9 листопада – День української писемності та мови.

«Ті, що шукають премудрість, – знайдуть»
Нестор Літописець

   9 листопада – День української писемності та мови. Це свято було встановлено 1997 року, указом Президента України на честь ушанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця. Його вважають першотворцем «Повісті минулих літ», а відтак «батьком української історії та словесності».
 
   Нестор Літописець народився в середині ХІ ст. У 17-річному віці прийшов до Печерського монастиря. Справою життя Нестора стала книжна справа, складання літописів. Він є першим істориком Київської Русі, автором «Читання про святих князів-страстотерпців Бориса і Гліба» та «Житія преподобного Феодосія Печерського».
   
   Помер святий літописець, як уважають дослідники його творів, у 1113–1115 рр., коли мав, на думку антропологів, близько 60–65 рр. Час канонізації прп. Нестора невідомий, проте є підстави вважати, що його ім’я вписане в зірку, як і імена інших святих, було в центральному нефі Великої церкви Києво-Печерської лаври з ХV ст.   
 В Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського відкрита виставка до Дня української писемності та мови.
 
   На нашій виставці можна знайти багато книжок, завдяки яким можна довідатись про історію минулого. Праця, у якій яскраво висвітлено це питання «Повість минулих літ» Нестора Літописця. Це найдавніша пам'ятка історіографії та літератури українців – віршований український епос періоду Київської Русі. Провідний мотив твору – захоплення героїчним минулим Київської Русі.
 
Про розвиток писемності ми можемо дізнатись, прочитавши «Граматику слов’янську» (1619 р.) Мелетія Смотрицького, латиномовну «Граматику словенську» (1643р.) Івана Ужевича і «Граматику руської мови» Степана Смаль-Стоцького і Федіра Гартнера.
 
   Із сучасним станом науки про українську мову можна ознайомитися у дослідженнях Олександра Царука «Українська мова серед інших слов’янських мов», монографіях Ореста Ткаченка «Мовна і національна ментальність» і Флорія Бацевича «Духовна синергетика рідної мови», в якій дослідник розглядає символіко-енергетичне розуміння сутності мови, яким воно бачилося українським мислителям XI–XVI століть.
 
   Книга Станіслава Губерначука «Трипілля і українська мова» - це безцінна робота, яка говорить про давнє походження української мови, вона поєднує між собою далеку цивілізацію Трипілля і її надбання з сучасною Україною, знаходячи в нашій сучасності ті поняття і слова, які можна було почути на території України ще тисячі років тому. 
 
   Книга «Українська мова – мова єднання» Юрія Работіна є першою спробою об’єднати зусилля журналістів, України щодо сталого розвитку української мови, як у краплі травневої ранкової роси віддзеркалені найцікавіші теми пошуку нових підходів у царині рідного слова.

Детальніше з вартісними виданнями можна ознайомитися, завітавши в Муніципальну бібліотеку ім. А.Добрянського.
 
  9 листопада святкується Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Колектив Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського щиро вітає всіх, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу. Здоров’я, добра, благополуччя Вам і Вашим сім’ям, реалізації творчих проектів і невичерпної наснаги! Нехай здійсняться всі Ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день життя буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення і життєвих перемог.
 
 
 
 
Підготувала Роксолана Яловега