Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

25.08.2017 – 28.08.2017
Актуальна думка:
Багато поколінь українців могли про це хіба що мріяти. Нам, сьогоднішнім українцям, дано долею шанс в такий період жити. Жити - як? Жити, як Людина, як Громадянин, як Українець.



Україна від початку і до сьогодні. Як виборювали незалежність, як з’явилася гривня, як затвердили державний гімн…

Майдан, Небесна сотня. Війна. Читайте про ці та інші знакові події в історії української нації на шпальтах газети «Чернівці». Події розміщено в хронологічній послідовності відповідно до року століття починаючи з 24 серпня 1991 го – Ухвалення Акта проголошення незалежності України..

Фещук Наталія. 26 років Незалежності : пам’ятати все // Чернівці. – 2017. – 24 серпня. № 34. – С. 10.

Кобилюк Микола. « Незалежність – це те, за що віддають життя» // Молодий буковинець. – 2017. – 24 серпня. №67. С. 2.

Традиціоналізм – шлях відродження української нації // Буковинське віче. – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 1.

Капсамун Іван. На шляху випробувань // День. – 2017. – 24 серпня. №148-149. – С. 4.

Журналіст та редактор газети «Буковина» Анатолій Ісак підготував цікаву статтю про те, що українська нація нині заново почала осмислювати цінність нашої Свободи й Незалежності. Детальніше читайте на сторінках періодики.

Ісак Анатолій. З Україною в серці. / Буковина. – 2017. – 24 серпня. № 35. – С. 1.

Якщо не встигли заглянути на щорічну виставку» Вишиваний дивосвіт» в Чернівцях, то є нагода прочитати про майстринь – вишивальниць Тетяну Краснюк та Валентину Гудимову. «У великій сонячній залі веселковими барвами переливалося бусерне вишиття на виробах, поданих до експозиції. Колеги по ремеслу відзначали виразне прагнення тврорчого тандему до створення сучасного одягу- дитячих і жіночих суконь. Чоловічих сорочок, аксесуарів, використання традиційних прийомів прикрашання. Переважання яскравих святкових кольорів», - пише журналістка Людмила Черняк.

Черняк Людмила. Українська вишивка – захоплення на все життя./ Буковина. – 2017. – 24 серпня. № 35. – С. 3.

«У населеному пункті, який 130 років тому заснували українці - переселенці, ще й досі не забувають українських співанок. Уже давно немає навіть нащадків тих перших газдів, які засіяли тут сибірські цілини українською пшеницею. (…)проте острівок української культури залишився» , - розповідає журналістка.
Мацерук Валентина. «Червону руту» співають… у сибірському селі/ Буковина. – 2017. – 24 серпня. № 35. – С. 3.

26 серпня гора Яровиця та гора Томнатик, що на Путильщині будуть в центрі фестивальних подій. На горі висотою 1150 метрів відбудеться концерт аматорськиї та професійних колективів з нагоди відкриття найбільшої писанки в Європі. Якщо хочете стати учасником проекту «Море можливостей на горі Томнатик» вам потрібно добратись автомобілем до Шепітської сільради. Далі автомобілі безкоштовно будуть перевозити прибулих до місця подій продовж дня. Там розмальовуватимуть колишню радіолокаційну станцію.

На горі Томнатик відкривають найбільшу в Європі писанку // Молодий буковинець. – 2017. – 24 серпня. №68. С. 11.

Осадчук Людмила.Купол стане писанкою. // Молодий буковинець. – 2017. – 24 серпня. №67. С. 3.

Були в Чернівцях такі часи, коли «квитки на літак можна було придбати по блату. Літали майже у всі обласні центри та райони Буковини. До Хотина можна було дістатися за 20 хвилин, до Хмельницького – 35-40 хвилин», - розповідає чернівчанин Серафим Синицький, який 30 років пропрацював у Чернівецькому аеропорту інженером. Далі Надія Будна.

Будна Надія. Літаки злітали через 10 -15 хвилин. // Молодий буковинець. – 2017. – 24 серпня. №67. С. 3.

7-10 вересня у Чернівцях відбудеться поетичний фестиваль. Цьогорічною родзинкою фестивалю Meridian Czernowitz. будуть молоді європейські поети.

