Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

6.10.2017 – 9.10.2017

 

Актуальна думка:

Любов і ненависть – у парі.
Добро і зло ведуть баталії,
А чорний день і біла ніч
Дорогою йдуть пліч-о-пліч.
Крик немовляти – й смерть буття.
І пам’ять вічна, й забуття.
І людське тіло, з часом тлінне,
І дух високий непокірний…
І горе й радість, пісня й стогін
Злились в ріки єдиний гомін.
Це все – дві сторони медалі.
Без них життя би прісним стало:
(Оксана Дяків «Гармонія протилежності»)


«Осінь весільна» відбулась по справжньому з музикою танцями і запашними калачами з медом. Фольклорно - етнографічне свято відбулося в Музеї просто неба з розмахом. Про проект Учбово- методичного центру культури Буковини читайте на сторінках газети «Чернівці».

Фещук Наталія. Калачі, рушники і щедрі столи… // Чернівці. – 2017. – 5жовтня . № 40. – С10.

Занедбані й майже втрачені історичні пам’ятки Чернівців: дерев’яні двері, брами, котрі десятиліттями втрачали свою привабливість, нині за дольової участі городян та міста, отримують нове життя.

Бабчук Антоніна. Відреставрували вперше за сотню років// Чернівці. – 2017. – 5жовтня . № 40. – С.4.

.Міська комісія з присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернівці» визначила цього року лише дві кандидатури на отримання високого звання. Цими кандидатами стали двоє професорів – Олег Панчук та Лук’ян Анатичук. Детальніше на сторінках газети «Чернівці».

Фещук Наталія. Професори університету – Почесні громадяни Чернівців // Чернівці. – 2017. – 5жовтня . № 40. – С9.

Журналістка Надія Будна підготувала цікавий матеріал про Успенський Собор в Білій Криниці, який не лише вражає своєю красою, а й руйнується через брак коштів на реставрацію. А також про велике поселення старообрядців – старовірів, про яких всі чомусь забули. Детальніше читайте на сторінках періодики.

Надія Будна. «Всі про нас забули» // Молодий буковинець.- 2017 .- 5 жовтня №79. – С.10.

Розповідь про Вадима Парція, який виготовляє старовинні народні інструменти: ліри, кобзи, бандури і тим самим відроджує забуте мистецтво.

Павлюк Галина. «Бандуру видовбую з цільного дерева» //Молодий буковинець. - 2017 . - 5 жовтня №79. – С.18.

Професор, доктор історичних наук Ігор Возний розповідає про наше славетне місто вітаючи його з черговим днем народження та даруючи чернівчанам в цей день   свої історичні дослідження. Зі статтею про місто Черн читачі додатку газети «Молодий буковинець» - «Місто», можуть познайомитись на сторінках 1 та 3.

Возний Ігор Чернівці – Черн? Нові версії щодо назви міста. // Місто. – 2017. – 5 жовтня . – С. 1-3.

Не часто у наш час зустрінеш людину, яка збирає значки, чи марки. А в радянські часи це було майже звичне хоббі. У Центральному палаці культури демонстрував свою виставку значків та медалей чернівчанин Юрій Мисько. Його колекція налічує більше восьми сотень зразків. Детальніше про це читайте на сторінках періодики.

Довгань Ігор. Зібрав понад 800 значків і медалей про місто. // Місто. – 2017. – 5 жовтня . – С. 4.

Чернівецький художник Олег Любківський поповнив трьома своїми картинами галерею під відкритим небом. Загалом у мистецькому проекті «Місто», він представив 13 полотен.

Будна Надія. «Осінь міста живе у моїх картинах» // Місто. – 2017. – 5 жовтня . – С. 5.

Політ будинку – Корабля // Час. – 2017. – 5 жовтня .ч.40 – С. 12

25 років тому у Чернівцях відновили прапор і герб міста. Їх розробляв заслужений художник України Орест Криворучко. Він був також автором медалі до 600 річчя міста «На славу Чернівців» і ланцюга мера.Про це читайте в додатку " Місто".

Будна Надія. «Відкрита брама символізує гостинність» // Місто. – 2017. – 5 жовтня . – С. 5.

У чернівецькому видавницві «Книги – ХХІ» побачив світ роман Максима Дупешка. «Історія, варта цілого яблуневого саду». Автор пропонованої рецензії Іван Монолатій у газеті «Версії» дає оцінку не лише роману Дупешка, про місто, яке вже не існує, а й літературному процесу, що має місце нині в Чернівцях.

Програти не можна виграти, або Де народжується сучасна українська література. // Версії. – 2017. – 10-11 жовтня. «№ 40. – С. 4-5.

До 100 річчя з дня народження Михайла Івасюка «Штрих третій» від професора Богдана Мельничука. Науковець згадує студентські роки навчання на філфаці Чернівецького університету і дарує Михайлу Івасюку свої поезії - посвяти. Про будні незвичайного студента і  талановитого науковця  читайте на сторінках газети «Буковинське віче».

Мельничук Богдан. Задля Буковини і всієї України // Буковинське віче. – 2017. – 3 серпня. №26. – С. 1-2.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото:https://pogliad.ua/ru/news/chernovtsy/v-internet-viklali-ridkisne-video-yak-kolis-svyatkuvali-vesillya-na-bukovini-153760