"ПОДОРОЖУЄМО ЛІТЕРАТУРАМИ СВІТУ З МУНІЦИПАЛЬНОЮ"

Понеділок, 17 липня 2017 року

    Уже традиційно Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського запрошує усіх свої читачів до захоплюючої подорожі літературами світу. Сьогодні подумки, ми «відвідаємо» незвичайну країну Західної Європи, що входить до Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії – Англію. Це країна, де шанобливо ставляться до своїх звичаїв та традицій, де змогли зберегти монархію і протягом багатьох століть живуть, пишаючись своїми королівськими правителями.

    Як відомо, у кожної розвинутої держави повинна бути своя література. І Англія не є виключенням. Велика кількість талановитих письменників, поетів, публіцистів та навіть тих людей, які не є родом з цієї країни, але вже стали своїми в ній, прославили англійську літературу і піднесли її на почесний щабель світової популярності. 

    Подорож-виставка книг розпочинається із книги-ювіляра відомого англійського письменника Артура Конана Дойла «Пригоди Шерлока Холмса» (The Adventures of Sherlock Holmes). Цього року виповнюється 125 років з дня першої публікації збірника оповідань про знаменитого детектива Шерлока Холмса та його вірного компаньйона і друга доктора Ватсона. Цікавим є те, що у 2006 році британські літературознавці дослідили, що головний герой цієї книги – це не лише один із найпопулярніших літературних героїв останнього століття, - він увійшов до книги рекордів Гіннеса як персонаж, про якого знято рекордну кількість фільмів – понад 211 (і ця цифра зростає з року в рік).

    Книга Артура Конана Дойла «Преступления и призраки» (Assassin's Creed Syndicate) - ще один неперевершений збірник двадцяти чотирьох оповідань. Сучасному читачу вони маловідомі, адже надруковані були лише на початку 2000 років. Талант та майстерність автора постають з нової, неочікуваної для читача сторони. Реальність і потойбіччя переплітаються, що в результаті постає як неймовірно захоплюючий сюжет. У Муніципальній бібліотеці кожен може ознайомитися ближче із книгами «Пригоди Шерлока Холмса» та «Преступления и призраки», а також перечитати всю класичну спадщину великого детективіста Конан Дойля в дев’яти томах. Останнє видання про пригоди знаменитого Холмса перекладено з англійської мови на українську Миколою Дмитренком і користується неабиякою популярністю у читачів.

    Говорячи про англійську літературу не можна оминути увагою письменника - творця дитячих казок, прозаїка, лауреата Нобелівської премії з літератури Радьярда Кіплінга. Саме він є автором казок про Мауглі, допитливе слоненятко, кішку, яка гуляє сама по собі, про відважного мангуста Рікі-Тікі-Таві та багатьох інших. Твір«Мауглі» («Mowgli») у перекладі Ольги Волчанової посідає чільне місце у книгозбірні Муніципальної бібліотеки. Це низка оповідань про дивовижне сповнене неймовірних пригод життя людського дитинчати серед мешканців індійських джунглів. Таємничий, екзотичний світ Мауглі та його друзів – ведмедя Балу, пантери Багіри, пітона Каа та інших – приваблює і захоплює юні душі. Ось чому цю книжку уже понад півстоліття із величезним задоволенням читають і перечитують діти багатьох країн світу. Романи «Наулака» («Naulaka») та «Ким» («Kim») також є в нашій бібліотеці. В обох ведеться розповідь про Схід і Захід нашої планети. Читаючи, розумієш, який різний світ та його мешканці. Роман «Ким» є продовженням роману «Наулака». Автор зазначав, що свої твори він пише для хлопчиків, які марять про пригоди, і ці книги викликають в них нестримні емоції.

    Доцільно скажемо і про книгу Вільяма Вілкі Коллінза «Лунный камень» («Місячний камінь») («The Moonstone»). Саме цього письменника вважають засновником детективного жанру, тому що це перший детективний роман англійською мовою. Коллінз був одним із найближчих друзів Чарлза Діккенса. Кілька його романів побачили світ у журналах, які видавав Діккенс. Вони разом працювали над низкою творів, що не може на радувати сучасного читача. В основу художнього задуму роману «Лунный камень» покладено таємничу історію зникнення з індійського храму коштовного Місячного каменя і його розшуків. Розвиваючи складну й заплутану інтригу, автор вводить в оповідь багатьох людей, чиї долі химерно переплітаються з історією Місячного каменя, і при цьому малює живі портрети представників різних кіл сучасного йому англійського суспільства. Цікаво? Тоді чекаємо у Муніципальній!

