський Орден Архистратига Михаїла, а ще він ніколи не міг подумати, що буде писати книги. Але згодом вирішив писати, бо не міг залишатися осторонь.

Перша книга, яку написав і видав автор, «Літопис Лицарського Ордену Архистратига Михаїла. В трьох томах. Том 1». Це історичний опис зародження і розвитку в Європі та в Україні зокрема найзагадковішого і найпрекраснішого явища середньовіччя – лицарства. Розповідається про відродження Лицарського Ордену Архистратига Михаїла, який був створений у Чернівцях, а вже потім розповсюдився по всій Україні.
 
Не роблячи ніяк передишок та перерв, пан Іван продовжив літопис і створив ще дві книги про Орден. У цих книгах не тільки динаміка розвитку Лицарського Ордену Архистратига Михаїла, а ще й постійні екскурси в історію України. Приміром, у 2 томі є розділ «Запали свічку», де описуються події на Буковині, зокрема в с. Мамаївці, під час голодомору в 40-х роках. Події торкаються до матері автора, якій тоді було 13 років. У 3 томі є розділ «Історія України в історії двох сіл», де розповідається про село Мамаївці Кіцманського району, де народився Іван Микулинський, та село Микулинці Літицького району Вінницької області, звідки походить рід автора, де його предки прожили понад 300 років. У Мамаївцях рід оселився у 1845 році. Розповідь ведеться не просто з вигадок, а на основі документів, досліджень українських та німецьких вчених, істориків, що вивчали Буковину.
 

Завершивши ці книги, автор не зупинився, а написав ще одну – «Під проводом Української Центральної Ради». На цю тему наштовхнуло те, що постійно досліджував і цікавився історією України, яку описували науковці, письменники, журналісти. Як людина військова Іван Михайлович вирішив описати революцію 1917-1918 рр. так як було насправді, провівши дослідження, у його баченні. Праця дуже вагома і навіть деякі вчені-історики стверджували, що можна захистити дисертацію за матеріалами.
 

«Революція Гідності – Майдан» презентована книга Івана Микулинського вийшла у 2017 році. Тут описана динаміка розвитку подій ухвалення 21 листопада 2013 року Кабінетом Міністрів України горезвісного Розпорядження № 905 як, під час збурення величезної хвилі народного гніву, так і після його спаду, коли перед нашим зором розгорнулися широка панорама драматичних, радше трагічних подій не лише на київському Майдані, а й в усіх без винятку куточках України.

Перш за все, автор зібрав усі статті про ці події у періодичних виданнях Буковини та й не тільки, також була місцева періодика Сходу і всієї України. Автор працював у бібліотеках Чернівців, Львова, Вінниці, Івано-Франківська. Ця книга стала справжнім науковим дослідженням, що має чимало посилань на першоджерела, тут використано 480 джерел. Книга має 800 сторінок друкованого тексту та 125 кольорових фото, які допоміг підібрати учасник подій на Майдані Шепеленко Юрій та син автора Андрій, які теж були присутніми на презентації. Шокувало усіх присутніх те, що автор усі свої книги пише в рукописах. Згодом їх набирають та редагують. А вже віддрукованими ви можете знайти їх у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського та на поличках книжкових магазинів.
 

Героями книги стали не представники влади, лідери опозиційних парламентських партій, депутати різних рівнів, олігархи чи окремі постаті, а весь український народ. І тут немає жодного значення, яку вони мали освіту, до яких партій належали, які мали матеріальні статки, розмовляли англійською, українською чи російською мовами. Головним, на думку автора, було те, наскільки щиро вони любили і люблять Україну. Крім опису подій Революції Гідності у місті Київ є ще й розповіді про події у всіх областях України. До того ж у книзі є найповніший іменний покажчик учасників.

Автор також аналізує діяльність у період Революції Гідності влади й опозиції. Вказує на позитиви і недоліки в прийнятті важливих рішень та втілення їх у життя. Робить несподівані висновки, часто відмінні від пануючих у даний час у суспільстві, при цьому вдало впираючись на аргументи відомих українських і закордонних учених, експертів та політиків.
 

На презентації ще довго лунали спогади про ті страшні події Революції Гідності. Присутні побратими пана Івана зі Спілки офіцерів та небайдужі чернівчани ділилися різними історіями та моментами. 
Автор також поділився планами щодо написання наступних книг.
 

«Революція Гідності – Майдан» Івана Микулинського – це повноцінне дослідження, повномасштабний дискурс автора, а також наша історія. Історія України, що триває…

Підготувала Інна Лакуста