Письменники з’ідуться на Meridian Czernowitz. // Молодий буковинець. – 2017. – 24 серпня. №67. С. 8.

Художник Микола Бідняк, який малював устами, дитинство провів у буковинському селі. У 15 років він підірвався на міні й втратив обидві рууки. Заради коханої жінки повернувся з Канади в Україну. Далі розповідає Надія Будна.

Заради коханої повернувся з Канади // Молодий буковинець. – 2017. – 24 серпня. №67. С. 18.

Анна Статнік вміє не лише побачити красу простих речей, але й знає, як вигідно подати їх у мистецьких роботах. Детальніше на сторінках газети: «Погляд».

Шупеня Ольга. З мішковини створює інтер’єрні прикраси // Погляд. – 2017. – 24 серпня. № 34. – С. 16.

23 серпня 2017 – 150 років від дня народження Осипа Маковея. Про письменника – демократа вже сказано чимало, але є ще багато недосліджених і цікавих граней життєвого і творчого шляху цієї людини. Про незвичайну долю таланту, який зумів реалізувати себе в письменництві, журналістиці, критичній діяльності читайте на сторінках газети «Буковинське віче».
Вишневська Марія. 15 буковинських років Осипа Маковея// Буковинське віче. – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 1.

Гусар Юхим. Осип Маковей – письменник – демократ // Буковинське віче. – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 4.

17 серпня не стало українського мовознавця, педагога, громадсько – культурного і політичного діяча Степана Смаль – Стоцького.Про інтелігента, що вийшов « з під селянської стріхи» пише Марія Вишневська.

Вишневська Марія. Пам’ятаймо своїх світочів// Буковинське віче. – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 2.

Світ побачила перша збірка чернівчанина Романа Лілеї, автора і виконавця співаної поезії, лауреата фестивалю « Червона рута» в Чернівцях та багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Чайка Олена.» Не знаю я, чи мають квіти душу…»// Буковинське віче. – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 2.

15 серпня заслуженій діячці мистецтв України Аллі Дутківській мало би виповнитись 68 років. Її костюми доповнювали сценічне дійство і визначали сценічний образ багатьох співаків. Її творчість не була обмежена ВІА «Смерічка», а костюми для Софії Ротару – окрема сторінка її творчого « я». Про це на шпальтах газети « Буковинське віче».

Вишневська Марія. Художник – модельєр від Бога// Буковинське віче. – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 4.

Рецензія на книгу «Музична критика на Буковині». Випуск 2українського педагога – музиканта, краєзнавця, доцента кафедри музики Чернвіецького національного університету ім. Ю. Федьковича, лауреата мистецької премії ім. С. Воробкевича, краєзнавчої приемії ім. О. Романця, музично- громадського діяча, голови обласного відділення всеукраїнської музичної спілки О. В. Залуцького.

Рецензія на книгу «Музична критика на Буковині». Випуск 2// буковинське віче . – 2017. – 24 серпня. №28. – С. 4.

У першій половині ХХ століття величезна кількість українців з різниз причин – економічних чи політичних – змушена була залишити свою землю. За межами Буковини опинились знані діячі культури та мистецтва. Серед них був і Петро Мегик. До 116 - ї річниці від дня народження та 25- ї річниці від дня смерті газета «Версії» друкує про художника великий матеріал.
Буковинець Петро Мегик, який став художником завдяки допомозі УНР, - знакова постать в українській діаспорі в Америці// Версії. – 2017. – 24 серпня. №34. – С. 3.

Чернівецька обласна філармонія відзначила 25- ту річницю Залу органної та камерної музики концертами майстрів з цілого світу.
Спориніна Т. Органісти з України, Італії, Франції, Молдови, Великої Британії, Польщі радували чернівчан у серпні// Версії. – 2017. – 24 серпня. №34. – С. 4.

Кожелянко Олександр. Свято Семена – свято ластівок , горобців і свічки на Буковині // Час . – 2017. – 24 серпня. «№ 34. – С. 12.

П’ять років без Богдана Ступки. Напередодні дня народження (27 серпня) згадуємо актора.

Кужельний Олексій. До співу птаха // День. – 2017. – 24 серпня. №148-149. – С. 16.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото
https://art-shop.com.ua/den-nezalezhnosti-ukrayini