Гості доброї бібліотеки

Понеділок, 30 жовтня 2017р.
Гості доброї бібліотеки
 
   Аби потвердити вкотре той факт, що Чернівці були і залишаються на день сьогоднішній негласною культурною столицею Європи, стали читачі Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського із гімназії № 3. Разом із своєю улюбленою вчителькою французької мови та літератури Чернявською Еммою Рудольфівною сюди завітали гімназисти, які вивчають французьку мову. Насамперед вони познайомились із фондом французької літератури, яку недавно передав до книгозбірні самий знаменитий француз Чернівців, відомий науковець, романіст, перекладознавець, літературознавець, культуролог, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри сучасних іноземних мов та перекладу факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Тарас Івасютин. Адже попри німецьку, румунську, польську, єврейську мови та культури, в нашому місті як в салонах аристократів, так і серед освіченого люду, завжди звучала французька мова. Тарас Дмитрович в цей день особисто завітав до доброї бібліотеки, аби детально представити гімназистам весь фонд, в якому представлена як класична, так і сучасна література Франції, багато перекладів з інших літератур на французьку, а також культура, історія, мистецтво, філософія. І безперечно, що вся зустріч відбувалася на французькій мові. Гімназисти мали можливість почути від Тараса Дмитровича його вишукану мову, якою він володіє бездоганно, а заодно і самим порозмовляти. Тому на якийсь час меморіальна кімната Анатолія Миколайовича і Муніципальна бібліотека нагадували швидше культурний заклад Франції. Але Анатолій Миколайович був би дуже радий таким гостям, адже він сам добре володів французькою.
Окрім того, гімназисти познайомились з приміщенням самої вілли, із фондами Анатолія Добрянського, Петера Деманта, приватними бібліотеками чернівчан, які тут представлені, а також новими надходженнями. Виявилося, що вони дуже добре знають як класичну, так і сучасну літературу. Тому досить швидко і професійно вибрали собі нові книги до читання. А ще серед такого багатства книг, адже приватні бібліотеки зберігають тепло і енергетику тих інтелектуалів, які їх збирали і читали, в них народилися цікаві проекти щодо майбутніх літературних зустрічей.   

   А ще талановиті юні гімназисти поламали той надуманий міф, що сучасні діти не читають книг, проте вкотре підтвердили факт, що Чернівці були, є і завжди будуть містом, в якому, за Паулем Целаном
«…живуть люди і книги».