Україна святкує День Незалежності

 Україна святкує День Незалежності
 
    24 серпня в нашій країні відзначається національне свято - День Незалежності України.
    Для багатьох українців День незалежності – довгоочікуване свято, яке кожен свідомий громадянин чекає з нетерпінням, адже цього дня згадуються щемливі моменти нелегкої української історії та відчувається гордість за українське походження. Крім того, це ще одна чудова нагода взяти до рук одну із книг про нашу Україну, про її історію та прочитати її. В будь-якому разі День Незалежності – свято, яким українці повинні пишатися.

   Однак, вітання з Днем незалежності України завжди супроводжується легким присмаком суму, адже століттями тривала і сьогодні триває боротьба за незалежність, суверенність кордонів і право на самоідентичність мови та культури. Тому 24 серпня прийнято згадувати героїв нації, які своїм життєвим прикладом вибудовували Україну такою, яка вона є сьогодні. Безумовно, ці роки незалежності стали випробовуванням для всіх нас - випробовуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті - на здоровий глузд. І не може бути сумніву в тому, що працелюбний народ України в змозі поліпшити життя у своїй власній державі.

   З нагоди великого національного свята нашої державності в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського розгорнуто тематичну поличку – «Україна святкує День Незалежності». На виставці можна ознайомитися з багатьма цікавими книгами, які б допомогли заглибитись в історію державотворення української нації, дізнатися про основні аспекти зовнішньополітичної діяльності нашої держави такі, як укладання міжнародних договорів, як вектори зовнішньої політики, як участь України в міжнародних організаціях тощо.

   Розпочнемо із книги Петра Кононенка «Свою Україну любіть…». У ній автор розкриває основи загального процесу розвитку та формування української нації, мови, матеріальної й духовної культури, аргументовано висвітлює сутність таких феноменів, як доля України, ментальність, історична місія українців. Книжка буде корисна різним колам читачів.

   До уваги школярів, студентів і викладачів! На нашій тематичній поличці можна ознайомитися із чудовим виданням Олександра Миколайовича Уривалкіна «Довідник з історії України». Книга підготовлена відповідно до програми з історії України для загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів та університетів. Під час створення цього видання використовувались відомості з численних історичних джерел та сучасні дослідження. Текст доповнений історичними документами, довідковим матеріалом, ілюстраціями, картами, а також великою кількістю цікавої інформації. Цікаво?! Тоді гайда до Муніципальної!
 
   А для поціновувачів колоритних місць нашої держави є книга «Жемчужины Украины» Олега Беликова. У книжці зібрана і структурована інформація про популярні туристичні об’єкти, побачити які приїжджають мандрівники не лише з усієї країни, а й з-за кордону. Крім того, тут описані і маловідомі пам`ятки, що незаслужено залишаються в тіні загальної уваги. Тож серед сотні чудес України для кожного читача знайдеться своє, яке вразить уяву або навіть стане метою нової подорожі.

   Не менш вагомим енциклопедичним довідником є «Україна у світі» Миколи Сухомозського та Надії Аврамчук. Україна - молода держава, яка прагне попри все на рівних увійти в "суспільство знань". Водночас прагне, щоб про неї у світі знали якомога більше. І головне правду, якою б вона не була. Це видання виписане сухою, але надзвичайно цікавою мовою цифр та фактів і дає точну відповідь на одвічні запитання: хто ми, що ми, для чого існуємо і яким є наше майбутнє? Це важливо ще й тому, що ми - нація доволі молода, прогресивна, динамічна в розвиткові, а найважливіше - нація величезного й багато в чому не реалізованого потенціалу. Без найменшого перебільшення це видання – знахідка для кожного, хто має нагальну потребу в цікавій інформації про нашу країну. Пропоноване оригінальне видання є першим в Україні.

   Ще з одним довідниковим виданням наші читачі зможуть ознайомитися, завітавши у Муніципальну. Це: «Великий довідник. Україна», укладачем якого є Олександр Кожушко. Книга містить відомості, що розкривають усю багатогранність життя України: її історію, науку й культуру, географію, археологію, природні особливості, рослинний й тваринний світ та багато іншого. Окрему увагу приділено найважливішим битвам, історичним, культурним, архітектурним скарбам, видатним українцям від часів Київської Русі до наших днів, а також основним моментам становлення Незалежної України.

   Історія України – це сукупність ланок життя та діяльності багатьох поколінь у ланцюгу розвитку нашої нації. Поколінь, далекого та недавного минулого, сьогодення та прийдешнього майбутнього. Тобто наша історія може трактуватися як вивчення біографії людства, яку творили і творять живі особи. У праці Віктора Васильовича Нартова «Видатні особистості України» представлені життя та діяльність загальновідомих постатей України – державних, громадських, культурних, наукових, церковних діячів. Саме ця книга дає читачеві більше можливостей аналізувати, порівнювати, зіставляти, робити власні висновки про людей, дії яких покращували( або навпаки )життя на українських землях.

   У фонах Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського можна також ознайомитися із енциклопедичним словником «Україна» за упорядкуванням Оксани Сліпушко. У ньому за допомогою термінів, понять, назв, імен широко представлене минуле і сучасне української держави. У словнику акцент зроблено на словах іншомовного походження, бо вони потребують більшого пояснення, ніж питомо українські.

   Цінним в нашій бібліотеці є науково-популярне видання «Україна-Європа: хронологія розвитку» у 3 томах. В них висвітлюється в хронологічній послідовності історичний розвиток України і Європи з стародавніх часів по сьогодення. Цікаві факти, барвисті ілюстрації допоможуть нашим читачам дізнатися про історію України в контексті історії європейських країн.


   Багато людей запитують себе: «А якою Україна була раніше?». Відповідь на це питання широко представлена в книзі «Україна найдавнішого часу – XVIIII століття: цивілізаційний контекст пізнання» Михайла Юрія. Книга подає широку панораму фактів та подій історії України до та після здобуття незалежності. Головні сюжетні лінії - зрушення в політичній системі, становлення структур державної влади, побудова нації, проблеми прав людини, масштабні зміни в економіці, соціальній сфері, в моделях соціальної поведінки. Стиль викладу поєднує науковий аналіз і доступність формулювань і висновків, що робить книгу доступною не лише фахівцям, а й значно ширшому колу читачів.

   
Для детальнішого ознайомлення з книгами можна завітавши до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.