Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 10.04.2017 – 17.04.2017
ЗІ СВІТЛИМ ХРИСТОВИМ ВОСКРЕСІННЯМ!
Це свято дарує нам надію та впевненість у завтрашньому дні, вселяє надію в серцях. Бажаємо вам Божої благодаті, добробуту миру, злагоди, енергії для добрих і корисних справ! Христос воскрес! Воістину воскрес!

У чистий четвер на Центральній площі біля ратуші відбулася урочиста презентація великоднього проекту «Писанковий дивосвіт». Чернівчани помолилися за мир і спокій в державі, підспівували улюбленому дуетові «Писанка». Детальніше читайте на сторінках періодики. 

Черняк Людмила. «Писанковий дивосвіт» у Чернівцях // Буковина. – 2017. – 14 квіт. № 16. – С. 1. 

Цікаво, чому люди почали розписувати писанки? Якщо хочете дізнатися, то читайте чудові розповіді від знаної майстрині писанкарства на Буковині Світлани Красовської.

Бабчук Антоніна. «Писанка – молитва, що єднає світ» // Чернівці. – 2017. – 13 квіт. № 15. – С. 10.

 

Великдень – це велике свято з давніми традиціями. Про те, як це світо потрібно святкувати, читайте на шпальтах газети «Молодий буковинець.

Будна Надія. Гріх не вітатися на Великдень – навіть з ворогом // Молодий буковинець. – 2017. – 14-15 квіт. № 30. – С. 8.

Будна Надія. На Великдень їдять зі спільного тарелю // Молодий буковинець. – 2017. – 13 квіт. № 29. – С. 10.

 

Чернівецькі художники розмалювали головні атрибути Великодня, які прикрашатимуть Центральну площу. Детальніше на шпальтах газети «Погляд».

Шупеня Ольга. Писанки, які несуть мир і достаток // Погляд. – 2017. – 13 квіт. № 15. – С. 12.


У Чернівцях презентували книгу-зібрання ескізів давнього розпису писанок. Ці ескізи, вимальовані аквареллю, збирав етнограф, воїн УПА, політвязень Юрій Ференчук. Детальніше у статті Антоніни Бабчук.

Бабчук Антоніна. Титанічна праця довжиною у 20 років // Чернівці. – 2017. – 13 квіт. № 15. – С. 11.

 

У нашому місті перед Великоднем протягом тижня тривали навчання, які проводила майстриня іконописної школи «Радуж» Українського католицького університету у Львові. Детальніше на сторінках періодики.

Олійник Галина. «Вчитися писати ікону треба все життя» // Молодий буковинецб. – 2017. – 14-15 квіт. № 30. – С. 9.

 

Кажуть, що інколи музика – це теж молитва, яка допомагає людині зосередитися на розмові з Богом. Днями поціновувачі цього мистецтва могли насолоджуватися музикою щойно створеного квартету «Czernowitzer». Детальніше про це на сторінках газети «Чернівці».

Фещук Наталія. Музика Великого Посту // Чернівці. – 2017. – 13 квіт. № 15. – С. 6.

 

Ці знайомі незнайомі Чернівці… Уже традиційно Надія Пожарук розкриває нам таємниці нашого міста. Про 17 миттєвостей із життя чернівчанина Яна Черняка, який став прототипом полковника Ісаєва-Штірліца читайте на шпальтах газети «Чернівці».

Пожарук Надія. А Штірліц, виявляється, з Чернівців! // Чернівці. – 2017. – 13 квіт. № 15. – С. 9.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
 

Джерело фото

Підготувала Віолета Мельник