 

    Знаковою постаттю в англійській літературі вважається Гербарт Веллс. Письменник відомий як фантаст, хоча має значний доробок з публіцистики праць на історичну та політичну тематику, а також про настільні ігори. Гербарт Веллс один із засновників ранньої наукової фантастики, поряд з Жулем Верном. У фондах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського є два науково-фантастичних романи перекладені української мовою: «Машина часу» («The Time Machine») та «Невидимець» («The Invisible Man»). Цікаво, що роману «Невидимець» цього року виповнилося 120 років із дня написання. У ньому Веллс виступав проти популярних у ті часи ідей надлюдини, що нібито має право управляти більш слабкими або дурними людьми й навіть знищувати їх. Роман «Машина часу» став одним з перших літературних творів, де описуються мандри людини у часі за допомогою техніки. Основна частина цього порівняно невеликого за об'ємом твору описує світ майбутнього (802701 рік), куди відправляється безіменний Мандрівник в Часі. Цікаво читати і уявляти яким є світ у далекому майбутньому.

    Не оминемо увагою видатну англійську письменницю ХІХ століття Емілі Бронте. Її унікальний, неповторний талант повною мірою розкрився в прозовому творі «Грозовий Перевал» («Wuthering Heights»), який без перебільшення можна назвати літературним шедевром. Роман було видано під чоловічим псевдонімом Елліс Белл 170 років тому (1847). «Грозовий перевал» - найпрекрасніша і водночас найжорстокіша історія кохання сироти-батрака і дочки його господарів. Багато дослідників сприймають його як поезію у прозі. На сьогодні знято понад 40 фільмів, а також поставлено не одну сотню п’єс за мотивами роману. Чільне місце у творчості письменниці посідає роман «Джен Эйр» («Jane Eyre»), опублікований також у 1847 році. Книга оповідає про непросту долю сироти із сильним, незалежним характером, про її дитинство, дорослішання, пошук свого шляху й подоланні перешкод, що встають на цьому шляху.

    Належну увагу хочемо приділити книгам із серії «Бібліотека пригод» до якої входять кращі твори англійської пригодницької літератури. Але це не просто твори про пригоди. Це романи про хоробрість та чесність, кмітливість та працелюбність, наполегливість та волю до перемоги, романи про щиру дружбу та справжнє кохання. У книзі зібрано два твори різних авторів - Ч. Вільсона, Джона МакСпеддена «Робін Гуд» («Robin Hood») та Вальтера Скотта «Айвенго» («Ivanhoe»). Але головна дійова особа одна - англійський народний герой, благородний розбійник Робін Гуд, що разом зі своїми друзями нападав на замки й монастирі, захищаючи скривджених та безпорадних, допомагаючи бідним. Його пригодами завжди захоплювалося багато поколінь хлопчаків із різних куточків світу. Книга розрахована на широке коло читачів.

    У фондах Муніципальної бібліотеки є роман Оскара Уайльда «Портрет Дориана Грея» («The Picture of Dorian Gray»). Сам автор вважається видатним ірландським англомовним письменником, драматургом, есеїстом. Роман «Портрет Доріана Грея», створений у рекордно короткий термін - три тижні. Він приніс автору неабияку славу. У передмові до роману автор писав: «Немає книг моральних або аморальних. Є книги добре написані і погано написані. Ото й усе». У 2008 році світовому кінематографі розпочалися зйомки фільму за мотивами роману, і уже у 2009 році глядачі могли переглянути його кіноверсію.

    Продовжує нашу «подорож» в англійську літературу видатний драматург, публіцист, лауреат Нобелівської премії Бернард Шоу. Твори цієї талановитої людини у фондах бібліотеки представлені великою кількістю книг. Вагомими з них є два томи вибраних творів 2008 року видання. Наші читачі можуть прочитати такі п’єси як: «Учень Диявола», «Професія пані Ворен», «Вдівцеві будинки», «Зальотник», «Цезар і Клеопатра», «Людина і надлюдина», «Андрокл і Лев» та «Пігмаліон». Майже всі п’єси ставилися на світових сценах театрів.

