Подарунок чернівчанам від австрійця Курта Шарра



Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського австрієць Курт Шарр та його друзі науковці відвідали не випадково. Адже 2 серпня 1918 року в австрійському місті Інсбрук народився їх земляк Петер Демант, який в міжвоєнні роки проживав в Чернівцях, а в період великої депортації 1941 року разом з багатьма чернівчанами був вивезений в ГУЛАГ і там провів велику частину свого життя, збираючи, читаючи та пишучи книги. Дружина Ірина Вєчная, після смерті Петера Деманта, передала його приватну книгозбірню чернівчанам, яка безумовно є сьогодні однією з найцінніших книжкових родзинок Муніципальної бібліотеки і знаходиться в Меморіальній кімнаті Петера Зігмундовича.

Курт Шарр познайомився з Петером Демантом під час перебування в Москві на науковій конференції. На той час Демант повернувшись із заслання жив в колишній столиці СРСР у своєї дружини журналістки. Ініціатором зустрічі двох уродженців Інсбруку стала аташе з питань культури австрійського посольства. Австрійці, які займались альпінізмом швидко знайшли спільну мову і подружилися. «ми стрибали з теми на тему прагнучи наговоритися(…) Він був відкритою, напрочуд відвертою людиною, яка сама про себе все розповідала», - згадував Курт Шарр.


Науковець Курт завдячуючи доленосній зустрічі з Петером Демантом став другом міста і Муніципальної бібліотеки. Він сприяв перевезенню приватної книгозбірні Деманта до Чернівців, а згодом почав навідуватись до Муніципальної,
   презентуючи чернівчанам свої наукові дослідження та культурно- історичні книжкові новинки. 


У 2014 році в Муніципальній бібліотеці він презентував свою книгу,
  

«Лопати – Тачки – Колючий дріт. Спогади австрійця про виправно-трудові табори і заслання в Радянському Союзі» ("Schaufeln – Schubkarren – Stacheldraht: Peter Demant – Erinnerungen eines Österreichers an Zwangsarbeitslager und Verbannung in der Sowjetunion"),

ідея написання якої з’явилась після зустрічі з Демантом і є власне побудованою на спогадах в’язня про ГУЛАГ та життя в засланні. Минуле та доля  австрійця в нашій історії, який вижив,
  не втративши в собі Людину, зацікавили не лише самого Курта, а й місцевих істориків, журналістів, чернівчан, родини.  яких були причетними до цих жахливих подій.


Продовжуючи досліджувати спільну історію країн,
  Курт Шарр уже в 2016 році презентував Муніципальній черговий свій доробок, присвячений кадастровим картам Буковини, які були створені у 1817-1865р.р.

«Францисканський кадастр коронного краю Буковина, Чернівецький округ (1817–1865). Статистика і кадастрові карти»( «Der Franziszeische Kataster im Kronland Bukowina Czernowitzer Kreis (1817–1865). Statistik und Katastralmappen»)

Науковець разом зі своїми колегами з Австрії та Молдови представив програму кадастрування, як реформування на територіях, що перебували під владою австрійських Габсбургів.


Нині ж Курт Шарр привіз Деманту подарунок з його батьківщини - міста Інсбрука і віддав Муніципальній бібліотеці на збереження Це картина невідомого народного  майстра,
   що  зображує чоловіка та жінку  в австрійському національному вбранні, яке є  характерним для федеративної землі Тіроль. 
 
 Вартісним  подарунком стало цінне видання із його домашньої книгозбірні -  20 том "Буковина",  енциклопедичного видання "Австро - Угорська імперія в словах і картинках", яке видавалось ерцгерцогом Рудольфом  у Відні  1899 року  та видавництвом імператорського двору і Державним друком Альфреда Холдера. 
 
 
 
 
"Die öfterreichifch ungarifche Monarchie in Dort und Bild.Аuf Аnregung und unter Mitmirtung Meiland Seiner kailferl. und königl. Boheit des durchlauchtiglfen kronprinsen Ershersog Rudolf begonnen, fortgelest unter dem Protertorate jhrer kaiferl. und königl. Boheit der durchlauchtiglten Jrau kronprinsellin-Witme Ershersogin Stephanie.BukowinaWien 1899.Druct und Berlag der faiferlich föniglichen Dof und Ctaatsducterei. 

  
 
Видання  є своєрідною історією Південної та Північної Буковини, з описами природи, населення, побуту, культурного та економічного розвитку від давніх часів до ІХ століття.
 
 
Цю книгу Муніципальна бібліотека отримала з теплими словами – «Моїй чудовій і сонячній міській бібліотеці» та особистим автографом Курта Шарра.
 
 
Видання до сьогодні не втратило своєї наукової цінності. Воно гідно доповнить колекцію книг Курта Шарра на полиці книгозбірні Деманта, яка зберігається в Меморіальній кімнаті Петера Зігмундовича   Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.


Детальнішу інформацію про перебування Курта Шарра в Муніципальній бібліотеці та його книги можна отримати за посиланнями:

Історія зафіксована в кадастрових книгах. http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=646099S

Курт Шарр – Петер Демант: Зустріч Майбутнього з минулим. http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=448681

Коли ідеш Чернівцями , то можна подумати, що ти у Відні.http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=790871


                                                                  Підготувала Галина Мурмилюк.