28 червня – День Конституції України - єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

28 червня в Україні відзначається державне свято - День Конституції України. Цього дня у 1996 році на ранковому засіданні Верховна Рада України прийняла новий Основний закон країни - першу Конституцію незалежної української держави. Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Світовий досвід свідчить, що найуспішніше розвивається та суспільна система, в якій найбільш повно розкривається творчий потенціал людини. Саме вільна і відповідальна особа є головною рушійною силою сучасної цивілізації, творцем всіх складових суспільних відносин – політичних, економічних, соціальних, правових, етнічних, конфесійних, наукових, культурних. Конституція України 1996 року дала поштовх для продуктивного розвитку усіх цих галузей національного законодавства та сфер суспільного життя.
 

З нагоди 21 річниці Конституції України
 
в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського
 
розгорнуто виставку
 
«Єдине державне свято, закріплене в самій Конституції».
 
 
На виставці можна ознайомитися з багатьма цікавими книгами, які б допомогли заглибитись в історію державотворення українців, дізнатися про основні засади Основного закону України. Також запропонована книжкова виставка ілюструє становлення та розвиток вітчизняного конституціоналізму від давніх часів до сьогодення.

Розпочинається виста
вка із самої Конституції. Основний закон держави складається з Преамбули та 14 розділів (Загальні засади, вибори, права, свободи та обов'язки людини і громадянина, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Правосуддя, територіальний устрій України та інші). У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію – Основний Закон України від імені українського народу – громадян України всіх національностей.

В підручнику «Новітня історія України (1900-2000)» за редакцією А.Г. Слюсаренко висвітлено питання формування української національної ідеї. В розділі «Конституційний процес» автором розглянуто період після проголошення та утвердження державної незалежності України і самої Конституції 1996 року.

Навчальний посібник «Основи правознавства» за редакцією О.С. Семерака та І.О. Семерака розкриває основи теорії держави і права та основних галузей чинного законодавства України. Читач може дізнатися про загальну характеристику Конституції України, про повноваження, склад та статус Конституційного Суду нашої держави.

У стаття 20 «Конституції України» затверджено державні символи України. Це Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Для нашого любого читача ми представляємо декілька унікальних книг для більшого ознайомлення із символікою: «Пам’ятки України. Національна символіка» за упорядкуванням А. Сєрикова, «Пояснення Тризуба» О. Пастернака, «Національна символіка України» В.І. Сергійчука, «Клейноди України (з історії державної символіки)» за редакцією Д.Ю. Прилюка.

Не можна оминути збірник наукових праць «Україна. Процеси націотворення» за упорядкуванням Андреаса Каппелера. В ній усі без винятку автори шукають відповіді на актуальні питання для українців. Одним із них є те, як же відбувається націотворення в незалежній національній державі і яку роль в ньому відіграє Конституція України.
У монографії Олександра Слободяна «Політика, що не проминає» подано цілий параграф, який називається «Особливості конституційної динаміки». Автор аналізує та наводить методологічну схему впливу конституційного законодавства на державотворення українців.

До уваги студентів і викладачів! На нашій виставці представлено третє видання посібника «Історія України» О. Д. Бойка. Автор детально подає відомості окремих події і фактів про так званий «Конституційний процес», який займає чільне місце в історії країни від 1991 року.

За хронологічним принципом написані і довідники зібрання матеріалу з історії України: В.Ф. Верстюка «Україна від найдавніших часів до сьогодення», О.М. Уривалкіна «Довідник з історії України», В.Ю. Крушинського та Ю.А. Левенця «Історія України».

Пізнавальною для читачів будуть і відомості про Пилипа Орлика, який написав «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького». Саме про цю видатну історичну постать можемо дізнатися із книги Богдана Сушинського «Козацькі вожді України». В невеликому есе розповідається про те, як у квітні 1710 року при обранні гетьманом Пилип Орлик складає «Пакти й Конституції прав та вольностей Війська Запорозького», які пізніше дістали назву Конституції Пилипа Орлика, яка стала однією з перших конституцій Європи. Не можна оминути увагою і книгу «Україна. Історія її земель та народів» Павла-Роберта Маґочія, в якій широко подано основні положення закону гетьмана: «Конституцією Пилип Орлик зобов'язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії». Автор книги «Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України» Наталя Яковенко в одному із розділів називає Конституцію П. Орлика – Спробою реваншу. Цікаво? Тоді чимдуж до Муніципальної! До слова, у 2017 році «Пактам й Конституціям прав і вольностей Війська Запорізького» виповнилося 307 років.


 
 
 
 
Конституція – це базис країни, її міцний фундамент для побудови спільноти та визначення основних векторів розвитку. Держава існує для людей, а не навпаки. Треба завжди про це пам’ятати та ніколи не забувати. Конституція – паспорт країни. Тільки зріла держава може дозволити собі прийняти Основний Закон. Закон, який дає нам можливість щасливо жити в нашій улюбленій Україні. Колектив Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського вітає всіх українців із цим визначним святом. Нехай демократичні засади, що були закріплені цим надзвичайно важливим документом стануть реаліями нашого сьогодення, а дух законності прийде до серця кожному громадянину нашої держави.
Давайте сподіватися у краще майбутнє та разом створювати нову європейську державу.
 

 
 
 
 
 
  
     Детальніше ознайомитися з виставкою 
«Єдине державне свято, закріплене в самій Конституції»
можна, відвідавши Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.
.

                 
 
 
                                                                                                   Підготувала Віолета Мельник