    Доцільно розповісти і про автобіографічні твори Бернарда Шоу. Книга «Автобиографические заметки. Статьи. Письма» стала своєрідною біографією про все його життя. Дехто з літературознавців вважає, що зміст цієї книги не відповідає реальності. Але це вже нехай кожен вирішує сам, прочитавши її. Бернард Шоу також автор декількох новел. Збірник «Новели» представлений багатьма творами для дітей. Саме для них автор почав писати на схилі свого життя. Тож чекаємо наших найменших читачів!

    Як ми бачимо англійська література подарувала світові імена відомих і талановитих письменників, поетів, прозаїків, драматургів. Серед них ім’я знаменитого письменника світового рівня Вільяма Шекспіра. У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського є багато книг автора. Доброю книгою є «Собрание сочинений в одной книге». Книга поділена на два розділи: трагедії та комедії. До комедій відносяться такі твори: «Комедия ошибок» («The Comedy of Errors»), «Сон в летнюю ночь» («A Midsummer Night's Dream»), «Двенадцатая ночь, или Что угодно» («Twelfth Night, or What You Will»). Трагедії: «Ромео і Джульетта» («Romeo and Julie»), «Король Лир» («King Lear»), «Отелло, венецианский мавр» («The Tragedy of Othello, The Moor of Venice»). Мова у цих творах ведеться про різні життєві ситуації, у яких опиняються люди. Вони були точно підмічені і відбиті Шекспіром у його драмах. Ними можна міряти життя окремої людини і можна відзначати стадії розвитку цілого народу. Все драматичне, що трапляється з різними людьми і з суспільством у цілому, було зображено Шекспіром з тим ступенем художнього узагальнення, що дозволяє в різні часи й, здавалося б, в нових умовах пізнавати себе і своє життя. Шекспір – найвидатніший англійський поет і драматург XVI століття. Він – одне з тих чудес світу, яким не перестаєш дивуватися: історія рухається гігантськими кроками, змінюється образ планети, а людям усе ще потрібно те, що створив цей поет, відділений від нас декількома сторіччями. Чим більш зрілим стає людство в духовному плані, тим більше глибин відкриває воно у творчості Шекспіра. Більш детально ознайомитися із цією неординарною постаттю можна, завітавши до Муніципальної.

    Хочемо звернути увагу і на англійського драматурга Ґрем Ґріна. Це письменник, який цікавий широкому колу читачів. Адже в більшості його романів завжди є динамічний сюжет, заплутана інтрига в поєднанні з політичними концепціями і роздумами. Ґрем Ґрін впродовж свого життя написав небагато. Але такі його твори, як «Тихий американець» («The Quiet American»), «Наш резидент у Гавані» («Our Man in Havana») надовго залишаться цінним надбанням у літературі. Роман «Тихий американець» розповідає про події, які відбувалися у В’єтнамі в той час, коли французькі колонізатори вже усвідомили свою неминучу поразку у війні проти народу, що бореться за свою свободу і незалежність. Місце дії роману «Наш резидент у Гавані» - Куба часів кривавого диктатора Батісти. Яскраві, точні деталі дають уявлення читачеві про життя того величезного готелю, яким був чудовий острів і його столиця Гавана для багатих туристів. Також в однотомник ввійшли і інші твори видатного англійського прозаїка: «Сила и слава» («The Power and the Glory»), «Путишествия с тетушкой» («Travels with My Aunt»), «Почестный консул» («The Honorary Consul»).

    Знаковою постаттю в світовій літературі вважається англійський письменник, публіцист, один із засновників європейського роману Даніель Дефо. Він відомий, передусім, як автор «Робінзона Крузо» («Robinson Crusoe»). Повна назва твору – «Життя, незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років у повній самотності на безлюдному острові біля берегів Америки поблизу гирла річки Оріноко, куди він був викинутий корабельною аварією, під час якої весь екіпаж корабля крім нього загинув, з викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим». Така довга назва не сприймалася тодішньою критикою, тому було прийнято рішення аби скорити її. Великий успіх твору спонукав автора написати його продовження, що стає сенсацією у літературному колі та улюбленою книгою дітлахів та дорослих.

    Певно немає людини, яка б у дитинстві не прочитала роман «Приключения Оливера Твиста» Чарльза Діккенса. Цього року цей письменник – ювіляр: 205 років – від його дня народження та 180 років тому вийшов перший твір під назвою «Оliver Twist; or, The Parish Boy's Progress» («Пригоди Олівера Твіста»). Роман неодноразово екранізувався, а також послужив основою для мюзиклу «Олівер» та фільму «Олівер» на його основі. Мова ведеться про незавидну долю хлопчика-сироти Олівера Твіста, змальовуючи непривабливу дійсність робітних будинків і світу підліткової злочинності, яка переростає у цікаві пригоди хлопчика.

    Великим майстром фантастичних творів в англійській літературі вважається Роберт Луїс Стівенсон. У фондах Муніципальної бібіліотеки можна ознайомитися із такими творами автора, як: «Черная стрела» («Black Arrow: A Tale of the Two Roses»), «Владатель Баллантрэ» («The Master of Ballantrae»), «Алмаз Раджи». Майже все своє життя автор працював над фантастичними творами. Він вважав, що його робота, має приносити читачам почуття легкості, а їхня уява буде прикутою до головного героя. Письменник багато писав для і про дітей, що збагатило світову літературу.

    Вагомий внесок в англійську літературу зробив і англійський дипломат, відомий у світі як письменник і драматург Вільям Сомерсет Моем. Твори цього неординарного письменника в книгозбірні Муніципальної бібліотеки представлені у двох томах.

    Хочеться сьогодні сказати і про королеву англійського детективу Агату Крісті. Її твори користуються неабиякою популярністю серед читачів Муніципальної бібліотеки, адже у фондах є її видання в п’яти томах, а також знамениті романи в різних виданнях, та в різних перекладах. Адже вважається, що саме вона є найпопулярнішим письменником усіх часів і народів. Її детективи друкуються на 44 мовах світу, а фільми, зняті за мотивами творів авторки, екранізуються у понад 100 країнах. Такі романи як «Смерть в облаках» («Death in the Clouds»), «Убить легко» («Murder Is Eas») відразу захоплюють любителів детективного жанру.

    Як бачимо англійська література багата на романи, велика кількість яких стали світовими бестселерами. У книгозбірні Муніципальної бібліотеки можна ознайомитися із становленням цього жанру у англійській літературі, мандруючи з авторами та їх героями від минулого до сьогодення з допомогою досліджень Малкома Бредбері «Британський роман нового часу» у перекладі Віктора Дмитрука. Автор висловлює думку про те, що головним методом британських авторів в опануванні художньої дійсності був і залишається реалізм, заснований на сюжеті й характері. Тож, ця книга для тих, хто хоче більше дізнатися про передовий жанр творів англійських письменників.

    Англійська література, як і кожна світова література має великий доробок поезії. Майже всі письменники, писавши свої твори, неодмінно зверталися до цього жанру. Розпочнемо з Роберта Бернса. Цей чоловік здійснив прорив в англійській поезії, адже став першим геніальним поетом, якого пізніше Вальтер Скотт назве "Незвичайною людиною", з бідного селянина він став видатним художником слова. В книгозбірні бібліотеки можна ознайомитися з поезіями українською та російською мовами.

    Цього року виповнюється 260 років від дня народження англійського поета, художника та гравера Вільяма Блейка. Оспівуючи сучасні йому тогочасні історичні події, Блейк часто вдається до романтичної фантастики, міфології та використовує образи з Біблії. Наш читач може ознайомитися із збірником поезії «Избранное». Цікавим фактом є те, що за життя Блейк не отримав ніякої популярності за межами вузького кола шанувальників, але тішить те , що він все таки був «відкритий» після смерті. Не зважаючи на цю прикрість, сучасні літературознавці великою цікавістю вивчають творчість цього невизнаного за життя поета.

    Для тих, хто хоче глибше познайомитися із англійською поезією давніх часів, у фондах бібліотеки є збірничок «Древне-английская поэзия» 1982 року видання. В ньому вміщені поезії багатьох авторів Х-ХVІ століття. Тож запрошуємо до Муніципальної для всебічного знайомства з цим жанром.

    У фондах Муніципальної бібліотеки є і видання журналу «Всесвіт», на сторінка якого можна прочитати в перекладі на українську англійські та шотландські балади, романи, поезію та публіцистику видатних поетів і письменників Англії, зокрема Вільяма Шекспіра, Редьярда Кіплінґа, Джорджа Гордона Байрона, Дугласа Адамса, Курта Воннегута та багато інших. І звичайно, що тут представлена сучасна англійська література в українських перекладах.

    З нашою виставкою кожен може ознайомитися ближче, відвідавши Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського.

 

Підготувала Віолета Мельник